Belediye Başkan Adayları Tamam Gözler Meclis’te!

AK Parti dışında CHP ve MHP belediye başkan adaylarını hemen hemen belirledi. Şimdi gözler belediye meclis adaylıklarına çevrildi. Yeni dönemde 17 ilçeden Aydın Büyükşehir Meclisi’ne 64 seçilmiş üye, 17 belediye başkanı gelecek. İlçelerin meclis sayıları da belli…

Siyasi partiler belediye başkan adaylarını hemen hemen belirlediler. Daha doğrusu, başta CHP ve MHP olmak üzere bazı partiler bir-kaç ilçe dışında adaylarını açıkladılar.

Adaylarını henüz açıklamayan parti olarak AK Parti kaldı.

Gerçi…

Mustafa Savaş’ı Büyükşehir adayı  duyuran AK Parti’nin, ilçelerdeki adaylarını da belirlediği konuşuluyor. Mustafa Savaş ile İl Başkanı Mehmet Sadık Atay’ın beraber belirlediği isimler parti genel merkezine sunuldu. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışında bulunması nedeniyle adayların henüz açıklanamadığı izlenimi var. Gördüğümüz kadarıyla AK Parti’de de sürecin sonuna gelindiği için bekleyiş çok fazla sürmeyeceği önümüzdeki hafta içerisinde açıklanacağa benziyor.

Belediye başkan adayları sürecinin tamamlanmasıyla birlikte gözler belediye meclislerine çevrildi.

Çünkü…

Partilerin tümünde meclis üyeliği için adaylık başvuruları devam ediyor.

Bu noktada…

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Her ilçenin belediye meclisi sandalye sayısı, ilçenin nüfusuna göre belirleniyor. Daha doğrusu, belli nüfus aralıkları ile sınıflandırılan meclis yapısı söz konusu.

Örneğin…

Nüfusu 10 bine kadar olan ilçeler 9 meclis üyesi seçecekler. Nüfusu 10 bin ile 20 bin arasında olan ilçelerin meclisleri 11 sandalyeli olacak.

20 bin ile 50 bin arasında nüfusa sahip olan ilçelerde ise 15 meclis üyesi seçilecek. Nüfusun 50 bin ile 100 bin arasında olduğu ilçelerde bu rakam 25 üye olarak belirlenmiş durumda.

Nüfusu 100 bin ile 250 bin arasında olan ilçelerde belediye meclisi 31 üyeye yükseliyor. 250 bin 500 bin nüfusa sahip ilçelerde ise 37 kişilik belediye meclisleri var.

HANGİ İLÇE, KAÇ MECLİS ÜYESİ SEÇECEK?

Aydın’da ilçelerin belediye meclis tabloları şöyle oluşacak:

Efeler 37 üye, Nazilli 31 üye, Söke 31 üye, Kuşadası 25 üye, Didim 25 üye, Çine 25 üye, Karacasu 15 üye, Kuyucak 15 üye, Bozdoğan 15 üye, Sultanhisar 15 üye, Köşk 15 üye, İncirliova 15 üye, Koçarlı 15 üye, Germencik 15 üye, Buharkent 11 üye, Yenipazar 11 üye, Karpuzlu 11 üye.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ PARLAMENTO GİBİ: BAŞKANLA BİRLİKTE 81 ÜYE!

17 ilçe belediye başkanının yanı sıra, 17 ilçeden nüfus büyüklüklerine göre belirlenecek 64 kişi yeni Büyükşehir Belediye Meclisi’ni oluşturacak. Meclis, Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte 81’e ulaşacak. Böylece, Büyükşehir’de neredeyse parlamento gibi bir meclis oluşacak.

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi üye dağılımı şöyle olacak:

Efeler 7 üye, Nazilli 6 üye, Söke 5 üye, Kuşadası 5 üye, Didim 5 üye, Çine 5 üye, Karacasu 3 üye, Kuyucak 3 üye, Bozdoğan 3 üye, Sultanhisar 3 üye, Köşk 3 üye, İncirliova 3 üye, Koçarlı 3 üye, Germencik 3 üye, Buharkent 2 üye, Yenipazar 2 üye, Karpuzlu 2 üye.

BÜYÜKŞEHİR’E NASIL GİDİLİR?

Yerel seçimlerde, ilçelerindeki belediye meclislerine aday olanlar, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gidebilmelerini sağlayacak sırayı almak için de mücadele ediyorlar.

Çünkü…

Yasal düzenleme, ilçe belediye meclisindeki her 5 üyeye karşılık 1 üyenin Büyükşehir Meclisi üyesi olmasını öngörüyor.  O nedenle adaylık sırası çok önem kazanıyor. Partililer belediye başkanı adayı belirleme sürecindeki gerilimi bu kez Büyükşehir Belediye Meclisi’ne girebilecek sıralar için yaşayacak.

NOT: Yazarımızın yazılarını her cumartesi günü Milliyet gazetesinden de takip edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum