Bruksizm hastalığına dikkat

Bruksizm hastalığına dikkat

Bruksizm hastalığının diş sıkma hastalığı olduğunu belirten Diş Hekimi Emek Külür, diş sıkmanın ağız yapısını bozduğunu söyledi.Diş Hekimi Emek Külür, “Diş sıkma 2 yaşındaki bir çocukta da, 70 yaşında...

Bruksizm hastalığının diş sıkma hastalığı olduğunu belirten Diş Hekimi Emek Külür, diş sıkmanın ağız yapısını bozduğunu söyledi.

Diş Hekimi Emek Külür, “Diş sıkma 2 yaşındaki bir çocukta da, 70 yaşındaki bir yaşlıda da görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde çene ekleminin etkilenmesi sonucunda yüzde asimetri, yüz şeklinde genişleme, ağzı açamama ya da çene kilitlenmesine yol açabiliyor” dedi.

“Her 10 kişiden 7’si dişlerini sıkıyor”

Diş gıcırdatma ve sıkmanın belirtileri arasında yaygın olduğunu ifade eden Dt. Külür, "Toplumda yaygın olarak diş sıkma ve gıcırdatma olarak bilinen, genellikle uyku sırasında, bilinç dışı yapılan bir eylem olarak görülen bruksizm, toplumun yüzde 70’ini etkiliyor ve her 10 kişiden 7’sinin dişlerini sıktığı yaygın bir hastalık olarak kendini gösteriyor. Dişlerini gıcırdatan ve bunun sonucunda sürekli olarak çene ve baş ağrısı çeken kişilerin çoğunda görülen hastalığın belirtileri dişlerde aşınma ve kırılma, çene ekleminde (kulak önünde) ağrı, baş ve kas ağrısı olarak biliniyor" diye konuştu.

“Diş sıkma tedavilerinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de botoks”

Bruksizm tedavilerinin amacının dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Dt. Külür, “Uyku sırasında dişlerin birbirleriyle temasını engellemek amacıyla alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan gece koruyucuları, tedavide kullanılan en önemli araçtır. Gece koruyucuları çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabilir. Bu nedenle gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekir. Bu tedaviler arasında stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları yer alır. Diş sıkma tedavilerinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de botoks uygulamasıdır” açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.