“Çanakkale 1915 Boşuna Mıydı?” Nazilli’de Sahnelendi

“Çanakkale 1915 Boşuna Mıydı?” Nazilli’de Sahnelendi

“Çanakkale 1915 Boşuna mıydı”? adlı tiyatro oyunu Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro salonunda sahnelendi.Nazilli Belediyesi Tiyatro topluluğu tarafından sahnelenen “Çanakkale...

“Çanakkale 1915 Boşuna mıydı”? adlı tiyatro oyunu Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro salonunda sahnelendi.

Nazilli Belediyesi Tiyatro topluluğu tarafından sahnelenen “Çanakkale 1915 Boşuna mıydı”? Adlı tiyatro oyununa, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Turan, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Şair Cemal Safi, MHP İlçe Başkanı Engin Kürşat Özcan, MHP Aydın Milletvekili Aday adayı Deniz Depboylu, MHP Aydın Milletvekili Aday adayı Ahmet Kaya, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Nazilli sanatseverler katıldılar.

Yazar ve Yönetmenliğini Tiyatro Topluluğunun eğitmeni Mukaddes Yüksel’in yaptığı “Çanakkale 1915 Boşuna mıydı”? adlı tiyatro oyununda topluluğun 25 oyuncusu rol aldı. Tek perde halinde oynanan oyunda günümüz liseli öğrencilerinin medyatik kişiler ve televizyon programlarındaki konular hakkında sınıflarında geçen konuşmaları, öğrencilerin öğretmenleri ile aralarında geçen diyalogları, sınıfta bulunan Çanakkale konulu bir tabloda yer alan figürler tarafından izlenir. Öğrencilerin sınıfı boşaltmasından sonra tablo içerisindeki figürler canlanarak öğrencilerin sıralarına geçer ve her biri Çanakkale savaşında yaşadıkları acı olayları anlatır. Günümüz Öğrencilerinin konuşma ve hareketlerinden canları acıyan fotoğraftaki figüranlar Çanakkale de yaşananların bu gün boşuna yaşanmış görüntüsüne isyan ederek sınıfta bir not bırakır. Ertesi gün sınıfa gelen öğrenciler tahtada yazılı olan notu görünce donup kalırlar. Utançlarından başları öne eğilen öğrencilerin arasından beliren küçük bir kız çocuğu İstiklal Marşının 10 kıtasını birden okumaya başlar.

Çanakkale Zaferi’nin nasıl ve hangi zor koşullar altında kazanıldığını anlatan oyunun bazı sahnelerinde gözyaşlarını tutamayan izleyenler Oyunun finalinde yer alan bu kısımda tüm salon İstiklal Marşının ilk dizelerinden itibaren ayağa kalkarak küçük kız (İrem Aşiroğlu) ile birlikte İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını hep bir ağızdan okurken heyecan ve duygular neredeyse doruk noktasına ulaştı. Tiyatro salonunu dolduran çok sayıda sanatsever, oyun bitiminde Tiyatro Topluluğunun eğitmeni Mukaddes Yüksel ile oyuncularını ayakta alkışladı.

Garnizon Komutanı Albay Ekrem Turan ile Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık oyun sonunda oyunculara çiçek verirken, gösterdikleri performans nedeniyle tüm oyuncuları ile oyunun yazar ve yönetmenliğini yapan Mukaddes Yüksel’i kutladı. Çanakkale ruhunun gerçekten çok farklı bir ruh olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Başkan Alıcık, “Biz bu topraklarda kalıcıyız. Bizim vatan toprağımız Türkiye’dir ve bizim vatanımız olarak kalacaktır. Ezanımız susmayacak bayrağımız hiçbir zaman inmeyecektir. Bu gece bu ruhu bizlere yaşatan tüm oyuncu kardeşlerimi kutluyor ve teşekkür ediyorum. Ayrıca bu gün buradaki tüm arkadaşlarımın 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününü kutluyorum. Nazilli Belediyesi bütün sanat dallarında olduğu gibi tiyatroda da önemli organizasyonlara imza atıyor ve kent olma bilincimizi sosyal belediyecilik anlayışı ile sürdürdüğümüz etkinlikler, hizmetler ve sanatın gelişimiyle de taçlandırıyor olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. İnsan öyküsünü derinlemesine yansıtan, eğitici bir sanat dalı olan ve günümüzdeki sinema ve televizyonunun da temel dayanağı olan tiyatronun geniş kitlelere tanıtılarak sevdirilmesi toplumun eğitiminin, dilinin, kültürünün ve estetik duyarlılığının gelişmesi sürecine önemli katkı sağlayan siz değerli tiyatrocuların, tiyatronun kitlelere sunulmasında ön planda ve arka planda yer alan tüm emekçilerin ve tiyatro severlerin bu anlamı gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.