Çanakkale destanının 103’üncü yılı kutlandı

Çanakkale destanının 103’üncü yılı kutlandı

Çanakkale Zaferi’nin 103’ncü yıldönümü Muğla’da değişik etkinlikler ile kutlandı. Etkinlikler kapsamında eski ve yeni şehir mezarlıklarındaki şehitler mezarları ziyaret edilerek şehitler için Kur’an’ı...

Çanakkale Zaferi’nin 103’ncü yıldönümü Muğla’da değişik etkinlikler ile kutlandı. Etkinlikler kapsamında eski ve yeni şehir mezarlıklarındaki şehitler mezarları ziyaret edilerek şehitler için Kur’an’ı Kerimi okundu, dua edildi ve mezarlarına kırmızı karanfiller bırakıldı. Törene Vali Esengül Civelek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Muğla Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Akkuş ve yönetim kurulu, kamu kurum müdürleri ile şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Tören Şehitlikte başladı. Çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın ardından Muğla Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Akkuş konuşma yaptı. Akkuş, “Mukaddes vatanımız ve kutsal değerlerimiz için canları seve seve feda eden şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükran duygularımızla yad etmek maksadıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü, Cumhuriyetimiz ve diğer kutsal değerlerimiz uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, yurdumuzun ve dünyanın dört bir köşesinde şehitliklerde veya yeri dahi bilinmeyen ebedi istirahatgâhlarında kefensiz ama, görevini yapmanın huzuru içerisinde askerinden polisine, öğretmeninden Dışişleri mensubuna, kısacası şehitlik mertebesine ulaşan bütün vatandaşlarımız ile ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, halen hayatta olan gazilerimiz ile şehitlerimizin bizlere emanet bıraktıkları ailelerine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Tarihteki her savaşın bizler için ayrı bir önemi ve değeri vardır. Çanakkale savaşının başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile yokluklar içindeki bir milletin çağın en güçlü devletlerin silahlarına karşı yürüttüğü onur ve şeref mücadelesidir. Çanakkale savaşları maneviyatın maddiyatı yendiği benzersiz bir muharebe ve tarihimizin en şanlı zaferidir” dedi.

Anıt şeref defterini imzalayan Vali Esengül Civelek ise yayımladığı mesajında, “Çanakkale Zaferi, milletimizin küllerinden yeniden doğuşunu, ecdadımızın destansı mücadelesini, vatan ve millet sevdasını tüm dünyaya gösteren, iman gücünün ve fedakârlığın müstesna örneğidir. Atalarımız tarafından tarihe altın harflerle kazınan, tarihimizde bir dönüm noktası olan, Cumhuriyete giden yolda mihenk taşı görevi üstlenen bu zaferin ruhuna 7’den 77’ye hepimizin sahip çıkması gerekmektedir. 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Çanakkale’de destan yazan yüce gönüllü ecdadımızı, vatan, millet ve bayrak uğrunda canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından tören eski ve yeni şehir mezarlıklarındaki şehitlerin mezarlarının ziyaret edilmesi ile devam etti. Şehit yakınlarının da katıldığı ziyaretlerde şehitler için Kur’an’ı Kerim okundu, dua edildi ve mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı. Şehitliklerde şehit yakınları duygusal anlar yaşadılar.

18 Mart Şehitler Anma ve Çanakkale Zaferi etkinliği Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türdü 100. Yıl Ortaokulu Müdürü Sunday Özcan yaparken, hafta nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllerini Vali Esengül Civelek verdi. Ödül törenin ardından ‘Bir Bayrak Dalgalandı Çanakkale’ isimli tiyatro Türdü 100. Yıl Ortakolu öğretmen ve öğrencilerin tarafından sahnelendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.