Bakıcı, Yabancı Öğrencilere Yerel Yönetim Dersi Verdi

Bakıcı, Yabancı Öğrencilere Yerel Yönetim Dersi Verdi

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneğiyle işbirliği yapılarak düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Siyaset Akademisi öğrencilerinin duraklarından biri de Selçuk ilçesi oldu. Selçuk Belediyesi’ni ziyaret eden

- AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneğiyle işbirliği yapılarak düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Siyaset Akademisi öğrencilerinin duraklarından biri de Selçuk ilçesi oldu. Selçuk Belediyesi’ni ziyaret eden öğrencilere Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, yerel yönetim üzerine bir ders verdi. Başkan Bakıcı; artık yerel yönetimlerin merkezin paydaşı olduğunu belirterek "sorumlu oldukları bölgede vatandaşı ilgilendiren her türlü hizmeti yerine getirmekle yükümlüdürler” dedi.

Türkiye’de ilk kez AK Parti İzmir İl Başkanlığı ve İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Siyaset Akademisi kapsamında Selçuk’a gelen 100 öğrenci, Selçuk Belediyesi’ni ziyaret etti. Türkiye burslarıyla Türkiye’de okuyan ve siyasete ilgi duyan, yaklaşık otuz ülkeden gelen 100 kişilik öğrenci topluluğu 18- 29 Aralık tarihleri arasında Uluslararası Siyaset Akademisi’ne katılacak.

Başkan Bakıcı'nın verdiği Yerel Yönetimler dersine konuk öğrencilerin yanı sıra; AK Parti Dış İlişkilerden sorumlu İl Başkan Yardımcı Gözde Keskin, AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Özgür Hızal, Ak Parti İl Yönetim Kurulu üyesi Vahide Firyaz Yılmaz, İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çevik, Ak Parti Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Güngör, Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Genel Müdürü Bölge Koordinatörü Dr. Fırat Yıldız ile AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen katıldı

Selçuk Belediyesi’nde gerçekleşen programın açılış konuşmasını Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Gözde Keskin yaptı. Keskin; bu projede amacın ülkemizde okuyan ve siyasete ilgi duyan öğrencilere ülkemiz siyaseti ve işleyişiyle ilgili doğru bilgi aktarımı olduğunu belirterek "Bu amaçla Türkiye’deki siyasi işleyişe dair hem teorik derslerle, hem de bugün Selçuk’ta olduğu gibi yerinde ziyaretlerle dolu bir program hazırladık” dedi.

İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Çevik ise yaptığı konuşmada, bu programın temel amacının Türkiye’yi ve değerlerini tanıtarak öğrencilerin eğitimine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Çevik; “Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımızın bizimle ve birbirleriyle kaynaşarak adalet ve barışın tüm dünyaya hakim olması geniş anlamda bu çalışmamızın hedefidir” dedi.

Uluslararası Öğrenciler Siyaset Akademisi Ders sunumunu ise Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yaptı. Bakıcı, yaptığı sunumda yerel yönetim, yerelleşme, yerel yönetimlerin işlev ve görevleri üzerinde durdu.

Yerelleşme Demokratikleşmedir

İlk olarak yerelleşme kavramına değinen Bakıcı; “Yerelleşme demokratikleşmedir. Var olan yetkilerin merkezden yerele doğru aktarılması, gücün kuvvetin paylaşımı demektir. Yerelleşme müşterek ihtiyaçların belde de, ilçede, ilde seçilmiş kişilerin iş başına gelerek bir tüzel kişilik içerisinde uygulamaya sokmak olarak da dile getirilebilir” dedi.

Yönetim kavramına da değinen ve yerel yönetimlerin anayasal ve yönetim bilimi açısından dayanakları hakkında ayrıntılı bilgi veren Bakıcı; “Dünyanın bütün ülkelerinde yönetim iki yapılanma üzerine kurulmuştur. Bunlar merkezi yönetim ve yerel yönetimdir. Kimisinde merkez çok güçlüdür, kimisinde yerel çok güçlüdür. Ama her ikisi de muhakkak vardır” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin yetkilerini ilgili kanun maddelerine dayanarak anlatan Başkan Bakıcı; 2005 yılında yapılan yasal düzenlemelerle yerel yönetim kavramının yeni bir kimlik kazandığını söyledi.

Belediyelerin Yetki Alanı Genişledi

Yerel yönetimlerin 2005 yılında yapılan yasal düzenlemelerle yerel yönetimler alanında ve kamu yönetimi alanında çok büyük bir değişim yaşandığını kaydeden Bakıcı; "Bu değişimle hem kamu yönetimi çok güçlendi, hem de yerel yönetimler çok güçlü hale geldi. 2005 yılında değişim geldi. Belediyelerin yetki alanı genişledi. Yerel yönetimler siyasi anlamda ve idari anlamda olmak üzere ikiye ayrılır. Ülkemizde siyasi anlamda yerel yönetim yoktur. İdari anlamda yerel yönetim vardır. Yerel yönetimler idari ve mali kararlar alabilir, siyasi kararlar alamaz.” Bakıcı, yerel ve merkezi yönetimin farklı sorumluklara sahip olduğunu kaydetti.

Belediyeler Vatandaşa Dair Her Şeyden Sorumludur

Öğrencilerden gelen soruları da cevaplayan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; belediyeler ile kaymakamlık ve valilik makamları arasındaki ilişkiye de değindi. Bakıcı; Kaymakam ve Valilerin merkezin aldığı kararları yerelde uyguladığını belirerek şunları söyledi: "Bu uygulama geniş kapsamlıdır. Belediye başkanları ise vatandaşın yerel anlamdaki her türlü ihtiyacını karşılamakla yükümlü idarelerdir. Belediyelerin asli ve harici görevleri vardır. 2005’ten sonraki değişimle belediyeler bir ilin ilçenin ekonomik, ticari anlamda, sosyal ve mali anlamdaki bütün konularından sorumludur. Belediye merkezin paydaşı haline gelmiştir. Belediyeler sadece alt yapı hizmetlerinden değil, Vatandaşın cebine giren paradan, çalışıp, çalışmamasından, barınma sorunundan, sağlıklı bir çevreden de sorumludur.”

Değişim modernleşmenin göstergesi

Belediye başkanları ile kaymakamlar ve valilerle müşterek çalışmak zorunda olduğunu belirten Başkan Bakıcı, bu anlayışla vatandaşın daha fazla sahiplenildiğini söyleyerek; “Günümüzde vatandaş merkez ve yerel tarafından sahiplenilmiş hale getirilmiştir. Bu da bir ülke açısından çağdaşlaşmanın, gelişmenin, modernleşmenin göstergesidir. Esas olan vatandaştır. Bu anlayış ülkemizde hakim kılınmıştır. Bu bir değişimdir. Bu değişim toplum tarafından ve belediye başkanı tarafından da yeni algılanıyor” dedi.

Başkan Bakıcı’nın sunumunun ardından konuk öğrenciler Selçuk şehir merkezini, Meryemana Evi ve Efes Antik kentini gezdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.