Çerçioğlu Hukuku da Katletti!

Çerçioğlu Hukuku da Katletti!

Aydın’da yürütmesi durdurulan ihalenin yapılması, yeni bir tartışma başlattı. Özlem Çerçioğlu’nun hukuku çiğnediğini söyleyen Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, “Başkan Çerçioğlu, kendi mülkü olmayan tapuya şerh koyulan bir arazide ihale yapamaz” dedi

Aydın Büyükşehir Belediyesi, tapusu Efeler Belediyesi'nde olan eski Carrefour arazisinde iş merkezi yapmak için ihaleye çıktı. Mahkemenin "ihale yapılamaz" kararını dinlemeyen Büyükşehir'in bu hamlesi, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan tarafından tepkiyle karşılandı.

Büyükşehir Belediyesi'ne ait İmar AŞ'nin eski otogarın yanında bulunan alanda 30 Mayıs'ta yapacağını ilan ettiği ihalenin yürütmesi, Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından geçen hafta durdurulmuştu. Bu karar Efeler Belediyesi tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne elden teslim edildi. Ancak buna rağmen dün Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleyi yapması, Başkan Özakcan'ı çileden çıkardı. Özakcan, "Bu hukuksuzluğa tahammül edilemez. Başkan Çerçioğlu hukuku çiğnemiş ve usulsüz ihale yapmıştır. Kendi mülkü olmayan, tapuya şerh koyulan bir arazide ihale yapamaz. İptal edeceğini düşünüyorum. Bu işin sonuna kadar takipçisiyim. Gittiği yere kadar gider. Bu saatten sonra hukuk servisi birimimizle muhatap olacaklar" dedi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen İzmir-Denizli karayolu üzerindeki eski otogar yanında bulunan 3 bin 571 metrekare büyüklüğünde ve imar durumu 12 kat olarak görünen eski Carrefour alanı, Büyükşehir Meclisi kararıyla İmar AŞ'ye devredilmişti. İmar AŞ, "DİM1 Proje" adıyla 21 Mart 2016'da 15 milyon 426 bin 600 lira muhammen bedelle ve "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İhalesi"ne çıkmış, fakat Aydın İdare Mahkemesi tarafından ihalenin yürütmesi durdurulmuştu. Bu süreçte söz konusu taşınmaz Aydın Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından halen ESKO binasında kirada bulunan ve ilçede 275 bin kişiye hizmet götüren Efeler Belediyesi'ne devredilmişti.

TAPU EFELER BELEDİYESİ'NİN

Efeler Belediyesi'nin hizmet binası yapmayı planladığı alanla ilgili İmar AŞ, 30 Mayıs'ta 23 milyon 139 bin 900 lira muhammen bedelle yeni bir ihaleye çıkacağını duyurdu. Yeni Asır'da "Bir ayda ne değişti" manşetiyle iki ihale arasındaki 7.7 milyon liralık farkın sorgulandığı ihale, Resmi Gazete'de yayınlandı. Bunun üzerine Efeler Belediyesi, ihalenin yürütmesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme de yürütmeyi durdurdu ve karar elden tebliğ edildi. Bunun yanı sıra Efeler Belediyesi, Aydın Valiliği Devir ve Tasfiye Komisyonu kararları kendilerine ve Tapu Sicil Müdürlüğü'ne de ulaştığı için, tapu siciline şerh düşürdü. Böylece alanın mülkiyeti ve tapusu Efeler Belediye Başkanlığı adına tescillenmiş oldu.

Başkan Özakcan, "Bize ait olan bir yerde iş merkezi yapılmasına mahkeme müsade etmedi. Şimdi muhtemelen Büyükşehir de karara itiraz edecek. Biz bu alanın tapusunu Efeler Belediyesi adına tescillettik" demişti. Alanda yapılacak DİM-1 projesi ihalesinin yürütmesinin durdurulmasına rağmen İmar AŞ, hukuku yok sayarak ihaleyi gerçekleştirdi. Şartname sunan ancak mahkemenin iptal kararını öğrenince tekliften vazgeçen Pan İnşaat Şirketi'nin, ihalenin gerçekleşmesi üzerine Aydın Valiliği ve Başsavcılığa şikayette bulunduğu öğrenildi.

İhalenin iptaline ilişkin hiçbir duyuru yapmayan İMAR AŞ, şartname sunan iki firmadan birinin verdiği teklifi aldı.

SUÇA ORTAK OLMADILAR

İhalede şartname sunan diğer firma olan Pan İnşaat, ihaleye çıkılan yerin tapusunun Efeler Belediyesi'ne ait olduğu ve Aydın 1. İdare Mahkemesi'nin kararı nedeniyle suça ortak olamayacağını belirtip ihaleden çekildiğini bildirdi. Şirket dilekçesinde, "Tekrardan 30.05.2016'da ihaleye çıkardığınız fakat işin arsa mülkiyeti Efeler Belediyesi'nde olduğu ve bunun da Aydın 1. İdare Mahkemesi esas no: 2016/769 mahkeme kararıyla hem mülkiyetin hem de ihalenin iptal kararı alınmıştır. Taşınmaza ait tapu sorgulamasında mülkiyeti Efeler Belediyesi'ne ait olduğu görülmüştür. Mülkiyeti size ait olmayan bir yerin ihaleyi çıkarma ve ihaleyi yapma suç olduğunu bildiğinizi umarız. Bu nedenle ihalenize teklif kullanmayıp bu suça ortak olmayacağımızı belirtiyor ve yapmış olduğumuz şartname masraflarını makbuz veya şirket hesabına iadesini talep ediyoruz. Aksi takdirde suç duyurusunda bulunacağız" ifadelerine yer verildi.

DANIŞMANI BELEDİYEYE İCRAYA VERDİ

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun danışmanı Erkan Karaarslan'ın, ücretini alamadığı gerekçesiyle belediyeyi icraya verdiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Karaaslan'ın sahibi olduğu MUHKEM Muhasebe ve Kamu İhale Mevzuatı Eğitim ve Danışmanlık Limited Şirketi'ne ASKİ tarafından "ihale dosyalarının incelenmesi ve eğitim verilmesi" için 200 bin liralık ihale verildi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde İdari ve Mali İşler Daire Başkanı olarak görev yapan Hidayet Akman, Aydın'a gelerek iddiaya göre ASKİ'de herhangi bir görevi olmadığı ve ihale dosyalarının incelenmesi ve eğitim verilmesi işlemleri yapılmamasına rağmen, yapılmış gibi hak ediş raporu düzenledi. Bu raporla yapmadığı işin parasını isteyen MUHKEM yetkililerine "ihale dosyalarının incelenmesi ve eğitim verilmesi" işlemlerinin gerçekleştirilmeden ödemenin yapılamayacağı sözlü olarak bildirildi. MUHKEM şirketinin "ihale yasaklı" hale gelmesini ise ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk ile Kaaraslan'ın Ataşehir Belediyesi'nden getirerek ASKİ Genel Müdür Yardımcısı yaptığı Nermin Canyurt'un engellediği öne sürüldü. FATİH ŞENDİL-YENİ ASIR

dim-yeri.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.