Cennet Koy Su Bekliyor

Cennet Koy Su Bekliyor

Gökova Körfezi içinde yer alan ve günübirlik turizme hizmet veren Akbük koyunda yaşanan su sıkıntısı işletme sahibi ve koyda bulunan işletme sahiplerini harekete geçirdi. Akbük Koyu’nda alt yapı olmam...

Gökova Körfezi içinde yer alan ve günübirlik turizme hizmet veren Akbük koyunda yaşanan su sıkıntısı işletme sahibi ve koyda bulunan işletme sahiplerini harekete geçirdi. Akbük Koyu’nda alt yapı olmaması nedeniyle bölgedeki işletmelere ve tatilcilere içme ve kullanma suyu traktörlerle taşınıyor.

Muğla’nın Menteşe ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki Akbük Koyu, günlük 2-3 bin yerli ve yabancı turiste günübirlik hizmet veriyor. Bölgenin dünyada kendi kendini temizleyen 10 koy içerisinde ikinci sırada olması ise gelen tatilcilerinin en önemli tercih nedenlerinden birisini oluşturuyor. Bölgenin SİT alanı olması nedeniyle alt yapı kurulamamasından pansiyon ve işletmelere içme ve kullanma suyunu yakın mahallelerden traktörlerle taşıdıkları sularla karşılıyor.

8 yıldır turizm işletmeciliği yapan Selçuk Çelik, Akbük Koyu’nun dünyanın en iyi koyu içinde ikinci sırada yer alan kendi kedini temizleyen bir koy olduğunu söylerken, “Bu temizliğin devam edebilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için bölgeye 22 personel istihdam ettik. Her gün sabah ve akşam muntazam bir şekilde temizliğini yapıyoruz. Bu plajı korumak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Akbük Koyu’nda yaşanan en büyük sorunun su olduğuna işaret eden Çelik, "Maalesef bu koya su gelemiyor. İçme suyumuz zaten yok. Kullanma suyumuz de genellikle traktör ve tankerler ile geliyor. İşletmeler kullanma suyunu tankerler ile ücretli olarak getirerek kullanıyor. İçme suyunun gelmemesinin nedeni burasının SİT alanında kalmasından ve kazı yapılamamasından kaynaklanıyor" dedi.

Çelik, bölgedeki işletmecilerin suyu yakın mahallelerden tankerler ile ücretli getirttiğini belirterek, “Sonuçta vatandaşlarımız da içme suyunu para ile içmek durumunda kalıyor. Burası uluslararası bir SİT alanı. Yetkililerimiz kendi aralarında buna bir çözüm bulabilirler ise tabi ki içme suyu buraya gelebilir. Böylece hem turizmcilerimiz hem de bölgeye gelen misafirlerimiz mağdur olmamış olur. Koydaki plajda denize giren vatandaşlarımız ise azmaktan aldığımız su ile duş alarak mağdur olmuyorlar” dedi.

Akbük koyunda 25 yıldır işletmecilik yapan Öner Altaş ise, yaşadıkları en büyük sorunun su olduğunu belirterek, “Yaklaşık 10 sene önce Hayıtlı mevkisine şebeke suyu geldi. O dönem suyun yetersiz olduğu gerekçesi ile su Akbük koyuna gelmedi. 5-6 yıl önce Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından Akbük’te bir artezyen sondaj çalışması ve arıtma ile su verilmesi gündeme geldi. İşyerlerine su ile ilgili numaralar verildi. Daha sonra Akbük koyunun 1. Derecede Doğal SİT olması nedeniyle kazı yapılamayacağı gerekçesi ile su verilemedi. Fakat şu anda yaz sezonunda Akbük koyuna günübirlik yaklaşık 2-3 bin kişilik tatilci geliyor. Gelen tatilcilere biz işletmeler olarak taşıma su ile hizmet vermeye çalışıyoruz veya yer altından kazdığımız artezyen su ile hizmet veriyoruz"

Artezyen suların tatsız olması nedeniyle gelen tatilcilerin tepkisine neden olduğunu anlatan Altaş, "Bazı işletmeci arkadaşlarımız da taşıma su ile hizmet vermeye çalışıyor. Bu da maliyeti yükseltiyor. Hijyen açısından da sorun yaşıyoruz. Yetkililerden bu sorunumuza bir çözüm üretmelerini bekliyoruz” dedi.

Akbük Koyu’na hep birlikte sahip çıkılması gerektiğine işaret eden Altaş,"İyi bir plaj düzenlemesi yaparak tatlı suyun getirilmesini istiyoruz. Bunun yanında özellikle yaz döneminde elektrik konusunda da aşırı yüklenme nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda da çalışmalar başlatıldı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.