Beydağ Sulama Ağına 50 Bin Dekar Ek Arazi

Beydağ Sulama Ağına 50 Bin Dekar Ek Arazi

Beydağ Barajı sulama ağına 50 bin dekar arazi dahil edildi.Beydağ Barajı sulama kanallarının devreye girmesi ile birlikte Küçük Menderes ovasında binlerce dönüm arazi baraj suyundan yararlanmaya başla...

Beydağ Barajı sulama ağına 50 bin dekar arazi dahil edildi.

Beydağ Barajı sulama kanallarının devreye girmesi ile birlikte Küçük Menderes ovasında binlerce dönüm arazi baraj suyundan yararlanmaya başlamıştı. Bir yandan yapılan yerlerde sulama yapılırken diğer yandan kanal yapma çalışmalarının devam ettiği projede son 20 günde 50 bin dekar arazi daha sulama alanına dâhil edildi. Baraj sulama sisteminden yeni faydalanmaya başlayan Emirli ve Mescitli köyü üreticileri ise ovanın kurtulduğunu ve elektrik parasından muaf hale geldiklerini söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Bölgede yerinde inceleme yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem 7 Haziran seçimi öncesi projenin yapılması konusunda söz verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: "Beydağ Barajı ve sulama kanalları projesi uzun ince bir yol uzun soluklu bir işti. Hala daha birçok yerde bu uzun soluklu işimiz devam ediyor. Bazı yerlerde kamulaştırma, toplulaştırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Aksamalar, zorluklar sıkıntılar yaşandı ancak güzel olan tarafı da bu verimli toprakların suyla buluşturulması oldu. İşte son 20 günde sulama ağına dâhil edilen Emirli ve Mescitli köylerimiz de toplam 50 bin dekar arazi baraj sulamasına girdi. Bu bölgedeki üreticilerimizde yerin altından dalgıç pompa ile su çıkararak ziraat yapmaktan kurtuldu. Giderleri çok cüzi bir rakama düştü. Bundan sonraki süreçte de sol sahil alanı dediğimiz alanda 26 yedek vananın da devreye girmesi ile birlikte sulama ağı Ovakent sonuna kadar dayanacak. Diğer tarafta Kaymakçı ve Kurucuova’da sulama yapılıyor. Bayramdan sonra devreye girecek yer ile Küçük Menderes ovasında toplam 6 bin hektar alan baraj sulaması ile sulanmış olacak. Tabi bu su Tire’nin Kızılcavlu köyüne de önümüzdeki süreçte gidecek.”

“SUYU İSRAF ETMEYELİM”

Suyun tasarruflu kullanılması gerektiği uyarısında bulunan Badem, “Burada en önemli konu ise suyumuzun tasarruflu kullanılmasıdır. Çiftçilerimiz yapılan işleri aşılan zorlukları ve sıkıntıları birebir yaşadılar. Bizim de isteğimiz çiftçimizin suyu tasarruflu kullanmasıdır. Çiftçimiz bundan sonra tarlasını damlama ve yağmurlama sistemi ile sulamasını da rica ediyoruz. Bu yıl havalar iyi gitti çok iyi yağış aldık suyumuz var. Ancak önümüzdeki yıl ne olur hiçbir şey bilmiyoruz. Onun için sularımızı israf etmeyelim ettirmeyelim" diye konuştu.

“VATANDAŞ DERTTEN KURTULDU”

Emirli Muhtarı Mehmet Tok ise “Emirlik köyü halkı olarak yapılan çalışmaları ve köyümüze gelen sulama sistemi için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Allah devletimize zeval vermesin önemli bir projeydi bu günleri gördük mutluyuz. Vatandaş sulama derdinden kurtuldu” dedi.

“17 BİN TL ELEKTRİK PARASI VERİYORDUM”

Üreticiler ise sulamadan dolayı ödedikleri elektrik parasından muaf oldukları için projeyi hayata geçiren Başkan Badem’e teşekkür etti. Üreticilerden Nuri Akbulut, “Mescitli’de 32 dekar tarlam var. Bu tarlada buğday yetiştirdim şimdi mısır ekeceğim. Geçen yıllarda olağanüstü derecede su problemi yaşadık. Bu yıl baraj sulama kanalının gelmesi ile çok rahat ettik. Ayrıca baraj suyu sayesinde elektrik giderimiz yok oldu. Girdilerimizin birine en ucuza çevirmiş olduk. Bu hizmeti yapanlara teşekkür ederim” dedi. Bir diğer üretici Mustafa Önder de “Benim toplamda 1000 dekar arazim var. Geçen yıl 17 bin TL sulamadan dolayı elektrik parası ödedim. Bu rakamlar biz üreticiler için çok yüksek giderlerdi. Bugün Beydağ Barajı sulama kanalları sistemi bölgenin en büyük yatırımdır. Bu yatırım ile birlikte topraklarımızda çoraklaşmadan kurtuldu. Kısacası ovamız kurtuldu" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.