Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Bir Aşk Hikâyesi & Tanrı Zar Atmaz

( Siyah Beyaz Film Gibi)

Sanki bir film adı gibi bir yazı başlığıyla selamladım siz değerli okurlarımız…

“Bir Aşk Hikayesi” Evren ÖZDAMARLAR’ın 2020’de Etki Yay. İzmir’de 1. Baskısı yapılan romanının adı.

“Tanrı Zar Atmaz” ise Dilek AKSEL’in 2023’te Nilüfer Yay. Ankara’da yayınlanan 2. şiiri kitabı.

8 Ağustos 2023 Salı günü “Yaz-Şa-Der”in Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezinde düzenlediği, sunuculuğunu da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve yazar, Evren Özdamarlar’ın yaptığı “Söyleşi ve Yazar Tanıtımları” etkinliğindeyiz.

Yazar ve Şairler Derneği Başkanı Cemal DURMAZ’ın selamlama konuşmasının ardından Uzman Klinik Psikolog Melek DURMAZ’ın “Romanda Karakter ve Psikolojisi” başlıklı akıcı konuşmasını dinliyoruz.

Şâir yazar Funda GÜNDÜZ’den “Senden Bir Parça” adını taşıyan şiir kitabından okuduğu şiirleri ve aforizmalarını müzik eşliğinde dinledik.

Dilek AKSEL’in mikrofona geçişiyle birlikte “Tanrı Zar Atmaz” adını verdiği şiir kitabının konu edildiği söyleşiyi “Dolunay Gecesi” şiirine ses olan Birhan Akarsu’nun Ankara’dan ilettiği sesiyle dinleme güzelliğini yaşamaya başladık . 72 sayfada yer alan 28 şiirinden örneklerle zenginleştirdiği konuşmasında “Tanrı Zar Atmaz” sözünün Albert Einstein’a ait olduğunu öğreniyoruz.

Yine A. Einstein’in “Evrende tesadüf diye bir şey yoktur.” sözünü hatırlatan Dilek Aksel, anlamsızlık ve adaletsizlik kavramlarına dikkat çekerek şiirinin felsefesine de açıklık getirmiş oluyordu. Aşk kavramına farklı bir bakış açısı getiren Dilek Aksel, aşkı insanın içindeki yaratı gücü olarak açıklarken, şâirin içinde biriken yaratı gücünü dışa akıtması gerektiğini söylüyordu. Bu biriken yaratı gücü akıtılmazsa sanatçıyı rahatsız eder sözleriyle görüşlerini pekiştirmiş oluyordu.

“Ne Kadar Benzerdik Birbirimize” vb şiirlerini seslendirerek çeşitlendirdiği konuşmasıyla tamamlıyordu bu güzel sunumunu Dilek Aksel. İşte bir Dilek Aksel şiiri:

BIRAKTIM

inanç ve sevginin

olmadığı yerde

nefes alan ölüler

kalır yeryüzünde.

bırak,

ölülerin cenazesini

ölüler kaldırsın.

biz gidelim birlikte…

Evren ÖZDAMARLAR’ın “Bir Aşk Hikayesi”-Siyah Beyaz Film Gibi- başlıklı kitabının konusu çok ilginç. Yazarımız, annesinden babasından yıllar boyunca dinlediği doğumlarından eğitimine, meslek hayatlarından evliliklerine ulaşan hikâyelerini bir Yeşilçam Filmi tadında kaleme alıvermiş.

102 sayfadan oluşan anlatım tamamlandıktan sonra “Geçmiş Zaman Odur ki…” başlığıyla kitabın sonuna eklediği kitap konusunu içeren roman kahramanlarının fotoğrafları romana ayrı bir belgesel tadı vermiş doğrusu.

XV bölümde oluşturduğu romanında olayları romanın iki kahramanı Songül ile Kamil’in hayat akışını dönüşümlü olarak verirken okuru 1949 ile 1974 arasının Türkiye’sine götürüyor Kayseri Develi özelinde yazarımız.

Bir yanda aşka olan inancı ve saygıyı işlerken diğer yandan da aşka sabrı ve korunması gerekliliğini anlatıyor kahramanlarının özelinde.

O dönemlerin Türkiye’sinin sosyal gerçeği, eğitim gerçeği, ekonomik durumu ve aile dayanışması verilirken, aynı zamanda Anadolu insanının zorlukları nasıl yendiğini, bir dönemin çocuklarının okuma macerasının nasıl olduğunu gözler önüne seriveriyor Evren Özdamarlar…

Siz değerli okurlarımı kitabın arka kapağında yer alan, değerli yazar Evren Özdamarlar’ın bir akrostiş şiiriyle noktalamak istiyorum yazımı:

Sevecek iki güzel kalp

O, ona aşık, onun haberi yok.

Neden sonra onun kalbine vuran aşk oku…

Güzel iki kalbin birbirini bulması…

Üzüzntüleri sevince dönüştüren iki güzel kalp

Leyla ve Mucnun’un kavuşmuş gibi olması…

Kalpten kalbe akan sevgi buluşması…

Artık aşk yoluna adım atılması…

Mademki beklenilen özeldi böylesine

İlk ve özel olmalıydı güzelcesine

Layıktı her şey böyle sevgiye…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.