Bakan Tüfenkci, Venezuela Büyükelçisi Bracho Reyes’i Ağırladı

Bakan Tüfenkci, Venezuela Büyükelçisi Bracho Reyes’i Ağırladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi makamında ziyaret eden Venezuela Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, “Türkiye eğer demokrasi ile tanıştıysa o şu andır” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi makamında ziyaret eden Venezuela Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, “Türkiye eğer demokrasi ile tanıştıysa o şu andır” dedi.

Büyükelçi Reyes’i makamında ağırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile Venezuela’nın uzak coğrafyalarda olsalar da birbirlerine karşı samimi hisler içinde iki devlet olduklarını ve bundan sonra da böyle devam edeceğini söyledi. İki ülke arasındaki ticari verilerin istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, “2013 yılında 269 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimizin 2014 yılında 171 milyon dolara, 2015 yılında ise 125 milyon dolara düştüğünü görmekteyiz. Bu çerçevede, ülkelerimizin karşılıklı sunduğu fırsatlar ve potansiyelleri göz önüne alındığında, bu ticaret hacminin çok daha yukarılara taşınması gerektiğini düşünüyor ve ticaret hacmimizi 1 milyar dolar hedefine taşımak adına çalışmalarımızı artırarak sürdürmemizin iki ülke için de faydalı olacağı kanaatindeyim” dedi.

Bakan Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştirilen Latin Amerika açılımında Venezuela’nın yerinin önemli olduğunu dile getirdi. Gümrük alanında yapılacak işbirliği ile ticari ilişkilerin kolaylaşabileceğini belirten Bakan Tüfenkci, “Venezuela’nın turizm potansiyeli ülkemizde çok fazla bilinmiyor, bu konuda sağlanacak kolaylıkla iki ülke arasındaki turizm potansiyelinin artırılabilir” ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, darbe girişimine de değinerek, “15 Temmuz gecesinde halkımız tüm dünyaya örnek olacak bir sivil direniş göstererek darbe girişimini engelledi. Amerika’da ikamet eden terörist başı Fetullah Gülen sadece Türkiye için değil, dünya için de büyük bir tehdittir” diye konuştu.

“Sizi en iyi biz anlarız”

Büyükelçi Reyes, Türkiye’de milli iradeyi ön plana çıkaran duruşu saygıyla karşıladıklarını belirterek, Türkiye’nin dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. “Darbe girişimi konusunda yüreği yanan ülkelerden bir tanesi de biziz” diyen Büyükelçi Reyes konuşmasına şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz 2002 yılında Komutan Chavez hükümetine buna benzer bir darbe girişimi yapıldı. Sizdeki TÜSİAD’ a denk gelen yapının başkanı kendini devlet başkanı olarak ilan etti. Görevinin başına yerleşti de ama bir gün sürdü. Bizim tecrübemizde de Venezuela halkı aynen sokağa çıktı. 15 Temmuz gecesi ben de Ankara’daydım. Türk halkının nasıl sokaklara dökülüp demokrasisine sahip çıktığına şahit oldum. O an kendimi sanki Carakas’ta olanları yeniden yaşıyormuş gibi hissettim.”

“Türkiye eğer demokrasi ile tanıştıysa o şu andır”

Büyükelçi Reyes, Türkiye’nin AK Parti hükümetleri döneminde demokratik kazanımlarını hiç olmadığı kadar geliştirdiğini vurgulayarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kısacık tarihi içerisinde benim bakış açıma göre, daha önceki dönemlerde AK Parti hükümetinin iktidara gelişinden, Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ve sonrasındaki sürece kadar, daha demokratik ve özgürlüklerin daha ön plana çıktığı bir siyasi hayat olduğunu ben görmedim. Ben bunu hem bir tarihçi hem de büyükelçi sıfatıyla söylemek isterim. Türkiye eğer demokrasi ile tanıştıysa o şu andır. Geçtiğimiz 15 Temmuz’da yaşanan elim olaydan dolayı Venezuela ilk karşı duruşu gösteren ülkelerden biri olmuştur. Cumhurbaşkanımız olayın akabinde Türkiye’ye geldi” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkileri en üst seviyeye taşımak istediklerini vurgulayan Büyükelçi Reyes, turizm ve tarım başta olmak üzere diğer sektörlerde de işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

"Hem ticaret hem de sanayide birlikte çalışalım"

Türk Hava Yolları’nın Venezuella seferlerini başlatmasının ticari ilişkileri olumlu etkileyeceğini kaydeden Büyükelçi Reyes, “Türk iş adamlarının Venezuella’da bıraktığı imaj çok olumlu. Hem ticaret hem de sanayide birlikte çalışalım. Bu nedenle ekonomi bakanımız yakın zamanda buraya gelecek. THY’na uygun fiyatlı yakıt sağlayabiliriz. Kendilerine yakıt için sağlanacak fiyat avantajı diğer Latin Amerika ülkelerine uygulanan fiyat avantajından çok daha uygun olacaktır” dedi.

Büyükelçi Reyes, Venezuella ve Türkiye arasında geniş çaplı bir sektörel bir toplantı yapılabilmesi için Bakan Tüfenkci’den yardım istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.