CHP’li Çıraydan Zam Tepkisi

CHP’li Çıray'dan Zam Tepkisi

Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9’luk zamma CHP’den tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, “Doların artmasını ve yağmurun az yağmasını gerekçe göstererek halkı zam yağmuruna tutan hükümet, bütçe görüşmeleri öncesin

- Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9’luk zamma CHP’den tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, “Doların artmasını ve yağmurun az yağmasını gerekçe göstererek halkı zam yağmuruna tutan hükümet, bütçe görüşmeleri öncesinde de yeni zam hazırlıklarına girişmiştir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP’li Çıray, hükümetin elektrik ve doğalgaza zam yapmasını şöyle eleştirdi:

“Bu zamlar, kış mevsimi öncesinde sabit ve dar gelirli vatandaşlarımıza ağır bir darbe vurmuştur. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, emeklilerimizin yüzde 27.5’u gecekondularda oturmaktadır. Aldıkları aylığın önemli bölümünü kira ve ulaşıma, kalanını kıt kanaat yaşadıkları mütevazi hayatlarına ayırmaktadır. İşçi ve memur kesimi bu zamlardan olumsuz etkilenecektir. Eğitim-öğretim yılının başladığı da göz önüne alınırsa, öğrenci velilerinin çocukları için ayırdığı masraflara bir de yüzde 9-10’luk enerji zamları eklenmiştir. Hükümete sesleniyorum; hani vatandaşı enflasyona ezdirmeyecektiniz. Güya enflasyon oranları yüzde 10’un altında. Peki siz nasıl oluyor da tek kalemde enflasyon oranında zam yapabiliyorsunuz?”

YENİ ZAMLAR YOLDA

Hükümetin bütçeyi tutturmak için yıl sonuna doğru iğneden ipliğe yeniden zam yapacağını öne süren CHP İzmir Milletvekili Çıray, “218 ilaca katkı payı için zam yaptılar. Kısa bir süre önce devlet hastanelerinin muayene ve tetkik ücretlerine zam yaptılar. Ondan sonra da çıkıp ‘garip-guraba’ edebiyatı yapıyorlar” görüşünü savundu. Yıl sonunun yaklaştığını belirten Çıray, şu görüşleri ifade etti:

"Bütçe, Meclis’te görüşülecek. Yine bütçeyi tutturmak için yeni zamlar yapılacak. ‘Sağlıkta ikinci devrimi başlatacağız’ diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu devrime zamla başladığını gördük. İğneden ipliğe yine zam yapacaklar. Akaryakıt, ulaşım, içki, sigara ve vergilere de yine büyük oranda zam yapılacak. Bu zamları maalesef ÖTV artışı gibi yöntemlerle yapmayı alışkanlık haline getirdiler.”

KAMUDA İSRAFI ÖNLEYİN ZAMMA GEREK KALMAZ

Aytun Çıray, kamuda büyük bir israf yapıldığını savunarak, “Hükümet olarak bu israfa sebep olacağınıza, bu israfı önlerseniz halkı zam yağmuruna tutmaya gerek kalmaz” görüşünü savundu.

GERÇEK ENFLASYONU AÇIKLAYIN

CHP’li Çıray, aylık olarak açıklanan enflasyon oranlarını da sağlıklı bulmadığını ifade etti. Enflasyon sepetinde yer alan ürünlerin Türkiye’nin harcama ve tüketim kalemlerini ne kadar karşıladığının tartışmalı olduğunu savunan Aytun Çıray, sözlerine şöyle devam etti:

“Amaç, kâğıt üzerindeki enflasyonu gerçekmiş gibi göstermek. Soruyorum; Türkiye son yılların en pahalı yaz mevsimini geçirdi. Bu yıl meyve ve sebze fiyatları iki üç katına çıktı. Sağlıktaki muayene ve ilaç ücretleri fahiş biçimde arttı. Ulaşım fiyatları ve kiralar enflasyondan fazla artış gösterdi. Yoksulluk ve açlık sınırı geçen yıla göre enflasyondan daha fazla artarken siz nasıl oluyor da kâğıt üzerinde tuttuğunuz bu enflasyonu bize gerçek diye yutturmaya çalışıyorsunuz. Sokağın enflasyonu zam sağanağı ile iyice artmıştır. Bu zamlara artık bir son verin.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.