Büyük Zafer

Her yıl 30 Ağustos günü kutlаnаn Zafer Bayramı, ülkemiz Türkiye’de ve Türk milleti halkı tarafından coşkulu etkinliklerle kutlanmaktadır. Peki, Zafer Bayramı hakkında ne kadar bilgimiz var? 30 Ağustos Zafer Bayramı nedir?. Türkiye ve Türk Milleti için neden bu kadar önemlidir?. Dilerseniz en başından başlayalım...

Bir yanda galip devletlerin önderi Wilson (Amerika Devlet Başkanı), Lloyd George (İngiltere Başbakanı), Clemenso (Fansa Başbakanı), Orlando (İtalya Başbakanı) ve Venizelos (Yunanistan Başbakanı)…

İşte Bunlar, Yunanistan ordularını, 15 Mayıs 1919'dan sonra İzmir'den Anadolu'ya sürerek koca bir ülkeyi kan ve revan içinde bırakanlardı…

Şehirleri, kasabaları ve köyleri yaktılar, kadınları astılar ve içtiler şarapları; madenleri, buğdayı ve çiçekleri çaldılar ve de canları,

Öte yanda ise mazlum bir ulusun halk savaşçıları vardı…

BÜYÜK ZAFER'İN KAHRAMAN VE MÜBAREK KADROSU

6-4.jpg

30 Ağustos Zaferi öncesinde çekilmiş bu fotoğrafta zaferin kadrosu tümüyle resmedilmiş. Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi Paşa'dan İsmet Paşa'ya, Kazım Karabekir Paşa'dan Refet Bele Paşa'ya kadar tüm kahraman kumandanlar sıraya dizilmiş. Rahmetle analım…

Hey nereye gidiyorsun, niye kaçıyorsun?.. Hesabını vermeden yurdumu paylaşmanın.. Hesabını vermeden kanını şehitlerimin… Hesabını vermeden yetimlerimin, savaş dullarımın… Hesabını vermeden yakılıp yıkılan vatanımın… Kaçmak var mı insanlığa hesap vermeden?..

Yunan ordusu, 30 Ağustos Başkumandanlık Meydan Savaşı'nda yenilecek ve gerisin geriye kaçacaktı. Ulusal kurtuluşun ve devrimin parıltısı görülecekti böylece kapkaranlık ufukta..

BAŞKUMANDAN SAVAŞI

30 Ağustos… 1922 yılı..

Saat 17.00'de topçu ateşiyle birlikte saatlerce yaktı kavurdu Mehmetçik'in emeği ve kanı zalim dağları, bayırları ve ovaları.

Saat 19.25'e kadar çelikten surlar dövüldü ve işte tam o dakikalarda 5.ci ve 2.ci Kafkas Tümeni ilk olarak girdi düşman mevzilerine. Elini attı zafer tacına. Sonra tüm birlikler hep beraber tacı koydular Mustafa Kemal Paşa'nın başına…

Böylece büzüldü Kızıltaş deresi, Büyük Adatepe, Allıören… Yükseldi Murat dağı, Çalköyü, Dumlupınar… Pençeleşti Vatantepe, Özgürtepe, Zafertepe… Çöktü Batı, Yunan, İstanbul, saltanat, Kuvayı inzibatiye… Kükredi Doğu, Türk, Ankara, halk, Kuvayı milliye…

DÜŞMAN KAÇIYOR

Düşman Dumlupınar'a doğru kaçmak istiyordu. 1.ci ve 2.ci Kolordu karargâhları ile beş tane tümeni kıskaç içinde inliyordu. Yunan Başkumandanı Trikopis, “Dağ yollarından Çalköy'de toplanın” dedi, dağılmış ve çökmüş birliklerine.

Trikopis'in esir edilmesi Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı, Emperyalizme ve onun kiralık Yunanistan ordularına karşı eşsiz bir halk ihtilalini yöneten Başkumandan Mustafa Kemal Paşa'nın halkıyla birlikte yarattığı eseridir. Yunan Başkumandanı Trikopis esir ediliyor.. .

Onlar gece yarısı süvari akıncıları ve ateşten baskıncılar arasında Çalköy'e ulaşmaya çabalarken, üzerlerinde bayraklaşmış hırkaları ve güneşi taşıyan fırkaları ile küçük Asya'nın savaşçıları zelzeleden beter haykırışlarla adım adım yaklaştılar zafere.

Kağnı seslerine karışmış memleket türküleri dillerinde,

Mazlum bir ulusun direnişçisi, çetecisi, seğmeni, dadaşı, subayı, neferi, kadını, mermisi, kılıcı, hançeri, yumruğu ve yüreği idiler… Dağdan taştan ormandan çayır ve çimenden taşıp gelen Kuvayı milliyetçiler…

Başkumandanlık Meydan Savaşı'nı, “vatan ve namus” uğruna yiğitçe dövüşerek kazandılar.

Bize bu zaferi tattıran ve ülkemizi kurtaran yüce insan Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi minnet,  şükran ve saygı ile anıyoruz.

KUTLU YÜRÜYÜŞ

Değerli okurlar yaz aylarında Kuşadası Üçgözler denen bir sitede ikamet ediyorum.29 Ağustos 2019 günü öğleden sonra bütün duvarı kaplayan bayrağımı evimin üzerine büyük bir sevinç ve coşku ile astım.

Dört ve beş sitenin ortasında bulunan gazinomuza okey oynamaya gittim. Sedir Sitesinin başkanı Sayın Kadir Mısırlı bana “Ağabeyi akşam fener alayımız var mutlaka gel “ dedi. Ve nasıl yapılacağını sordum Sayın Başkanda bana uzunca anlattı.

Aydın Tur Sitesinin başkanı Sayın Şaziye Öz Hanımefendi, Sedir Sitesinin Başkanı Sayın Kadir Mısırlı ve Üçgözler sitesinin çalışkan başkanı Sayın Hüseyin Boz ile birlikte oturup konuşarak 30 Ağustos akşamı saat 21.00’da bir fener alayı yürüyüşü düzenlemeye karar vermişler. Bu kararlarını da üç site sakinlerine duyurdular.

Belirlenen saatte Aydın Tur Sitesinin başından kortej hareket etti. Çok kalabalıktı. Çok sevindiğim yürüyüş sırasında bayanların ve gençlerin çok heyecanlı olmaları idi.

İzmir Marşı ve diğer marşlar eşliğinde kortej ellerinde bayrakları ve Atatürk resimli bayraklarla deniz kenarına kadar yürüdü. Orada Atatürk ve şehitler için saygı duruşu ve istiklal marşı okunduktan sonra Aydın Tur, Sedir Sitesi ve Üçgözler sitelerini dolaşarak Aydın Tur Sitesinde yürüyüş sona erdi.

Bu coşkulu ve anlamlı yürüyüşü tertip eden Şadiye Hanıma Sedir Sitesinin başkanı Kadir Mısırlı ’ya ve kendi başkanımız Hüseyin Boz’a binlerce teşekkür ediyorum.

Geceyi bayraklar ve telefon ışıkları ile aydınlatan genç yüreklere de sonsuz teşekkür ediyorum. Hepsinden önemlisi bu üç başkana teşekkür ediyorum, bizlere bu heyecanı yaşattıkları için.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum