Başkan Yörük: “Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olması satışları olumsuz etkileyebilir”

Başkan Yörük: “Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olması satışları olumsuz etkileyebilir”

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin kurbanlık hayvan satışlarını olumsuz etkileyebileceğini kaydederek, üreticilerin ellerindeki hayva...

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin kurbanlık hayvan satışlarını olumsuz etkileyebileceğini kaydederek, üreticilerin ellerindeki hayvanlarını yüksek fiyattan satma beklentisine girmeden satma gayreti içerisinde olmaları gerektiğini kaydetti.

Başkan Yörük, Kurban Bayramı’na 10 günden az bir süre kaldığını hatırlatarak piyasanın birkaç içerisinde iyice hareketleneceğini vurguladı. Piyasaların şuanda normal seyrinde olduğunu altını çizen Başkan Yörük, Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olarak belirlenmesinin ise satışları olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Tatil süresinin uzun olmasının özellikle büyükşehirlerdeki kurbanlık hayvan satışlarını olumsuz etkilemesinin beklendiğini ifade eden Başkan Yörük, “Geçen yıllara göre kurban satışlarından azalma var bununda nedeni tatil süresinin 10 gibi uzun bir süre olması. Bayram tatili 3-4 gün olsaydı herkes evlerinde ibadetini yaparak kurbanlarını keserdi, bizimde piyasadaki kurban alışverişlerimiz daha fazla olurdu. Bu sene geçen yıla göre satışların az olduğun görüyoruz. Ben büyükşehirlerden kurbanlıkların geri döneceğini düşünüyorum. Oralardaki bir çok insan tatile gidecek ve büyükşehirler adeta boşalacak. Bu bir anlamda ekonomik olarak da olumsuz bir sonuç ortaya çıkaracak” diye konuştu.

“Üreticiler yüksek fiyat beklentisine girmesinler”

Bu yılki kurban satışlarını en olumsuz etkileyen faktörlerden bir diğerinin ise dişi hayvan kesilmesinin yasaklanması olduğunu hatırlatan Başkan Yörük açıklamasında şunları söyledi:

“Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in zamansız açıklamaları oldu. Kurban Bayramına 2 ay kala ‘dişi hayvan kesilmeyecek’ diye bir açıklaması oldu. Ama ben bu açıklamayı doğru bulmuyorum. Bu tür açıklamaların 1 yıl önceden verilmesi lazım. Bu anlamda da üretici kendisini yani durumunu ayarlardı. Mesela benim üreticim veresiye hayvan aldı kurbanda satıp parasını ödemek için ama bu olmayacak, bundan dolayı da birçok üretici ve köylü mağdur olacak. Vatandaşlar dişi hayvan çok almıyorlar dana alıyorlar ve dana satışların da artış var. Düğenin satılmayacağı ve kesilmesi halinde de cezası olacağını duyunca insanlar tedirgin oldu ve danaya yöneldi.”

Başkan Yörük son olarak piyasada yapılan alışverişler üzerinden besicilere seslenerek, “Üreticilerimize buradan sesleniyorum farklı, yüksek fiyatla satış beklemesinler ellerindeki hayvanlar bir an önce çıkarmaya baksınlar çünkü büyükşehirlerden kurbanlıklar geri dönecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.