Başkan Kayalı; “Mezarlık İle İlgili Yaygara Koparılıyor”

Başkan Kayalı; “Mezarlık İle İlgili Yaygara Koparılıyor”

Kuşadası’nda mezarlık tartışmaları devam ediyor. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı “Mezarlık ile ilgili yaygara koparılıyor” derken, AK Partili meclis üyesi Tacettin Özden de “İnsanlar tahrik edildi. Mezarlık siyaset malzemesi yapıldı” dedi.

Kuşadası Belediye Meclisi Mayıs ayı oturumuna, Mezarlığın küçük bir bölümünden geçecek olan yol damgasını vurdu. Nisan ayı oturumunda oy birliği ile alınan ve Candan Tarhan Bulvarı’nın Sabri Mumcu caddesiyle birleştirilmesini öngören imar değişikliğinin, sosyal medyada bazı kesimlerce kasıtlı ve yalan şekilde aktarılmasına Belediye Başkanı Özer Kayalı sert tepki gösterdi. AKP Grubu adına konuşan Tacettin Özden’de insanların tahrik edildiğini, mezarlık konusunun siyasi malzeme haline getirildiğini söyledi.

2006 YILINDA ALINAN KARARA GÖRE MEZARLIKTAN BULVAR GEÇİYOR

Oturum öncesi Belediye Meclis üyelerini bilgilendirmek için bir sunum yapan Başkan Kayalı, Belediye’nin Kuşadası’nın sorunlarına çözüm üretmek zorunda olduğunu söyledi. Kayalı, mezarlık içinden geçen yol ile ilgili 2006 yılında bir karar alındığını, bunun uygulanması halinde 389 mezarın kaldırılması gerektiğini söyledi. Geçmiş dönem kararını uygulamamak adına yeni çözümler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Kayalı, “2006 Yılında 2 sayılı belediye meclis kararının 8.maddesinde bir imar plan tadilatı yapılmış. Yol tam mezarlığın içinden geçecek şekilde onaylanmış. Bu kararın uygulanması halinde 389 mezarın yer değiştirmesi gerekiyor. Bu plana göre açılacak yolun sağ tarafı sit bölgesi. Bunun üzerine  geçtiğimiz mecliste bir başka alternatif gündeme getirdik. Şu anda yaya yolu olarak kullanılan ve mezarlığın ortasından geçen yolu biraz genişletebilir miyiz diye çalışma yaptık. Araştırma ve ölçümler yapınca 48 mezarın etkileneceğini gördük.  Bunun üzerine diğer bir alternatif geliştirdik. Adliye binası önünden tek yön gidiş, mezarlık ile yeni çevre yolu arasında imarda var olan  yol, açılıp tek yön yapıldığı taktirde sadece 7 isimli, muhtemelen mültecilere ait 4 isimsiz mezarı taşıması gerekiyor” dedi.

ÇÖZÜM BULMAK ZORUNDAYIZ

Başkan Kayalı, inşaatı devam eden Belediye Kapalı Pazaryeri ile Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşımı ve şehir merkezinde kış aylarında bile tıkanan trafiği göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını söyledi. Kayalı; “Candan Tarhan Bulvarı 25 metre genişliğinde bulvar. Cuma pazarının çevre yoluna kadar olan bölümü kullanılamıyor. Araç trafiği nedeniyle şimdiden Belediye önünde, İnönü Bulvarı’nda tıkanma oluyor. Bir iki hafta sonra yollar tamamen felç olacak. Bu çözümle bir rahatlama sağlanacak. Kuşadası belediyesi olarak çözüm sunmak zorundayız. Bu kararı Anıtlar kuruluna, Büyük Şehir Belediyesi’ne, UKAME’ye sunacağız. Ondan sonra onaylanırsa olur” dedi.

MEZARLIK KULLANILDI

Belli bir çevrenin mezarlık üzerinden bir yaygara kopardığını söyleyen Başkan Kayalı, “Bu yaygarayı koparanlar, bu kadar çirkin saldıranlar gelip bize neden bu kararı aldınız diye  sormadılar. 2006 Yılında alınan karar mı uygulansaydı? Geçen dönemlerde yapılan tüm  imar yolsuzlukları bir kenara bırakıldı, Mezarlık ön plana çıkarıldı. Çözüm önerimiz  en az hasarlı proje. Kuşadası Belediyesi’nde bilerek yanlış bir şey yapılmaz, kimsenin dirisine ölüsüne saygısızlık yapılmaz. Ama yapılması gereken yapılır” şeklinde konuştu.

İNSANLAR TAHRİK EDİLDİ

AKP Grubu adına konuşan Tacettin Özden’de, konunun hassa olduğunu bilen bazı çevrelerin insanları tahrik ettiğini, konuyu farklı bir boyuta taşıdığını söyledi. Özden; “Söylentiler çıkarıldı, 200 mezar, dendi, 80 mezar dendi, 50 mezar dendi. Hassas bir nokta politika malzemesi haline getirildi. İnsanlar tahrik edildi.  Olayla farklı boyutlara taşındı. Bu konuda kamu yararı tartışılmaz. Biz burada bir kamu yararı olduğunu bildiğimiz için evet oyu verdik. Mezarların taşınması Türkiye’de bir ilk değil, son olmayacak. Mezarlıklarda yer değiştiriyor, evlerde yıkılıyor, yeni yollarda açılıyor. Çünkü hızla nüfus artıyor. Türkiye’nin maalesef klasik bir sorunu, çarpık yapılaşma var, planlama yok. Dolaysıyla bu sorunları hep yaşıyoruz ve yaşayacağız. Sadece Kamuoyunun tatmin edilmesi gerekirdi. Mezar sahiplerine ulaşıp izinleri alınabilirdi.” dedi.

Yapılan görüşmeler sonrası konunun, bazı maddeleri Cuma gününe ertelenen Meclis toplantısının devamında bir kez daha ele alınması kararlaştırıldı. 

baskan-kayali;-“mezarlik-ile-ilgili-yaygara-kopariliyor”.JPGbaskan-kayali;-“mezarlik-ile-ilgili-yaygara-kopariliyor”-001.JPGbaskan-kayali;-“mezarlik-ile-ilgili-yaygara-kopariliyor”-002.JPGbaskan-kayali;-“mezarlik-ile-ilgili-yaygara-kopariliyor”-003.JPG

baskan-kayali;-“mezarlik-ile-ilgili-yaygara-kopariliyor”.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.