CHP ile İYİ Parti arasındaki derin kriz

CHP hiç şüphesiz son yerel seçimlerde elde ettiği başarıyı İYİ Parti’yle yaptığı legal, HDP ile yaptığı gizli ittifakına borçlu. Ancak her ne kadar HDP’nin bir katkısı olsa da İYİ Parti olmasa, kazandığı birçok belediyeye ulaşma şansı yoktu.

Aydın’da da CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun aldığı oyda İYİ Parti’nin önemli bir katkısı olduğunu kimse inkâr edemez. Ancak seçimlerin ardından Çerçioğlu ve CHP yönetimleri ittifak anlaşmasına uymaya pek yanaşmadı ve yanaşmamaya devam ediyor.

Cemal Sarı’nın İYİ Parti İl Başkanı olduğu dönemde bu çok sorun yapılmamıştı ancak Süleyman Demirci’nin il başkanı olmasının ardından İYİ Parti’de hava tamamen değişti. Demirci, ittifak ruhuna aykırı hareket edilmemesini ve belediyelerde İYİ Partili isimlere görev verilmesini ısrarla talep etti. İYİ Partili Nazilli ve İncirliova belediyeleri Özlem Çerçioğlu’nun istediği isimleri görev verirken, CHP’li belediyelerde bu durum gerçekleşmedi.

“İttifak ruhuna uygun hareket edilmesi” talebi Çerçioğlu ile Demirci’nin arasını açtı. CHP’li Çerçioğlu, İYİ Parti il başkanına “Seni görevden aldıracağım” tehdidinde bulundu. Bu gelişmelerden sonra Ankara’ya çağrılan Demirci’nin istifasının isteneceği öne sürülse de Genel Merkez, Çerçioğlu’nun isteğini yerine getirmedi.

Bu gelişmeden sonra da CHP, İYİ Parti’yi yok saymaya devam etti. Bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere Aydın’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun programına İYİ Parti il başkanı davet edilmedi.

Yazarımız Cevdet Şahinoğlu’nun “Karacasu’da çirkin pazarlık” yazısından öğrendiğimize göre; Çerçioğlu, Karacasu’daki bir bağ evinde gizli bir toplantı yaptı. Konu görevinden istifa eden Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal’ın yerine seçilecek seçimdi. Gizli toplantının en gizli ayrıntısını veren Şahinoğlu, toplantıya katılan isimleri tek tek yazdı. Toplantıya Çerçioğlu’nun yanısıra CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP Karacasu İlçe Başkanı Cengiz Cumralı ve İYİ Parti Karacasu İlçe Başkanı Ali Küpelioğlu katıldı.  

Cevdet Şahinoğlu’nun yazısında geçen her şey doğruydu ama “Çerçioğlu Karacasu’ya gelmedi” yalanı ortaya atılarak, inkârcı bir yol izlendi. Toplantı Erdoğan Orcun’a ait Karacasu-Bereketli’deki bağ evinde gerçekleşti. Ali-Cengiz oyununu iyi bilen Çerçioğlu, “O meclis üyesini bana bırakın. Onu ben ayarlayacağım” diyerek Cumhur İttifakına mensup meclis üyelerine çengel atacağının güvencesini verdi.

İşte bu gizli ve önemli toplantıya da İYİ Parti Aydın İl Başkanı Demirci davet edilmedi. Dolayısıyla İYİ Parti Aydın İl Teşkilatı yok sayıldı. Özlem Çerçioğlu’nun inadı, CHP ile İYİ Parti arasındaki krizi derinleştirdi.

Kriz devam ediyor. Çerçioğlu, parti içi muhalefet dışında İYİ Parti Aydın İl Teşkilatı ile bir araya gelmiyor. Çerçioğlu, İYİ Parti’ye karşı belirgin bir tavır alma yönünde ilerliyor. Dahası olaylara ittifak anlayışıyla bakmıyor. Varsa yoksa “ben” diyor. İtiraz istemiyor. Tıpkı CHP örgütleri gibi İYİ Parti’yi de yönetmek istiyor.

Bu tavır İYİ Parti tabanı tarafından da biliniyor ve İYİ Partililer yavaş yavaş mesafe koyuyor.

Sonuçta;

Aydın’da CHP ile İYİ Parti arasındaki kriz derinleşiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.