Bayraktar: Kurbanlık İthal Edilmedi Ama Fiyatlar Artmadı

Bayraktar: "Kurbanlık İthal Edilmedi Ama Fiyatlar Artmadı"

Bir dizi ziyaret ve etkinliklere katılmak üzere Aydın’a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının makul seviyede olduğunu, ithalat yapılmamasının üreticiyi sevindirdiğini, tüketiciye de olumsuz bir e

- Bir dizi ziyaret ve etkinliklere katılmak üzere Aydın’a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının makul seviyede olduğunu, ithalat yapılmamasının üreticiyi sevindirdiğini, tüketiciye de olumsuz bir etkisinin olmadığını söyledi.

İki yıldır hayvan ithalatı için baskı yapıldığını ancak buna müsaade etmediklerini ifade eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “İthalat ne tüketiciye yarıyor ne de üreticiye yarıyor. Önce üreticiyi eziyor. 'İthal mal getiriyorum, fiyat bu, ister ver, ister verme' diyor. Anormal karlar elde ediyorlar. Tüketiciye de yaramıyor bu iş” dedi.

Kurban Bayramı öncesi ithalat yapılamamasına rağmen fiyatların artmadığını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “İthalat ne tüketiciye yarıyor ne de üreticiye yarıyor. Biz bunu iyi anlattık. Lobiler de iyi çalıştı. Yani 2 yıldır ithalat yapmaya çalışıyorlar, biz müsaade etmiyoruz. Tepki koyuyoruz, şu ana kadar bunda başarılı olduk. Kurban öncesi de çok uğraştılar ama doğru sonuç olarak doğru bilgiyi kim vermiş? Doğru bilgiyi bizim verdiğimiz ortaya çıktı. Biz, 'Üretim yeterlidir' dedik. Elimizdeki kurbanlık rakamlarına baktığımızda rakamlar bunu gösterdi. Geçen yılki fiyatlara çok yakın fiyatlardan kurban satılıyor bu sene. Madem bu ülkede hayvan yok, et yok da bu fiyatlar neden fırlamadı bugüne kadar? Fiyatlarda değişim yok. Allah korusun bir de ithalat olsa ne olacak. Ahırları boşaltacaksınız, zarar edeceksiniz. Bakanlık da bizi dikkate aldı, ithalata sıcak bakmadı. Bu ithalat lobileri her tarafa uzanıyor. İnşallah bu böyle devam eder. Önemli olan, ithalat değil, üretimdir. Üretimi artıracak, arz talep dengesini sağlayacaksınız. Bu ülkede herkes fiyatlara bakıyor. Yem fiyatlarına da bir bakın nereye gidiyor. Yem fiyatlarına ve maliyete hiç bakan yok. Vay et pahalandı, vay süt pahalandı. Yem fiyatları nereye gidiyor, diyen yok. Bir de girdi maliyetleri nereye gidiyor, ona bakın. Kurbanlık fiyatları pahalı değil. Üreticiyi ancak kurtaracak rakam bu” diye konuştu.

"PAMUK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

Bu yıl pamukta endişeleri olduğunu belirten Bayraktar, “Pamuk için endişemiz var. Pamuğun fiyatı 1,5 -1,6 TL arası fiyat gidiyor. Üreticilerimiz bu fiyatın altına düşerse zorda kalır. Dünya piyasalarında pamuğun fiyatı düşüyor. Pamukta geçen yıl 850 bin ton ithalat var. Küçük bir rakam değil. 1'inci ay ila 10’uncu ay arasında 645 milyon dolar ithalat var. Pamukta geçen yıldan daha fazla ithalat yapılacağa benziyor. Üretim çok pahalı.Girdiler pahalı bunu hükümetimizle görüşüyoruz. Pamuk primleri düşerse yukarı çekilmesi için çalışacağız. 3,5 milyar dolar civarında yağ, yağlık tohum ve küspe ithalatına para ödüyoruz. Bu büyük bir rakam, bunu üretim yaparak ithalatı önlememiz lazım. Maliyet ve girdiler çok pahalı. Bunun için hükümete görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

Toprağı kirleten işletme ve fabrika sahiplerine de seslenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Nedir ya para, bugün var, yarın yok. Toprağın altına bir kefenle gidiyorsun. İnsanlara zarar ver, çevreye zarar ver, doğaya zarar ver. Sen o deredeki balıkları öldürdün, yetti zaten. Dünyan gitti. İnsanı değil, balıkları öldürdün değil mi? Bu kadar vicdansızlık olur mu? Bunlar içinde gerekli önlemler alınmalı. Gerekirse fabrikaları kapatmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.