Çeşmede Gaziler Günü Kutlamaları

Çeşme'de Gaziler Günü Kutlamaları

İzmir'in Çeşme ilçesinde ‘Gaziler Günü’ düzenlenen törenle kutlandı.

- İzmir'in Çeşme ilçesinde ‘Gaziler Günü’ düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene İzmir Vali Yardımcısı İsmail Kaya, Garnizon Komutanı Binbaşı Yücel Ercan, ilçe Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Aykan Özsarı, gaziler ve yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan Reisdere Ortaokulu Coğrafya öğretmeni Deniz Sargil, Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip, Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanun ile Mareşallik Rütbesi ve Gazilik unvanı verilmesin 93. yıldönümünü kutlandığına vurgu yaparak, ”Tarih boyunca bağımsız ve hür yaşamış Türk milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde çok savaşmış, birçok insanını Şehit ve Gazi vermiştir. Gazi harbe katılıp, harpten sağ olarak çıkmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, 19 Eylül 1921’de TBMM’nin kararıyla alan Vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 yılında çıkarılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler günü olarak kabul edilmiştir. Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası Şehitlik ve Gazilik onuru kutsal bir değerdir” dedi.

Dünya’nın birçok bölgesinde savaşarak Gazi unvanı kazanan kahramanların da olduğunu sözlerine ekleyen Sargil, ”Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Kore Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin var oluş mücadelesi ve iç güvenlik harekatı sonucunda Gazilerimizi onurlandığımız gündür. Gaziler günü, canları pahasına milletini savunan gazilerimize kutlu olsun. Bizi bu mutlu günle onurlandıran herkese teşekkür ediyoruz. Dün olduğu gibi bugünde bu inançla aziz vatanın birliği, huzuru ve bölünmezliği için saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya canımızı vermeye hazırız. Gaziliğin devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi unvanını alırken söylediği şu ifadelerde yer almaktadır; 'Kahraman Türk Ordusu; sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malül veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir.’ Gazi Atatürk’ün bu sözleri gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır." dedi. Bu sözlerin aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Sargil, "Bugün de bizimle beraber olarak mutluluğumuzu paylaşan gazilerimize teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

Tören sonrası Şifne Termal Otel’de Gazi ve yakınlarına bir yemek verildi.

ÇEŞME'DE GAZİLER GÜNÜ KUTLAMALARI

ÇEŞME'DE GAZİLER GÜNÜ KUTLAMALARI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.