Başkan Çerçioğlu Aydın 24 Haber’e Konuştu

Başkan Çerçioğlu Aydın 24 Haber’e Konuştu

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın 24 Haber Genel Yayın Yönetmeni Servet Töz’ün sorularını yanıtladı.

AYDIN 24 HABER ÖZEL

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, makamında kabul ettiği Aydın 24 Genel Yayın Yönetmeni Servet Töz’ün sorularını yanıtladı. Sorulara içtenlikle yanıt veren Başkan Çerçioğlu gündemdeki bir çok konuya açıklık getirdi.

Güler yüzlü, son derece mütevazı tavırlarının yanı sıra kendinden emin, hızlı adımlarla ilerleyen kararlı bir başkan görüntüsü çizen Başkan Çerçioğlu ile yaptığımız söyleşiyi zevkle okuyacağınızı umuyoruz... (S.T)

Sayın Başkan Aydın Belediyesi’nin uyguladığı su tarifesinden başlayalım. Türkiye'nin en pahalı su tarifesinin Aydın’da uygulandığı konusunda eleştiriler var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Günde 18 saat çalışan bir belediye başkanı olduğumu hatırlatarak sözlerime başlamak istiyorum. Her an halkımızla beraberim. Her gün yüzlerce vatandaşımızla görüşüyorum. Su tarifesinin pahalı olduğuna dair hiç şikâyet almadım. Su tarifesinden şikâyetçi olan Aydın’da iki kişi var. Biri Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, diğeri ise Ak Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay. Bunların dışında eleştiren, şikâyet eden yok. Sayın Erdem Türkiye’nin en pahalı su tarifesinin Aydın’da uygulandığını söylemiş. Bu iddia gerçeği yansıtmamakta, aksine Aydın Belediyesi su tarifesi ucuz belediyeler arasında yer almaktadır.. Sayın Erdem Ak Parti’li belediyelerin suyu kaça sattığına baksın. Size bu konuda birkaç örnek vereyim. Konya’da su bedeli 2 lira 26 kuruş, Ankara’da 2 lira, İstanbul’da 3 lira 45 kuruş, Kayseri’de 2 lira 50 kuruş, Bursa’da 2 lira 11 kuruş, Trabzon’da 2 lira 28 kuruş, Denizli’de 1 lira 60 kuruştur. Biz ise suyun tonunu 1 lira 75 kuruşa satıyoruz. Burada koparılan fırtına sadece 15 kuruş içindir. Su ihtiyacımızın yüzde 80’ini kuyulardan temin ediyoruz. Kuyulardan şehir şebekesine su pompalarken kullanılan elektrik, su maliyetinin önemli miktarda artmasına neden olmaktadır.

Sayın Başkan, Sayın Erdem’in “Aydın Belediyesi'nin yaptığı tüm ihaleleri masaya yatırdık ve tespitlerimizi Aydın halkı ile paylaşacağız” şeklinde bir açıklaması var. Bu konudaki düşüncelerinizi anlatır mısınız?

Halkın belediye çalışmalarını doğru bir şekilde bilmesi gerekir. Göreve geldiğimizden bu yana birçok ihaleye imza attık. Tüm ihalelerimizi yasalar çerçevesinde, basın huzurunda şeffaf bir ortamda gerçekleştirdik. İhale komisyonunun yaptığı tüm ihaleler bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da basına ve halka açık bir şekilde yapılmaya devam edecektir. Amacımız belediyemizin katılımcı, şeffaf, halkla bütünleşen yönetim anlayışı içinde hizmette bulunmaktır. Kamu yararını her şeyin üstünde tutan bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Denetim görevini yapan devletin müfettişleri, denetçileri var. Denetimden korkmuyoruz, denetimden kaçmıyoruz. Milletvekilinin görevi denetim yapmak mı? Sayın Erdem, ihale dosyalarını kimden almış, nasıl almış, kim vermiş, kimlerle masaya yatırmış açıklasın. Sayın Erdem ihalelerle değil Aydın’ın çözülemeyen sorunlarıyla ilgilensin. Aydın’ın başka sorunu yokmuş gibi belediyeyle yatıp, belediyeyle kalkıyor.

Belediyeyle yatıp, kalktıklarını söylüyorsunuz, bunun sebebi nedir?

