Bakan Yıldız: “Bütün Partilere Düşen, Yapıyormuş Gibi Yapmamaktır”

Bakan Yıldız: “Bütün Partilere Düşen, Yapıyormuş Gibi Yapmamaktır”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "HDP’nin ’silahlar sussun, terör olmasın’ cümlelerini AK Parti ve hükümetimize söyleyeceğine eğer cesareti varsa PKK’ya söylemesi lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "HDP’nin ’silahlar sussun, terör olmasın’ cümlelerini AK Parti ve hükümetimize söyleyeceğine eğer cesareti varsa PKK’ya söylemesi lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nin hazırladığı ‘Türkiye Enerji Raporu’nun Tanıtım’ toplantısına katıldı. Toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, “Türkiye ile Rusya arasındaki Türk akımı projesindeki müzakerede bazı anlaşmazlıklar yaşandığı ifade ediliyor. Bu müzakerenin Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak 10,25’lik doğalgaz indirimine dair hala imzalamadığı belirtiliyor. Son durum nedir? sorusuna, “Bizim Rusya, İran, Azerbaycan, Irak ve farklı ülkelerde yaptığımız müzakerelerde, o müzakerenin çok iyi gittiği dönemler olur, durağan olduğu dönemler olur. Bu bizim için sürpriz bir durum değil. Türkiye Rusya federasyonu ile birlikte yaptığı müzakerelerde doğalgazda 10, 25’lik indirimi aldığını her iki ülkede beyan ediyor. Bu bilgi yeni bir bilgi değil. Ama yeni olacak konu, mutabakat sağladığımız evrakların imzalanması içindir. Biz, Rusya Federasyonu’nun bu imza konusunu daha fazla geciktirmeyeceğine inanıyoruz. Bizzat Rusya Federasyonu Enerji Başkanı Sayın Onat’ın da belirttiği gibi, bu konuda mutabakat sağlandı, müzakereler bitti, imzalanma aşamasına gelindi. En son 13 Haziran’da Bakü’de iki lidere refakat yaptığımız Sayın Erdoğan’la yaptığımız toplantıda imzalanma aşamasına geldik. Bizimle alakalı konularda biz gerekli izinleri verdik. Bu talep Rusya Federasyonu’ndan gelmişti. Önümüzde ki süreçte imzalanmasını bekliyoruz. 1 Ocak’tan itibaren retroaktif dediğimiz, fiyatların geriye dönük çalışıp bu indirimlerin sağlanması Türkiye’nin 1 yıllık önemli, rakamına karşılık geliyor. Bunun geriye dönük çalışması 1 Ocak 2015’de yapılacaktır. Bunun imzalanması her iki ülkeye de katkı sağlayacaktır. Türk akımı projesi Rusya’nın talebi ile gelmiştir” cevabını verdi.

“BÜTÜN PARTİLERE DÜŞEN, YAPIYORMUŞ GİBİ YAPMAMAKTIR”

“AK Parti ve MHP ittifakının koalisyon hamlesine dönüşebileceği konuşuluyor. Sizde o ekiptesiniz. Değerlendirmeleriniz nelerdir?” sorusu üzerine Yıldız, “Şu anda bir parti diğerinin önüne geçmiştir. CHP ile koalisyon yapıyoruz, MHP ile koalisyon yapıyoruz, her ikisi ile de yapmıyoruz cümleleri doğru cümleler değildir. Bu müzakereler sonuçlanmamıştır. Her müzakerenin kendine has önemi vardır. Zaman zaman birini diğerine göre daha avantajla olduğu kamuoyunda söylemlerini görüyorum. Ben bunu, sayın başbakanımızın açıklayacağı son noktaya kadar herhangi bir parti ile koalisyonun daha yakın olduğunu, birinin diğerine göre daha uzak olduğunu söylemenin yanlış olduğunu belirtmek istiyorum. AK Parti Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması ile alakalı samimi olarak yaptığı çalışmaların, henüz sonuçlanmadığını ve koalisyon görüşmelerinden sonra, başbakanımızın açıklayacağı sonuç bildirisiyle beraber, bunun nihayetleneceğini söylemem lazım. AK Parti koalisyon görüşmelerinde yapıyormuş gibi yapmamaktadır. Kamuoyunun yönetilmesine dair, bir kısım söylemlere yine aynı samimi dilekleri ile beraber, açıklamaktadır. Burada kamuoyuna yönetilmesinden ziyade, Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmamasıyla alakalı ve en son çözüm olan erken seçimden önce, yapılacak ne varsa onların koalisyon adına yapması gerektiğini bilmektedir. O yüzden, tabi ki koalisyon çalışmalarında partilerin politikalarına mahkum değildir AK Parti. Ama şu anda Türkiye’nin bütün idare edilmesi, yönetilmesi ve idaresi ile alakalı en fazla sorumluluğu hisseden parti AK Parti’dir. Yapıcı yaklaşmaktadır, pozitif yaklaşmaktadır, olumlu bütün tavırlarını ortaya koymaktadır. Ama dediğim gibi, burada en önemli şey, bütün partilere düşen, yapıyormuş gibi yapmamaktır, koalisyonun gerçekleşmesi için her birimizin bu manada gayret göstermesidir. Sonuçta koalisyon olur veya olmaz bütün bu müzakere süreci içinde samimi bir şekilde AK Parti çalışmaktadır” şeklinde cevapladı.

