Bilgisayarlarda RAM neden önemli?

Bilgisayarlarda RAM neden önemli?

Bilgisayarların ayrılmaz bir parçası olan RAM, teknik olarak pek çok işlevi yerine getirmektedir.

Ancak standart bilgisayar kullanıcısı için RAM, donanımlardan sadece birisi olmanın ötesine geçemez.

RAM Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgisayarın hayati donanımlarından birisi ola RAM, Random Access Memory’nin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Türkçeye Rastgele Erişim Belleği olarak geçen RAM, dosyaların hızlı bir şekilde okunup yazılmasına imkan tanımaktadır. Aynı zamanda depolama birimi olarak da görev yapmaktadır. Standart bir Word uygulamasında yapılan çalışmalar dahi RAM’de depolanır. Böylece RAM kapasitesi ne kadar yüksekse, alınacak performans, verimlilik artar. Ancak RAM’deki depolama işlemleri kalıcı olmadığı gibi standart hard disk modelleriyle karıştırılmamalıdır. RAM’lerde sadece bilgisayarların işlem yapabilmesi adına geçici olarak veriler saklanır ve gerektiğinde de silinir. Sistem tarafından otomatik bir şekilde kontrol edilen RAM, çalışma süresi boyunca yazma ve silme işlemleriyle bir döngü içerisine girer.

RAM tüm bu çalışma süresi içerisinde işlemci ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Sonuç olarak RAM, birden fazla programa aynı anda hız ve verimlilikle erişmenizi sağlar. Sabit diske göre genellikle daha hızlı olan RAM’ler böylece sistemlerin RAM üzerine kurgulanmasını sağlamıştır. Geçici hafıza olarak da tanımlanabilecek RAM’ler olmadan bilgisayarlar çalışmaz ve açılmaz.

RAM Çeşitleri Neler?

RAM’ler genellikle statik ve dinamik olarak 2 grupta ele alınmaktadır. DRAM'ler (Dinamik RAM) erişim süresinde daha yavaş çalışır. Ancak SRAM'lerin fiyatlarına göre çok daha uygun olduğundan dolayı piyasada genellikle DRAM’ler kullanılır. 2 GB, 4 GB, 8 GB, 12 GB ve 16 GB gibi farklı seçeneklerle satışı yapılan RAM’lerde kullanılan teknolojiler ve nesiller alınacak performansı doğrudan etkilemektedir.

Bilgisayarlarda performans artışı elde edilmesi adına ilk yapılan işlemlerden birisi RAM yükseltme olmaktadır. Dizüstü ya da masaüstü bilgisayar modelleri için kolay bir şekilde çıkarılıp takılabilecek şekilde dizayn edilen RAM’lerde anakart ve slot uyumluluğuna dikkat edilmesi yeterli olmaktadır. Böylece istenilen ve sistem tarafından desteklenen maksimum RAM miktarına kadar yükseltme yapılabilmektedir.

Bilgisayar Belleği (RAM) Neden Önemlidir?

RAM, bir bilgisayardan alınabilecek performansı belirleyen etkenlerden birisidir. Bu nedenle akıcı bir çalışma ortamına sahip olmak isteyen kullanıcıların, yüksek RAM kapasitelerine sahip olması gerekmektedir. Aksi halde açılması için beklenen programlar, donmalar ve takılmalar sık sık yaşanabilmektedir. Sisteminizin hızı ve performansı, yüklediğiniz RAM miktarıyla doğrudan ilişkili olduğundan dolayı yeni bir bilgisayar alırken ya da yükseltme yapılacağı zaman doğru bir analiz ile yeteri kapasitelerdeki RAM’ler alınmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.