Çağdaş belediyecilik anlayışı içinde gecemizi gündüze katıp halka hizmet için çalışıyoruz. Aydın halkının ortak ihtiyaçlarını yasaların bize verdiği yetki çerçevesinde; vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım yapmadan etkin, verimli ve kaliteli biçimde karşılıyoruz. Hizmet sunduğumuz bu güzel kentin, güzel insanları çalışmalarımızı, hizmetlerimizi en önemlisi gayretlerimizi görüyor. Tabii bunun halkta bir karşılığı oluyor. Halkımız bizi seviyor ve bağrına basıyor. Bunu yaptırdığımız anketlerden de anlıyoruz. Servet Bey sizin köşe yazınızda belirttiğiniz gibi AKP’nin yaptırdığı ankette de biz öndeyiz. Bunu Sayın Erdem’de Sayın Atay’da çok iyi biliyor. Telaş bu yüzden, bu nedenle saldırıyorlar. Ama boş laf ediyorlar. Benim boş sözlere ayıracak zamanım yok. Buradan bir çağrıda bulunuyorum. Gelin Aydın için bir şeyler yapalım. Yarışacaksak projede yarışalım, hizmette yarışalım. Ama bunların hizmet gibi bir dertleri yok. Bizden önce belediye AKP’li değil miydi? Partileri iktidar değil miydi neden birlik olup kaliteli hizmet sunmadılar? Partilerinden seçilen belediye başkanına sahip olamayıp, adamcağızı kaçırdılar.

Sayın Başkan Adliye Sarayı yapılacak yer konusunda bir gelişme var mı?

Bildiğiniz gibi Kemer Mahallesinde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi karşında bulunan alanı yeni adliye sarayı için meclis kararıyla tahsis ettik. Karar meclisten oybirliğiyle çıkmasına karşın adliye binasının gösterdiğimiz alana yapılmaması için ellerinden geleni yapıyor, her türlü yola başvuruyorlar. AKP’li üyeler oybirliğiyle geçen kararın iptalini istesin. Laf dolaştırmaya gerek yok. “Başkan bu yeri sen gösterdiğin için istemiyoruz” desinler. Net olmak lazım. İstemiyorum demiyor, bahane üretiyorlar. Kulp takmaya çalışıyorlar. Biz kenti güzelleştirelim, halka daha kaliteli hizmet verelim gayreti içindeyken onlar hizmeti engellemeye çalışıyor.

Aydın’da yaşayan bütün insanlarımız için çalışmak en temel hedeflerimizden biridir. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde halkımıza güler yüzlü bir tutum içerisinde yaptığımız çalışmaları bundan sonrada halkımız için aynı şekilde sürdürmek gayreti içerisindeyiz. Hizmet anlayışı ile işlemlerimizde adalet, eşitlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayalı bir anlayışla görev yapacağız. Bütün bunlara karşın AKP hizmetlerimizi görmezden gelmekte, halktan kopuk bir siyaset izlemektedir.

Sayın Başkan meclisten Aydın merkeze bağlı köylere yatırım ve hizmet götürme yetkisi aldınız, ne diyeceksiniz?

Büyükşehir Belediye Yasasıyla mahalleye dönüştürülecek köylere yatırım ve hizmet götürmek için konuyu meclis gündemine getirdik. AKP meclis üyelerinin muhalefetine karşın 56 köyümüze yatırım ve hizmet götürme yetkisi aldık. Köylerimize temizlik işlerinin yanında her türlü hizmet ve yatırımı gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili olarak önümüzdeki günlerde projelerimi açıklayacağım. Başkan yardımcılarım ve belediye bürokratlarıyla birlikte 56 köyümüzü ziyaret edip, sorunları yerinde tespit edeceğim. Vatandaşımızın isteklerini yerinde dinleyeceğim. Bir ay içerisinde tüm köylerimizin taramış, sorunları belirlemiş ve çözümü için proje çalışmalarına başlamış olacağız. Kırsal, merkez ayrımı yapmadan herkesin alması gereken hizmet konusunda hassas davranıyoruz.

Etnik siyaset yaptığınız yönünde eleştiriler var, etnik siyaset mi yapıyorsunuz?

Belediyeler insan odaklı hizmet kurumlarıdır. Hizmet ederken kimsenin etnik kimliğine, rengine, inancına, siyasi görüşüne bakmayız. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, hizmet etmek boynumuzun borcudur. Tabakhane Deresi Islah Projesi nedeniyle belediyeye ait kira süresi biten balıkçı dükkânının tahliyesini istedik. Hemen 20 metre karşısında yer gösterdik. AKP avukatlığını üstlendi. MHP ise ziyaretiyle destek verdi. Bizi de etnik siyaset yapmakla suçladılar. Amaçları gerçekleştireceğimiz projeyi engellemek, konuyu siyasallaştırarak Kürt kökenli vatandaşlarımızın oylarına göz dikmektir. Bize “etnik siyaset yapıyor” derken kendileri enik siyaset yaptılar. Biz halkın her hizmetinde varız, halkın yararına olan her işte varız. Milli ve manevi değerlerimiz hususunda son derece duyarlıyız. Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği Osman Yozgatlı mahallesinde 600 bin TL harcayarak taziye evi açtık. Bir imam görevlendirdik. Halkımız burada ibadetlerini yapabilecek. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor, sürecek. Halkımızla dayanışma içinde hizmet üretmeye devam edeceğiz. Halkın hizmetinde, halkın yararına olan her işte varız, var olacağız. Birlik ve beraberliğimizi etnik siyasetle bozmak isteyenlere en güzel cevabı Osman Yozgatlı mahalleli vatandaşlarımız vermiştir. Taziye evi açılışındaki yoğun ilgi ve destek bunun en güzel göstergesidir.

