CHP Grup Başkanvekili Gök’ten AYM Başvurusuna İlişkin Açıklama

CHP Grup Başkanvekili Gök’ten AYM Başvurusuna İlişkin Açıklama

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Kanun yapma yetkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir. İtirazımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kanun yapma yetkisinin kararnameler yoluyla...

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Kanun yapma yetkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir. İtirazımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kanun yapma yetkisinin kararnameler yoluyla aşılmasıdır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gök, TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Gök, şehit olan asker ve polislere Allah’tan rahmet dileyerek, siyasi sorumluların hesap vermekten kaçındığına dikkat çekti. Olağanüstü Hal’in amacının FETÖ ile mücadele olduğunu söyleyen Gök, “İktidar partisinin FETÖ’yle mücadeleyi esas alan, gerçek anlamıyla FETÖ’nün siyasi ayağının da ortaya çıkarılması, herkesin hesap vermesi gerekir. Ancak iktidar partisi anayasal sınırları aşmıştır. Nasıl darbeye karşı çıktıysak iktidarın da kararnamelerle hukuk dışına çıkmasına karşıyız. Amacını, süresini aşamazsınız, kanunla yapılacak düzenlemeleri kararnameyle yapamazsınız denmiştir” ifadelerini kullandı.

Bugün de 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi Anayasa Mahkemesi’nin hukuki denetimine takdim etmek suretiyle, kanunla düzenlenmiş kısımların kararname kapsamında olamayacağına ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin talebini Anayasa Mahkemesi’ne sunduklarını kaydeden Gök, “669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile pek çok kanun değiştirilmiş ve yürürlükten kaldırmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce vermiş olduğu kararlar çerçevesinde anayasaya aykırıdır. Örneğin, Türk Silahlı Kuvvetler Personel Kanunu, Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerine ait kanun, Yüksek Askeri Şura Kanunu, Harp Okulları Kanunu, Gülhane Askeri Hastanesi Kanunu” şeklinde konuştu.

“Kanun yapma yetkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir” diyen Gök şunları kaydetti:

“İtirazımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kanun yapma yetkisinin kararnameler yoluyla aşılmasıdır. Bu milli iradeye ve parlamentoya saygısızlıktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 669 Kanun Hükmünde Kararname ile kanunla yapılması gereken değişikliklerin kararnameye koyarak anayasa sınırlarını aştığı gerekçesiyle mahkemeye başvurduk. Arzumuz meclisin by pass edilmemesidir. Bir an önce bu kararnamelerin meclise gelmesini bekliyoruz.”

“Hodri meydan her partiden temizliğe başlayalım”

Siyasi alanda FETÖ araştırmalarına ilişkin olarak Gök, “Hangi partiyle bağı olursa olsun bütün siyasi partilerde FETÖ ayağını sonuna kadar araştıralım. Biz kendimize güveniyoruz ‘hodri meydan’ diyoruz. Biz hazırız, Cumhuriyet Halk Partisi’nde Gülen’le bağlantısı olan kim varsa ortaya koyun. Ama iki Grup Başkanvekiliniz bunları yaparken böyle konuşursanız, orada bir yanlışlık vardır. AKP gerçek anlamıyla kendisiyle hesaplaşma niyetinde olduğunu ortaya koymalıdır. Bylockmuş, Pensilvanyaymış, ne bağlantıları varsa ortaya çıksın. İktidar partisi bu süreci iyi yönetemiyor arkadaşlarım. Hükümete açık çek veriyoruz. Hodri meydan her partiden temizliğe başlayalım. Kimse önceden ettiği sözleri, önceden verdiği pozları unutarak CHP’ ye sataşmaya kalkmasın, bunlar önlerine konur. AKP Grup Başkanvekillerinin de ciddi olmaları beklenir” diye konuştu.

Meclis’teki inşaatlar konusundaki soruya Gök, “Kulisteki balkon denilen yerin yıkıldığına tanık olduk. Hangi yetkiyle, ne hakla o yer yıkılmıştır. Elbette hasar gören yerlerini onaracağız ama zarar görmemiş bir yerin yıkılmasının gerekçesi nedir. Şimdi eski Halkla İlişkiler binası yıkılıyor. Ağahan ödüllü güzelim camiinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bu camiye kimse el uzatamaz değerli arkadaşlar, vahim bir tablo. Her yerde eski eserler korunuyor, bizde yıkılıyor” ifadelerini kullandı.

“Böyle müdürlerle Milli Eğitimi götürmeye çalışıyoruz”

Gök, İzmir’de bir okulun öğrencilerinin Andımızı okuması üzerine yaşanan gerilime ilişkin soruya, şunları kaydetti:

“Milli Eğitim’in böyle olursa okul müdürün de işte böyle olur. Öğrenciler andımızı okurken "Burası dingonun ahırı mı" diyen müdürü yetiştirirsin. Bu ayıp, o öğretmene değil bu iktidara aittir. Nereden cüret aldı. Böyle müdürlerle Milli Eğitimi götürmeye çalışıyoruz. Milli Eğitim ne yapıyor? Milli eğitim işte bu müdürleri üretiyor. İktidar bu yanlışları yapmamalıdır, iktidarın tek sığınacağı liman hukuktur, anayasadır."

Erken seçim olasılığına ilişkin soruya Levent Gök, “Süreç devam ediyor. İktidar partisinin de net bilgileri yoktur. İktidar partisi sürecin önünde sürükleniyor. Şu anda bir seçimin FETÖ’yle mücadelede başarı getirebileceği bir hayaldir. Dayanışma ruhu içinde birlikte üzerine gitmeliyiz ama yanlışlar yapmamak kaydıyla” yanıtını verdi.

CHP’nin yeni yasama yılında nasıl tavır alacağına ilişkin soruya Gök, “Cumhuriyet Halk Partisi açılışta ayağa kalkacak. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak makamlara her zaman saygı gösterdik. CHP gerektiği şekilde davranacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı geldiği zaman hep birlikte kendisini karşılayacağız” açıklamasında bulundu.

Genel kurula ara verilip verilmeyeceğine ilişkin olarak Gök, “Genel Kurul salonu çalışmaya uygundur. Bombaların altında bu Meclisi çalıştırdık. Bu Meclis çalışır. Meclisin yeniden tatile girmesi uygun değildir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.