Çevreci Tasarımlar

Çevreci Tasarımlar

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı öğrencileri, Türkiye ve dünyada yaşanan çevre felaketlerine farklı bir gözle dikkat çektiler. Doğal kaynakların israfına ‘dur’ diyen öğrenciler atık kağıttan kartpostal, arı evi, açık sera ve ekol

- Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı öğrencileri, Türkiye ve dünyada yaşanan çevre felaketlerine farklı bir gözle dikkat çektiler. Doğal kaynakların israfına ‘dur’ diyen öğrenciler atık kağıttan kartpostal, arı evi, açık sera ve ekolojik yolculuğu anlatan oyun gibi ilgi çekici çalışmalara imza attı.

SAĞDUYULU TASARIMLAR

Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı kapsamında Sağduyulu Tasarım projesi geliştirildi. Yeteneklerini tasarım bilgileriyle birleştiren öğrenciler hem doğa dostu hem de tasarrufa teşvik eden projeler sundu.

40 MİLYON HEKTARI YOK EDİYORUZ

Yaşarlı öğrenciler projelerinin amaçlarını anlattı. Atık Kağıttan Kartpostal yapan Mehmet Emin Dinç, şöyle konuştu:

“Dünyada her yıl kağıt üretiminde tüketilen orman alanı 40 milyon hektarı buluyor. Sadece bir büro elemanının yılda ortalama 81 kilo kağıdı çöpe attığı düşünüldüğünde, her gün tonlarca kağıt israf ediliyor. Dünyada atılan kağıtlar kullanılsaydı yüzde 25 oranında enerji, yüzde 60 oranında su tasarrufu sağlanıp; yüzde 60 oranında hava kirliliği ve yüzde 40 oranında da su kirliliği önlenebilirdi. Bu verilerden yola çıkarak bu israfa nasıl dur diyebiliriz diye düşündüm. Bu yüzden projemde Yaşar Üniversitesi bünyesinde topladığım kağıt atıkları değerlendirerek kartpostal ürettim. Kartpostalların üzerine de üniversitedeki ağaçların fotoğraflarını kullanarak yeni tasarımlar yaptım.”

BİRÇOK ARINIZ OLABİLİR

Doğal kovan üreten Selen Güzelay da, şunları söyledi: “Nükleer enerji, elektronik araç gereçlerde, baz istasyonlarında kısacası uygarlığın olduğu her yerde bulunur. Bu insan bedenini olumsuz etkilediği gibi arıları da olumsuz etkiler. Bu yüzden kentlerde arılar yok olma tehlikesi yaşıyor. Bu projede, insanlarla arıların ortak yaşamını düşünerek, insanların bahçelerinde, balkonlarında yapıp kullanabilecekleri arı yuvaları yaptım. Malzeme olarak da kargı, ip, ahşap gibi doğal malzemeleri kullandım.”

BU OYUNUN KAZANANI DÜNYA

Ekolojik Yolculuk Oyununu tasarlayan Usman Tasleem de, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir masa oyunu olarak tasarladığım oyunda zar atılıyor ve yolculuk başlıyor. Şu an dünyamızı bekleyen tehlikelere dikkat çekmek amacıyla tasarladığım oyunda zarda hangi sayı gelirse o noktada duruluyor ve üzerinde yazan talimatlar uygulanıyor. Numaralar bazen dünyada yok olan bir bölgeyi işaret edip o bölge üzerinde bilgi sahibi olmanızı öneriyor ya da belirli saatler arasında enerji sarfiyatında bulunmayın talimatı veriyor. Oyunun malzemelerini tamamen geri dönüşümlü malzemelerden kullandım.”

EVLER İLE UYUMLU SERA

Açık sera oluşturan Cenk Sönmez de, her yıl dünyada milyonlarca konutun yüksek maliyetle inşa edildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Kentlerde tekel haline gelmiş büyük toplu konut projeleri, insanlara kalıplaşmış hayat tipleri sunarken, ekonomik olarak da ihtiyaç sahiplerini zorluyor. Bu projede tasarım tescili olmayan evler ile uyumlu bir sera tasarladım ve buna ‘açık sera’ ismini verdim. Isıtma sistemleri ve kişisel kullanımdan doğan karbon salınımını azaltmayı amaçlayan açık sera cam dış cephesi sayesinde tuttuğu ısı ile evleri ısıtabiliyor. Fotosentez yapan bitkilerin gün içerisinde karbondioksidi oksijene çevirmesi yaşam alanı için temiz hava kaynağı olarak da fayda sağlayabiliyor. Yani kısacası açık sera ile hem bitki yetiştirebiliyoruz hem de evimize oksijen ve ısı kaynağı oluşturabiliyoruz."

Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Yrd.Doç. Dr. Mine Ovacık, projelerin hem çevre farkındalığını artırmak hem de bilinç oluşturabilmek amacıyla hazırlandığını söyledi.

ÇEVRECİ TASARIMLAR

ÇEVRECİ TASARIMLAR

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.