Ak Parti’li meclis üyeleri 90 metrekarenin üzerindeki arsaların satışı ve takasına ret oyu vereceklerini açıkladı. Bunun anlamı nedir?

Belediye meclis toplantısında AKP’li meclis üyesi Nebil Alparslan 90 metre karenin üzerindeki arsaların satışı ve takasına ret oyu vereceklerini söyledi. Bu Aydın’da inşaat sektörünün önünü tıkamak anlamına gelmektedir. Böyle bir kararın mecliste kabul göreceğine inanmıyorum. Ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörünün önünü tıkamak, ekmeğini bu sektörden kazanan binlerce vatandaşımıza vurulacak darbe olacaktır. 90 metre karenin üzerindeki arsaların satışı ve takasına izin vermiyorum demek, Aydın’da inşaat sektörü dursun demektir. Ki bu akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Yatırımcının önündeki engelleri kaldırmamız gerekirken, yeni engeller koymayı uygun görmüyorum. Başta müteahhitlerimiz olmak üzere, mühendis, mimar, nalbur, inşaat malzemeleri, marangoz, doğramacı, hazır beton, hafriyat işi gibi inşaatın yan sektörlerinde ekmeğini kazanan vatandaşlarımızın endişesi olmasın. AKP’nin muhalefetine rağmen, CHP ve MHP meclis gruplarının desteğiyle inşaat sektörünün durmasına izin vermeyeceğiz. Özel sektöre her zaman yardımcı oldum. Bu ekonominin gelişimi için gereklidir. Buna AKP’li müteahhitler ne der, AKP’li belediyeler böyle bir karara evet derler mi doğrusu merak ediyorum.

Sayın Başkan, CHP'li bir meclis üyesinin inşaat ruhsatı almadan yılım işine başladığı iddia ediliyor. Ne diyeceksiniz?

Bugüne kadar Aydın Belediyesi’nin kapısından içeri siyaset sokmadık. Seçilip göreve başladığımız gün oy veren vermeyen tüm Aydın halkının belediye başkanıyım düşüncesiyle işe başladık ve öyle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım yapmadık. Belediye meclis üyemiz de olsa yasa dışı hiçbir uygulamaya izin vermedik. Sözünü ettiğiniz meclis üyemiz Ahmet Kızılkaya (izin belgesini göstererek) 29.01.2013 tarih ve 1561 sayılı yazı ile “Yıkım İzin Belgesi”ni alarak yıkım işine başladı. İnşaat ruhsatı ise, zemin etüdü yapıldıktan sonra verilir. Daha inşaat aşamasına gelmedi ki ruhsat alsın. Bu aşamaya geldiğinde ruhsatını da alır. Burada her şey hukuka uygundur.

Sayın Başkan son olarak bir mesajınız olacak mı?

29 Mart 2009’da büyük bir sorumluluk aldık. Bu sorumluluk gereği daha öncede de belirttiğim gibi günde 18 saat çalışıyorum. Halkımızla beraber, güler yüzlü ve şeffaf bir yönetim sergiledik. Büyükşehir yasasıyla birlikte sorumluluğumuz daha da arttı. Halkımızın bize verdiği yetkiyi Aydınımızın ve halkımızın yararına kullanıyoruz. Siyasette güç halkın gücüdür, halkamıza da; sonuna kadar güvenirim. Aydın’ı seviyorum, Aydın halkını seviyorum. Halkımız için aracılığınızla AKP ve MHP milletvekillerine, yerel siyasetçilerimize bir çağrıda bulunuyorum. Gelin Aydın için birlikte çalışalım. Kentimizi daha iyi, daha güzel bir konuma getirelim. Aydın 81 il içinde bir numara olsun!

Sayın Başkan bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben de teşekkür ederim. Aydın 24 Haber ekibine başarılar dilerim. Bu vesile ile halkımıza sevgilerimi, saygılarımı sunarım.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.