CHP’li Çıray’dan İlaç Zammı Tepkisi

CHP’li Çıray’dan 'İlaç Zammı' Tepkisi

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 218 ilacın katkı payına 1 Ekim’den itibaren yapacağı zamma CHP’den tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, “Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Sağlıkta İkinci Devrimi Başlatacağız’ demişti.

- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 218 ilacın katkı payına 1 Ekim’den itibaren yapacağı zamma CHP’den tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, “Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Sağlıkta İkinci Devrimi Başlatacağız’ demişti. Şimdi anlaşılıyor ki bu devrim, milyonlarca çalışan ve emeklinin ilaçlarına yapılan fahiş zamlarla başlatılmıştır” dedi.

Sigortalı vatandaşların bazı temel ilaçlara yapılacak katkı payı zammı ile iki kat daha fazla ödeme yapacaklarını belirten Çıray, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“BU ZAMMI DERHAL GERİ ALIN”

“Taban Birim Fiyatı Uygulaması’nın baz alınarak uygulanması üzerine aralarında kalp, mide ve tansiyon hastalıkları için önerilen ilaçların da bulunduğu 218 ilaca katkı payı zammı yapılacak. Yani sigortalı vatandaşımız eczaneye gittiğinde, ilaç için neredeyse iki kat daha fazla para ödeyecek. Bu doğru bir yöntem değildir. Böyle devrim mi olur? Bunun adı devrim değil, sigortalı ve dar gelirli vatandaşa zulüm uygulamaktır. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sesleniyorum; bu yanlıştan dönün ve zam kararını derhal geri alın.”

Bir dönem Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı da yapan ve tıp doktoru olan CHP’li Çıray, açıklamasında SGK’nın, Sağlık Uygulama Tebliği’nde ‘sessiz sedasız’ yaptığı değişikliği de eleştirdi.

Değişiklikle, kronik bir hastalık şeklinde seyreden diyabet ve tansiyon hastalarının mevcut raporlarıyla artık eczaneden ilaç alamayacağına dikkat çeken Çıray, “Yeni düzenlemeyle hekimler ilaçları biten hastaları yeniden muayene ederek reçete yazacak ve hastalar da ilaçlarını öyle alacak. Yani kronik hastalığı olan yurttaşlarımız, deyim yerindeyse son nefeslerini eczane kapılarında verecekler” görüşünü savundu.

“ÖLÜM FERMANINI KALDIRIN”

Çıray, şöyle devam etti: “İnsan sağlığı siyaset üstü bir meseledir. Ben bir hekim olarak meseleye baktığımda, bu son uygulamayı da insani bulmuyorum. Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan son düzenleme ile artık şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlar ellerindeki üç ya da altı aylık raporlarla eczaneden ilaç talep edemeyecek. İlaçları bittiğinde yeniden hekime giderek ilaç yazdıracaklar. Rapor uygulamasını niye kaldırıyorsunuz? Evinde yatalak olan hastalar ambulans ve sedye ile hastaneye gelip bir de üstüne sıra bekleyerek yeniden muayene olup reçete mi yazdıracaklar? İnanılır gibi değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu uygulamayı yeniden gözden geçirmesini öneriyorum. Aksi halde kronik hastalığı olan çok sayıda vatandaşımızı mağdur edeceklerdir. Kronik hastalara adeta bir ‘Ölüm Fermanı’ gibi yazılan bu tebliğ değişikliğini yürürlükten kaldırın.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.