Bayramların Ruhunu Çaldılar

Bilmem fark ettiniz mi bu sene ki Zafer Bayramı kutlamaları baya bir sönük geçti. Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Aydın Jandarma Garnizon Komutanı Tümgenereal Murat Kırkaya vatandaşın katılımı yok denecek kadar az olduğu için İstasyon Meydanı’na kurulan tribündeki yerlerini alan protokol üyelerini selamladılar.

Aydın’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları akşam da devam etti. Vali Erol Ayyıldız ve eşi Dilek Didem Ayyıldız protokol üyelerine resepsiyon verirken, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Atatürk Kent Meydanı’nında belediye tarafından düzenlenen Erol Evgin’in 'Mustafa Kemal'i Gördüm Düşümde' gösterisi ve konseri ile halkla buluştu.

Vali Ayyıldız’ın verdiği resepsiyonda AK Parti ve MHP yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Kaymakamlar, Daire Müdürleri ve Şehit Aileleri katıldı. Şehit ailelerini saymazsak, katılanların hepsi protokol üyeleriydi. Tıpkı İstasyon Meydanı’ndaki kutlamalarda olduğu gibi resepsiyonda da halk yoktu.

MEYDANI O SÜSLEDİ

Halk da, halkın başkanı da Atatürk Kent Meydanı’ndaydı… Ay yıldızlı şanlı bayrağımızı alan meydana koşmuş, “mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü” meydanı da süslemişti. Adını Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Üç Şehitler Destanı"ndan alan konserde Erol Evgin, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarından başlayarak, Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı’ndan günümüze uzanan bir zaman dilimini içinde türküleri, şarkıları ve anekdotları; barkovizyon desteğiyle sundu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü heyecan verici bir atmosferde saygıyla andı.

Sözümün başında ‘Zafer Bayramı kutlamaları sönük geçti’ dedim. Bu sadece bu seneye, bu bayrama has bir olay değil, artık milli bayramlar hep sönük geçiyor. Böyle giderse hep sönük geçecek. Belki de ‘ne gereği var canım’ deyip ilerleyen zamanda tamamen kaldıracağız.

Milli bayramların sönük geçmesini “halkın ilgisizliğine, üşengeçliğine veya tembelliğine” bağlama yanlışlığına düşmeyeceğim. Şayet öyle olsaydı, Atatürk Kent Meydanı’nı dolduran binlerce Aydınlı sabahın erken saatleri de olsa İstasyon Meydanı’nı da doldururdu. Ama doldurmadı…

NERDE O ESKİ BAYRAMLAR

Yakın tarihimizde bizim kuşaklar daha önceki zaman dilimini hepimiz biliriz. O yılların milli bayramına göz attığımızda coşkulu milli ve manevi değerleri baş üstünde tutan bir bayram sevinci yaşardık. Bayram gelmeden günler önce yapılan hazırlıklar ve heyecanlar doruk noktasına çıkardı. Cadde ve sokaklar süslenir, taklar çiçeklerle donatılır. Bayram yaklaştıkça sevinç ve heyecan artar tek yumruk tek güç gibi Hükümet Konağı’ndan Adnan Menderes Bulvarı’na kadar tıklım tıklım olurdu. Köyden-kentten ev hanımları saatler öncesi bayram alanına koşardı. Caddeler adeta insan seli olurdu.

Şimdi ne oldu o güzelim bayramlarımıza?                                                          

Maalesef bayram günleri hiç heyecanlı yaşanmıyor. Bir kısım halk bayram olduğunun farkında dahi değil! O gün cadde ve sokaklarda boş konuşan halk lütuf buyurup o güzelim bayrama iştirak etmiyor. Çünkü milli bayramların içi boşaltıldı. Coşkulu bayramlarda yaşanan birçok etkinlik yasaklandı. Mesela temsili kurtuluş artık canlandırılmıyor. Çünkü yasak! Kuvai Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şube Başkanı Mustafa Yormaz’ın bu nedenle emniyete ifadeye çağrıldığını biliyorum.

Lafı eveleyip gevelemeyeceğim… Yasaklarla milli bayramların da ruhunu çaldılar. Milli duygu ve düşüncelerle donatılmış, ülke kazanımlarıyla ilgili dağarcığı güçlendirecek bir bayram programı hazırlanmıyor. Hal böyle olunca halk içi boş törene ilgi göstermiyor.

Unutmayalım…

Bu ülke toprakları kolay elde edilmemiştir. Ülkenin her tarafında karış karış şehit kanı mevcuttur. O nedenle milli değerlerimize her zamankinden daha çok sarılmalıyız.

YORUMA GEREK VAR MI?

aydin’da-30-agustos-zafer-bayrami-kutlamalari.jpg

aydin’da-mustafa-kemali-gordum-dusumde-gosterisi-010.jpg

aydin’da-mustafa-kemali-gordum-dusumde-gosterisi-013.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.