Beştepe Millet Camisi’nde İlk Ezan, İlk Sela Ve İlk Cuma

Beştepe Millet Camisi’nde İlk Ezan, İlk Sela Ve İlk Cuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açılan Beştepe Millet Camisi, mimari yapısıyla göz kamaştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açılan Beştepe Millet Camisi, mimari yapısıyla göz kamaştırdı. Yüzlerce vatandaşın katıldığı Cuma namazı ile ibadete açılan Beştepe Millet Camisi’nde aynı anda 3 bin kişi namaz kılabilecek. Caminin en büyük özelliği ise hatlar için seçiler ayetlerin devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları içeren ayetlerden seçilmiş olması dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in dualarıyla açılan Beştepe Millet Camisinde aynı anda 3 bin kişi namaz kılabilecek.

Külliye dahilindeki diğer binalarla uyumlu olması Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sentezi niteliği taşıması dikkati çekiyor.

Cami, önündeki meydanı hemen karşıda yer alan Kongre ve Gösteri Merkez ile paylaşıyor. Cami önündeki alan sayesinde halk için aynı zamanda sosyal ve kültürel amaçlı bir buluşma mekanı niteliği de taşıyor.

Meydan, yapıları birleştirici özelliğinin yanı sıra, peyzaj planlamasında oluşturulan ağaç kümeleri, gölge alanlar ve oturma yerleri ile halkın kullanabileceği zarif bir kültürel ortam teşkil ediyor.

“SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİNİN SENTEZİ”

Oturum alanı 5 bin 177 metrekare olan cami, bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluşuyor. Caminin her biri iki şerefeli yükseklikleri 59,30 metre olan dört minaresi bulunuyor. Ana kubbenin, iç çapı 20,64 metre, zeminden yüksekliği ise içten 30,34 metre.

“KARŞILAMA RAD SURESİ 24. AYET”

Yarım kubbelerin iç yarıçapı 8,10 metre. Cami girişinde yer alan 2,80 metre genişliğindeki kapı, karşılama yazısı olarak Rad suresinin 24. Ayetiyle taçlandırıldı. Engellilerin girişi için rampa düzeni ile yan girişler oluşturuldu. Ana kubbe ve dört yarım kubbe ile örtülmüş durumdaki camide, Selçuklu mimarisi önemli ögelerinden olan geniş ve belirgin saçaklar ile minarelerin düşey etkisi ulvi bir kudreti simgelerken, yatay çizgiler ise insan ölçeğine yaklaşımı sağlıyor.

İki köşede bulunan abdesthaneler, yapıdaki güçlü düşey ve yatay etkiyi uyumlu bir şekilde birleştiriyor.

“GÜN IŞIĞINI MAKSİMUM DÜZEYDE KULLANIYOR”

Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktarda pencere ile iç mekanda doğal ışığın gücü kullanıldı. İlahi bir atmosfer sağlanması amaçlandı. Yerden tavana kadar uzanan pencereler yardımıyla gün ışığının maksimum kullanımı hedefleniyor.

“DEVLET, ADALET HAK, DOĞRULUK AYETLERİ”

Camideki hat projeleri, hattat Hüseyin Kutlu tarafından, grafik, tezyinatın tatbikatını ise nakkaş Semih İrteş tarafından gerçekleştirildi.

Cami bünyesindeki hatlar için seçilen ayetlerin, devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları içeren ayetlerden seçilmiş olması da ayrıca dikkati çekiyor.

“TEK TEK ARANARAK İÇERİ ALINDILAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ibadete açılan Beştepe Millet Camisi’nde Cuma namazını kılmak isteyen vatandaşlar, cami içerisine tek tek aranarak alındı. Sıcak havadan bunalan vatandaşlar avlunun ortasında bulunan havuzun köşesinde serinlemeye çalıştı

“CAMİ DOLDU TAŞTI, AVLUDA KILDILAR”

İlk ezanın ve ilk selanın okunduğu ile ilk Cuma namazının kılındığı camide içeride yer kalmayınca vatandaşlar avluya akın etti. Vatandaşlar sıcak havaya aldırış etmeden avluda yere serdikleri sedirlerin üzerinde namazını kıldı.

“İLK NAMAZI GÖRMEZ KILDIRDI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açılan camide ilk namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.

bestepe-millet-camisi.jpgbestepe-millet-camisi-001.jpgbestepe-millet-camisi-002.jpgbestepe-millet-camisi-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.