Can: “Kadına Karşı Şiddete Dur Demek İstiyoruz.”

Can: “Kadına Karşı Şiddete Dur Demek İstiyoruz.”

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten Can, “Kadına karşı şiddete dur demek istiyoruz” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten Can, “Kadına karşı şiddete dur demek istiyoruz” dedi.

ADÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten Can, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” nedeniyle bir açıklama yayımladı. Açıklamasında kadının emeğine, bedenine ve kimliğine yönelik her türlü şiddeti reddeden Yrd. Doç. Dr. Ayten Can, şöyle devam etti: “Ülkelerinde kadının siyasal özgürlüğü için mücadele eden Mirabel Kardeşler, 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceye maruz kalarak katledilmişlerdir. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir simgesi haline gelen Mirabel Kardeşler anısına, ilk kez 1981 yılında, Dominik Cumhuriyeti’nde toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ olarak kabul edilir. 1985 yılında Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ni (CEDAW) imzaladı. Türkiye tarafından da imzalanan bu sözleşme, taraf ülkelere, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı, gerekli yasal düzenlemeleri yapma ve şiddeti ortadan kaldıracak uzun ve kısa vadeli çözümler getirme sorumluluğu getirmektedir. 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından da ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü’ olarak kabul edilir. Türkiye’de 25 Kasım günü çeşitli etkinliklerle kadına karşı şiddete dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. İnsan hakları bağlamında kadına karşı her türlü ayrımcılıkla mücadelede, kadının emeğine, bedenine ve kadın kimliğine yönelik şiddeti reddetmek, demokrasi ve eşit yurttaşlık bağlamında omuz omuza mücadele etmek gerekmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete ve savaşa karşı kadın dayanışmasını hedefleyen bir toplum yapısını sağlanmak yönünde erkeklere rağmen değil, erkeklerle birlikte kadına yönelik şiddete dur demek için hep birlikte el ele mücadele etmek için hep birlikte “kadına karşı şiddete dur demek istiyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.