Çerçioğlu'na Zor Soru: Germencik'e Kastın mı Var?

Çerçioğlu'na Zor Soru: Germencik'e Kastın mı Var?

Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, 9 projelerine onay vermeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu eleştirdi. Aydın’ın kötü yönetildiğini söyleyen Akın, “Çerçioğlu’nun muhalefete saygısı yok. Kendi belediye başkanlarıyla dahi ters düşüyor”

Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, konuk olduğu Yeni Asır Yazı İşleri Masası'nda önemli açıklamalar yaptı. Germencik'in 2019 yılında Aydın'ın cazibe merkezi haline geleceğini söyleyen Akın, hazırladıkları 9 önemli projeyi onaylamayan Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun Aydın ve Germencik'in gelişmesini engellediğini dile getiren ve "Aydın doğru yönetilmiyor" diyen Akın, "Özlem Çerçioğlu'nun muhalefete saygısı yok. Kendi belediye başkanlarıyla dahi anlaşamıyor" dedi.

Germencik'in önü açık

Yerel seçimlerden bu yana geçen 27 aylık dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

- 45-50 bin civarında nüfusumuz var. Öncelikli olarak belediye hizmet binamızı gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Yeni bir belediye binası inşa ettik. Mevcut belediye binasının olduğu yere de bir kent meydanı kazandırdık. Bu kent meydanı Selçuklu mimarisine uygun bir yer oldu. 750 bin metrekare alanda içinde saat kulesi, havuzu ve camisi olan bir meydan inşa ettik. Amacımız burada bir cazibe merkezi oluşturmaktı.
O meydana gelenler çevredeki esnaftan alışveriş yapıyor. Germencik'e böyle bir kimlik kazandırdık. Bizim Germencik olarak haritamız yoktu.
Hemen köyleri de içine alan bir harita oluşturduk. 1/1000 ve 1/5 bin ölçekli planlarımızı hazırladık. Büyükşehir daha sonra 5 binlik planları kendilerinin yapacağını söyledi. Şehrin hangi bölgelerinin kalkınması gerektiğini belirledik. Seracılık, hayvancılık ve organize sanayi bölgesi nerede bunları belirledik. Birçok projeyi buna bağlı olarak geliştirdik. Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5 binlik planları gerçekleştirmesini bekliyoruz. İlçelerin önünün açılması gerekiyor. Bizim haritamız hazır. Ancak, Büyükşehir'in 1/5 binlik planları tamamlamasını bekliyoruz.

Germencik için ne gibi projeleriniz var?

- Biz Germencik'e Enerji ve Seracılık Yüksekokulu getiriyoruz. Belediyemizin bir arsası vardı, orayı verdik. Jeotermal sahası aktif bir alanda. Enerji şirketleri ile birlikte bir konsorsiyum kurmayı planlıyoruz. Üniversitenin gelmesiyle birlikte kalifiye eleman yetişecek. Eğitim alan gençlerimiz bu şirketlerde çalışabilecek. Germencik'te üniversite 2017 eğitim yılına yetişecek. Söke yolunda 5 yıldızlı termal otel ve vakıf üniversitesi hayalimiz var. Bizim hedefimiz, şehrin içinde bulunan okulları şehrin dışına taşıyıp bir kampuste toplamak.

Germencik ekonomisinin durumu nasıl?

- İlçemizde 60 bin dönüm civarında seracılık yapılabilecek bölge var. Enerji firmalarıyla bir çalışma gerçekleştiriyoruz. 50 dönüm topraksız sera yapıldı. Germencik sera kenti olabilir. Önümüzdeki günlerde 1000 dönüm ilk etapta olacak şekilde daha sonra 2 bin, 2 bin 500 dönüm seraya sahip olabilecek bir ilçeyiz.

Köylere dönük çalışmalarınız var mı?

- Köylerde asfalt çalışmalarımız devam ediyor. Örnek köy projeleri uyguluyoruz. İl Özel İdareleri zamanında köylerin genişletilmeyip belirli bölgelere sıkıştırılmaları önemli bir sorun teşkil ediyor. Tarım alanları denilen yerler çok küçük alanlar. Yeni gelen nesil tarım yapmak istemiyor.
Şehre inmek istiyor. Biz bu yerleşim alanlarını genişletip mimari estetik kazandırmak istiyoruz. Sağlıklı bir şekilde köyden kente göçü engellemeye çalışıyoruz.

Projelerimiz onay bekliyor

Germencik'in gelişmesi için neler yapılmalı?

- Bizim Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunduğumuz 9 proje var. 9 proje Büyükşehir'den geçmiş olsa Germencik kendini gösteren bir yer olacak. İstanbul'un yüzde 10'u İstanbul'u terk etmek istiyor. Bunun yüzde 1'i Aydın'a gelse 200 bin kişi yapar. Aydın'da da otobanıyla, konumuyla yerleşmeye en uygun yer Germencik. Dolayısıyla bizim düşündüğümüz projeler geçmiş olsa 45-50 bin olan Germencik'in nüfusu 100-150 bine çıkacak. Ancak, Özlem Çerçioğlu maalesef ilçelerin önünü açmıyor, popülist siyaset yapıyor. Örneğin Antalya, 43 proje için aynı anda düğmeye basıp bunları aynı anda bitiriyor. Bu projelerin en küçüğü de 12 milyon lira değerinde. Aydın'a bakınca en büyük projenin 12 milyon lira değerinde olduğunu görüyoruz. Bizim bile ilçe belediyesi olarak en küçük projemiz 4-5 milyon lira.

