Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş:

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş:

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Muhtemelen Cumhuriyetin 100. yılında coşkulu bir türkü, şarkı bunlar zaman içinde ilan edilecek yarışmalarla yapılacaktır.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Muhtemelen Cumhuriyetin 100. yılında coşkulu bir türkü, şarkı bunlar zaman içinde ilan edilecek yarışmalarla yapılacaktır. 100. yılın bir marşı olmayacak, şarkı ve türküleri olacak” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu 2017 Merkezi Yönetim bütçeleri ile 2017 yılı kesin hesapları üzerine görüşmeler yapıldı.

Türkeş, Nutuk’un eski dilde yazılmış orijinal kopyasının prestij kitap olarak hazırlandığını belirterek, bütün Grup Başkanlıkları’na dağıtıldığını ifade etti. Türkeş, 100. yıl etkinlikleri kapsamında vatandaşları tarih bilinciyle götürme amacını taşıdıklarını belirterek, “Bugüne kadar Cumhuriyetin kuruluş süreçlerini, Osmanlı İmparatorluğu’nun küresel siyaset simsarları tarafından yıkılışa götürülüşünü, işgalleri ve antlaşma dayatmalarını tarih kitaplarında okuduk. Günümüz dünyasının iletişim ve teknoloji imkanları bize daha fazla bilgi kaynağı sunmaktadır. Günümüz dünyasında da Türkiye’sinde yaşananlar bize bu olayları anlayacak, yorumlayacak yeni bakış açıları sunmaktadır. Bu yeni dönemde Onuncu Yıl Marşı fevkalade kıymetli bir marştır. Cumhuriyetin 100. yılına ulaştığımız bu dönemlerde bu marşı söylemek isteyenler, memnuniyetle söylerler. Hatta bizim de bulunduğumuz ortamlarda bizim de önümüze geldiğinde iştirak ediyoruz. Cumhuriyetin 100. yılındaki çalışmalarda bir marş arayışı içinde değiliz. Muhtemelen Cumhuriyetin 100. yılında coşkulu bir türkü, şarkı bunlar zaman içinde ilan edilecek yarışmalarla yapılacaktır. 100. yılın bir marşı olmayacak, şarkı ve türküleri olacak” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaştırılan ekonomik katkıdan bahseden Türkeş, “Adada devam eden müzakere süreci ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapıcı çabalarına destek vermekte ve çalışmalarını takdirle takip etmekteyiz. Bu hassas dönemde ana vatan Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde hareket etmekte olduğunun herkes tarafından görülmesi önem arz etmektedir. Bugün de adada devam eden müzakere sürecinden bağımsız olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne her türlü mali, ekonomik, sosyal yardımlarımızı sürdürmeye kararlıyız. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapmakta olduğu mali, ekonomik, sosyal desteklerle adada kendine yetebilen, küresel koşullara uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomik düzen ile sağlam bir devlet yapısının oluşturulmasını amaçlamaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ekonomik programlarının temel hedefi Kıbrıs Türk halkının ihtiyaç duyduğu reformların hayata geçmesi, kamusal alandaki etkinliğin ve kaliteyi arttırmak, güçlü ve sağlam bir finans sistemi oluşturmak, rekabet edebilir bir özel sektör oluşturmaktır. Kıbrıslı Rumların baskısı ve dünyanın hukuku meşru hakları görmezden gelmesiyle Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargolara Türkiye Cumhuriyeti olarak desteğimizi sürdürdük, 2017 yılında da sürdüreceğiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak 2002’den bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 10 milyar destek sağladık. Su temin projesi olan 1.6 milyar TL dahil değildir. 2002 yılında 424 milyon TL destek küresel ekonomik krizinin hissedildiği 2009 yılında 929 milyon TL olmuştur. Türkiye adanın garantörüdür. 1969 anlaşması bizi adanın tümü, bütün toprakları ve adada yaşayan tüm ahalinin garantörü olarak tarif etmektedir ve bu anlaşma değişmemiştir” ifadelerini kullandı.

Türk Dil Kurumu’nun isminin değiştirilmesine ilişkin olarak Türkeş, “AK Parti’ye gösterdiğiniz tepkiyi niye komşunuza göstermiyorsunuz CHP’liler? Atatürk’ün mirasına sahipse, bir tek AK Parti’ye karşı mı sahip çıkıyorsunuz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.