Çevre sorunları

Çevre sorunları İkinci Dünya savaşından sonra sanayileşmenin son hızla yaygınlaşmaya başlamasından sonra ortaya çıkmış gibi gözüküyor. Ancak Dünya da hızlı ulaşım, bilişim ve teknolojinin artmasından sonra tüm Dünya tarafından ciddi olarak ele alınmaya başlamıştır. Ozon tabakası delinmiştir. Kirli sanayi atıkları ırmaklarımızı ve denizlerimizi kirletmeye başlamıştır. Dünyada ekolojik dengeler bozulmaya başlamıştır. Bazı canlı türleri yok olmaya başlamıştır. Kirlilik insanların ruhsal durumlarını ve sinirlerini bozmaya başlamıştır. Bu kirliliği oluşturan nedenleri zamanımızda herkes artık ciddi olarak ele almaya başlamıştır. Suların kirlenmesi yanında ormanlarımız bilinçsiz ağaç kesimi nedeniyle yok olmaya başlamıştır. İklimler değişmeye başlamıştır. Ani yağmurlar ve sel baskınları her an beklenir olmuştur. 

Tüm canlıların hayatını tehdit deden hava kirliliği giderek artmaktadır.Sanayiden çıkan kirli asitli ve kimyasal su akarsularımızı ve denizlerimizi kirletmektedir.Buralarda yaşayan canlılar giderek ölmekte ve yok olmaktadır.. Üretim faaliyetlerinin yol açtığı sanayileşmede gerekli kurallara uyulmaması, sanayi bölgelerinin yeterince denetlenmemesi sonucu atmosfer hızla kirlenmeye başlamıştır. Hava kirliliği yabancı maddelerin havada yoğunlaşmasıdır. Fabrika bacaları ve egzoz dumanları kontrolsüz şekilde salınmaktadır. Bunlar havada su buharı ile birleşince asit haline gelmekte ve yağmur şeklinde yeryüzüne inmektedir. Toprak böylece çoraklaşmaktadır. Yeryüzündeki canlıları yok etmektedir. Çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu gün Aydın da sabahleyin erken kalktığınız zaman bilhassa Mimar Sinan mahallesinde havada kükürt kokusu duyulmaktadır. Bu günden önlem alınmazsa Heradot'un dediği gökyüzü altında en güzel yeryüzü sözü bir gün gelecek tarih olacaktır. Bu nedenle Türkiye de artık çevre polisinin organize edilmesi ve faaliyete geçirilmesi gerekli olmaktadır. 

Turistik yerlerimize ve sahillerimize gelen ziyaretçilerin eğlendikten sonra çöp bırakmamaları için gereken önlemler alınmalıdır.Yaylalarda çarpık yapılaşmaya yasa dışı yerleşimlerin önüne hemen geçmek gereklidir. havası ve suyu sağlık için elverişlidir.Buraları türkiyede sıcak suyun en fazla olduğu alanlardır. Çıkarılan sıcak sulardan yararlanılarak kaplıca ve fizik tedavi merkezleri yapılabilir. Ayter şirketinin formun doğusunda bulanan alanına Üniversite ile entegre fizik hastanesi yapılabilir Avrupa’da yaşlıların tedavileri pahalı hal geldiğinden yapılacak fizik tedavi kliniklerine bu tür hastalar getirilebilir. Madran dağından taze su kaynakları şehre getirilmelidir. İnsanlarımız damaca su almaktan kurtarılmalıdır. Belediyelerin birinci görevi halkına temiz su içirmektir. 

Ağaç dikimin az olması ve kesiminin çok olması ile erozyonlar meydana gelmekte ve toprağın en verimli üst tabakası yok olmaktadır. Ormanların yok olmasıyla toprak oluşumu engellenmektedir. Ormanlar, iklimlerin yağmurlu ve yumuşak olmasını sağlamaktadır. Su taşkınlarını önlemektedir. Atmosferde karbonmonoksit dengesini sağlamaktadır. Toprak ekonomide üretilemeyen tek üretim faktörüdür. Verimli toprakların azalması ve çoraklaşması ile gıda maddeleri üretimi de nüfusun hızla artmasına karşılık giderek azalmaktadır. Her yıl 5oo milyon toprağın denizlere sürüklendiğini düşünürsek facianın ciddiyeti daha çok anlaşılır. Bu alanda topraklarımızın bilinçsizce kimyasal gübrelerle zehirlenmesinin de önüne geçmemiz lazımdır. Kırsal kesimde toprak analizleri yaptırılmalı Bu analiz sonuçlarına göre gerekli gübre yeterince kullanılmalıdır. 

Yeryüzündeki sanayileşmenin bilinçsiz ve hızla artmasıyla ozan tabakası da incelmektedir. Bu da kanser gibi vakaları artırmaktadır. Atmosferde sera olayının artmasıyla havalar sıcaklaşmakta, kutuplarda buzullar erimektedir. Bu da kara parçalarının azalmasına neden olmaktadır. 

Dünyamızda insan nüfusu hızla artmaktadır. Buna karşılık gıda maddeleri sınırlı şekilde artmaktadır. Malthus'un nüfus teorisine göre nüfusun böyle hızlı şekilde artmasına karşılık gıda maddeleri az üretilmektedir. Bir gün insanlık mutlaka açlıkla karşı karşıya gelecektir. 

İnsanlar sanayileşmenin belli bölgelerde yoğunlaşmasıyla bulundukları yerlerden buralara göç etmekte ve sanayi şehirlerinin etrafında çarpık kentleşmeler başlamaktadır. Buralarda alt yapı hizmetleri eğitim hizmetleri sağlık ve iş imkanları karşılanamamaktadır. Burada yaşayan genç nüfus iş bulmakta zorlanmaktadır. Bu da sosyal yapımızı bozmaktadır. Hırsızlık olayları artmakta uyuşturucu kullanımı çocuklarımızda erken yaşlara inmektedir..Artık çevre bilinci geliştirilmeli Okullarda erken yaşlarda ders olarak okutulmalı ve çocuklarımıza bu konuda belli alışkanlıklar kazandırılmalıdır. İmar durumlarında binalar yapılırken çevre kirliliği önlemleri ön planda tutulmalıdır. Her faaliyet en az çevre kirliliği yapacak şekilde yapılmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.