Çeşmeli kadınlar KİHEP sertifikası aldı

Çeşmeli kadınlar KİHEP sertifikası aldı

İzmir’in Çeşme ilçesinde, 16 haftalık Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı’nı (KİHEP) tamamlayan kadınlar, sertifikalarını aldı.KİHEP Eğitmeni Ayla Erdoğan’ın 16 hafta boyunca eğitim verdiği 33 kadı...

İzmir’in Çeşme ilçesinde, 16 haftalık Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı’nı (KİHEP) tamamlayan kadınlar, sertifikalarını aldı.

KİHEP Eğitmeni Ayla Erdoğan’ın 16 hafta boyunca eğitim verdiği 33 kadının sertifikalarını Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç verdi. Sertifika törenine; Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Kent Konseyi Sekreteri Ramazan Çınar, Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler ve Çeşme Kadın Meclisi’nin çalışmalarını İstanbul’dan takip eden ve sertifika töreni için özel olarak gelen Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği KİHEP Koordinatörü Zelal Ayman katıldı.

"Kadınların sığınma evine sığınmak zorunda kalması insanlık ayıbı"

Sertifika töreninde bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri ne yazık ki koruyamamışız ki, Kadının İnsan Hakları Eğitimi ile uğraşıyoruz. Çok üzülerek söylüyorum; kadın danışma evi, kadın sığınma evi, bence insanlık ayıbı. Kadınların şiddet nedeniyle sığınma evine gitmek zorunda kalması, danışma evlerinden yardım istemek zorunda kalması bir sistemin işlememesinden kaynaklanıyor. Aile birlikteliğini sağlayan en önemli unsur kadındır. Kadının üç tane çekincesi vardır; kadın önce kendi beklentilerini, kendi yerini sağlamlaştırmaya çalışıyor, ondan sonra dünyaya getirdiği çocuğunu korumaya çalışıyor, ondan sonra da çekirdek aile yapısını korumaya çalışıyor. Bunların üçüyle de mücadele içinde. Erkek bu konumda değil. Onun için biz de belediye olarak da, şahsım olarak da kadına değer veriyoruz. Meclisimin yarısı kadınlardan oluşuyor. Ayrıca belediyede yaptığımız toplu sözleşmeye de kadına şiddet uygulayan işçiye maaşını 6 ay boyunca eşine vereceğimiz maddesini koydurduk" dedi.

"Eğitimlerimiz zincirleme bir programla devam edecek"

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler de, kadınların hakları konusunda bilgilendirilmesine çok önem verdiklerini belirtti. Kadına yönelik her türlü şiddetin korkutucu bir ivmeyle artış göstermesinin bu tür eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurgulayan Güler, "KİHEP projesinin ilkini geçen yıl rekor bir katılımla hayata geçirmiştik. KİHEP 2016’dan sonra, bu yıl da 2017’yi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 16 hafta süren ve on altı ana başlıktan oluşan yoğun içerikli bu programı, Çeşme Belediyemizin olağanüstü destekleri ile önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeye kararlıyız. Geçen yılın KİHEP grubu, 2017’de 10 hafta süren bir Kadın İçin Liderlik Eğitimi aldı. Önümüzdeki yıl, Politik Katılımcılık ile devam edecekler. Bu yılın grubu da Kadın İçin Liderlik Eğitimi 2018 projesinde yer alacaklar. Bir başka deyişle Kadın Meclisimizin eğitim projesi, zincirleme bir programla devamlılık arz eden bir proje" diye konuştu.

"Kadınlar istedikçe bu program yaygınlaştı"

İstanbul’dan konuk olarak gelen Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği KİHEP Koordinatörü Zelal Ayman ise şöyle konuştu: "1995 yılında KİHEP’e başladığımızda amacımız, kadınların temel haklarını tanımasıydı. Türkiye’de 15 bine yakın kadın, KİHEP’li olarak sertifikalarını aldılar. 22 yıllık maceramızda, bir kadın örgütü olarak çok büyük zorluklar yaşadık. Hep kadınların isteği ve desteği ile devam edebildik. Kadınlar istedikçe bu program yaygınlaştı. Engeller çıktıkça yine kadınlar çözdü. Sonuçta, 1998 ile 2012 yılları arasında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile bir protokol kapsamında bu programı uyguluyorduk ama hem Kadın Bakanlığı’nın kapatılması, hem SHÇEK’in kapatılması yüzünden maalesef onlarla devam edemedik. Sonrasında belediyelere yoğunlaştık. 2016 yılında aldığımız bir kararla İzmir’de 10 belediyeden kadınların katılımıyla bir eğitici eğitimi yaptık. 10 belediyeden yedisi ile kurumsallaştırmak için, bu programı sürdürülebilir kılmak için protokol imzaladık. O dönemde Çeşme Belediyesi’ne de teklifte bulunmuştuk. Çeşitli sebeplerden 2016’da olamadı ama bu sene ağustos veya eylülde eğitici eğitimi yapmayı planlıyoruz. Sizden de bir kişi davet ediyoruz."

Konuşmaların ardından Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, eğitime katılan kadınlara sertifikalarını dağıttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.