"RAHAT BİR ŞEKİLDE ENERJİ ARZINI YAŞIYORUZ"

Bir gazetecinin, “Mevsim normallerinin üzerinde sıcak havlar seyrediyor. Elektrik tüketiminde artış ne kadar olmuştur?” sorusuna Yıldız, “İlk defa Türkiye 43 bin megabaytın üzerine çıktı. Endonezya’nın 252 milyon nüfusu var ve 43 bin megabayt kurulu gücü var. Türkiye’nin nüfusu 78 milyon kurulu gücü 71 milyon. Yanı bunlara baktığımızda Türkiye’nin mevsim normallerinin üzerindeki kullanılan enerjinin 252 milyonluk başka nüfuslu ülke tarafından kullanıldığını söylemem lazım. Türkiye’de arz talepten fazladır. Her ne kadar mevsim normallerinin üzerine sıcaklık çıksa da, vatandaşlarımızın daha farklı talepleri olsa da bunların her birinin karşılanması konusunda sıkıntımız bulunmamaktadır. Türkiye’de elektrik üretimi, tüketiminden daha fazladır. En an yüzde 15-20 civarında enerji üretim arzı hazır bulunmaktadır. Talep yükselmiştir. Ama buna rağmen bu arz karşılanmıştır. Türkiye’deki terörden dolayı aksatılan elektrik tüketiminin vatandaşımızın kullanamadığı elektriğin hükümetimiz tarafından devletimiz tarafından herhangi bir aksama olmadığını ama PKK’nın terörü yüzünden bazı yerlerde elektriğin kesildiğini bu vesile ile söylemem lazım, şuanda çok rahat bir şekilde enerji arzını yaşıyoruz, gerek özel sektör, gerek kamu açısından” yanıtını verdi.

“HDP’NİN ‘SİLAHLAR SUSSUN, TERÖR OLMASIN’ CÜMLELERİNİ AK PARTİ VE HÜKÜMETİMİZE SÖYLEYECEĞİNE EĞER CESARETİ VARSA PKK’YA SÖYLESİN”

Bakan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

“Oradaki yaşayan gerek Kürt gerekse Türk vatandaşlarımızın bu aksatılan hizmetlerden PKK’nın yaptığı terör hadiselerinden bizatihi kendi hayatında bu hizmetlerin aksadığını görmektedir. Ne yazık ki 7 Haziran seçimlerinden önce bir kısım şirin gözükmelerin ve vatandaşımıza daha iyi görünme çabalarının artık yüzündeki boyarlın aktığını ve gerçek PKK yüzünü gösterdiğini söylemem lazım. HDP’nin silahlar sussun, terör olmasın’ cümlelerini AK Parti ve hükümetimize söyleyeceğine eğer cesareti varsa PKK’ya söylemesi lazım. PKK’nın polislerimizi, güvenlik güçlerimizi, uzman çavuşumuzu şehit etmesi ile alakalı yaptığı bütün işlemleri kınaması gerekmektedir. Vatandaşımız şuan bunu çok iyi görüyor, HDP’nin 7 Haziran şirin gözükmelerin, yüzündeki o boyanın aktıktan sonra gerçek haline dönüştüğünü ve terör dili haline dönüştüğünü söylemem lazım. HDP’nin icraatlarının 2 ayda değiştiğini çok rahatlıkla görüyor. İster erken seçim olsun ister olmasın HDP’ye verilen emanet oyların önemli bir kesiminin ortadan kalkacağına inanıyorum. 3 gün elektriksiz kaldığında bunu değerlendirecek vatandaşlarımızın da bunu doğru değerlendireceğini umuyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.