Aydın doğru yönetilmiyor

Büyükşehir tarafından geçtiğimiz günlerde Kuşadası'nda dalış turizmi için uçak batırıldı? Sizce bu turizmi ne yönde etkiliyecek?

- Uçağın batırılmasına karşı değiliz ancak zamanı doğru değil. Uçak batırıldı da ne oldu? Şu an Kuşadası'nda turistten geçilmeyen bir durum mu hakim? O uçak 100 milyona mal oldu diyelim. 100 milyon liralık turist aktı mı oraya? Amerika'dan Hollanda'dan Almanya'dan dalış ekipleri sıraya girmiş durumda mı? Şu anda turizmcinin, sanayicinin, tarımın ve çiftçinin daha farklı ihtiyaçları var. Aydın doğru yönetilmiyor. Deprem ve Yönetim Risk Daire Başkanlığı ve Etüt Daire Başkanlığı kuruldu.. Ancak, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına bir kuruş para harcanmadığını görüyoruz. Kasada para var. Ancak, proje yok. Özlem Çerçioğlu'nun bu seçimde en az 100 milyon lira para harcayabileceğini düşünüyoruz. Bunun yanında kalkıyor bir de borçlanma yetkisi istiyor. Yatırım yok. Ortada proje yok. Buna rağmen borçlanmak için yetki istiyor. Bir kere muhalefete saygısı yok. Kendi belediye başkanlarıyla dahi ters düşüyor.

Büyükşehir Yasası revize edilmeli

Büyükşehir Yasası'ndan kaynaklanan sorunlar yaşıyor musunuz?

- Mali ve idari özerklik maalesef yok. İlçe belediyesi olarak proje yapma şansınız gelir getirecek yeni bir şeyler oluşturma şansınız maalesef olmuyor. İller Bankası'ndan gelen pay çok azalmış durumda. Yüzde 10'u ASKİ, yüzde 40'ı Büyükşehir'e gidiyor. Park ya da toplu konut yapamıyorum. Büyükşehir Yasası bir an önce revize edilmeli.

Aydın'ın en önemli sorunları neler?

- Aydın'da turizm, tarımsal sanayi, ticaret ve eğitimin çok öne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bunlarla birlikte sivil toplum kuruluşları ve işadamlarıyla istişare edilmeli. Siyasetçiler yalnızca seçim zamanı geliyor. Seçimden sonra da çember genişletilmeli. Belediye Başkanı, oy veren vermeyen herkesi kucaklamalı. Biz Germencik'te bize oy veren vermeyen herkesin başkanıyız.

'Büyükşehir adaylığını vatandaşa sorarız'

2019'da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olmayı düşünüyor musunuz?

- 2019'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylık düşüncem yok. Öncelikle Germencik'te gerçekleştirmek istediğim projeler var.
Bunların tamamlanması gerekiyor. Daha sonra döner Germencik halkına sorarız. Onlar takdir ederlerse neden olmasın.

'Yeni Asır'ı tebrik ediyorum'

Özlem Çerçioğlu'nun Aydın'da yaşanan otopark skandalını gündeme getiren Yeni AsırGazetesi'ni toplatmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Yeni Asır Gazetesi'ni tebrik ediyorum. Aydın'da yaşanan otopark skandalını gündeme getirerek her gazetenin yapamayacağı bir işi yaptı. Özlem Çerçioğlu da Aydın'da Yeni Asır Gazetesi'ni toplattı. Bunu yapması kendisinin de bu işin içinde olduğunun göstergesi. Kendisi taraflı yayın yaptırıyor. Her ilçede 10'ar bin lira vererek gazeteci buluyor. Kendine göre yazılar yazdırıyor.

Genel Merkez'in yanındayım

Bir MHP'li olarak partide yaşanan son süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

- MHP baktığımızda Türkiye siyasetinde belirli bir vebal ödemiş bir parti. Benim kabul etmediğim yöntemlerden biri 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin ardından Devlet Bahçeli için beceriksiz dediler. Bizi yaralayan bu. Bugün aday olan arkadaşlardan birçoğu düne kadar Bahçeli için olumlu konuşurken 5-6 ayda ne değişti? Ben Genel Merkez'den yanayım. Bana kalırsa tüzük değişikliği için genel başkanın ikna edilmesi gerekirdi. Dayatmayla delegelerin aranması farklı taahhütlerde bulunulması hoş değil. Süreci izliyoruz. MHP için hayırlısı olsun.

EMİRHAN ERGEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.