CHP’li İnci; “Eğitimde Büyük Sorunlar Yaşanıyor”

CHP’li İnci; “Eğitimde Büyük Sorunlar Yaşanıyor”

CHP Efeler İlçe Başkanı Bayram İnci, "her eğitim öğretim yılında yaşanan fiziki altyapı ve donanım sorunlarının eğitimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini engellediğini" savundu.

AYDIN 24 HABER

CHP Efeler İlçe Başkanı Bayram İnci, "her eğitim öğretim yılında yaşanan fiziki altyapı ve donanım sorunlarının eğitimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini engellediğini" savundu.

İnci, düzenlediği basın toplantısında, bir ülkede eğitim politikasının, o ülkedeki yönetimin niteliğini yansıttığını, CHP olarak yurt genelinde eğitim ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

AK Parti iktidarının eğitim politikalarını eleştiren İnci, "Her eğitim öğretim yılında yaşanan fiziki altyapı ve donanım sorunları eğitimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini engellemektedir. Geçtiğimiz yıllarda mevcut hali ile son derece yetersiz olan okulların mevcut fiziki yapı ve donanım eksikliklerine rağmen 4+4+4 sistemine geçilmiş olması beraberinde büyük sorunlar getirmiştir" dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZ İSTEMEDİKLERİ OKULA GİTMEK ZORUNDA KALDI

Okul müdürlerinin görevden alınması yerlerine yandaş sendikanın üyelerinin atanmasının siyasal bir operasyon olduğunu savunan İnci sözlerini şöyle sürdürdü. “AKP her alanda olduğu gibi liyakate değil sadakate bakarak taraflı davranmaktadır. Bu nedenlerle eğitim öğretim döneminin başında okulların bir kısmı müdürsüz olarak açılmıştır.TEOG sonucunda bazı öğrencilerimiz istemedikleri okula başlamak zorunda kalmışlardır. Ayrıca bazı öğrencilerimizde il dışındaki bazı okullara yerleştirilerek mağdur olmuşlardır.

4 + 4 + 4 SİSTEMİ BÜYÜK SORUNLAR GETİRDİ

Okulların açılması, velilerin okul masraflarının da başlaması anlamına geliyor. Masraflar sadece defter, kitap ve kıyafet değil, okul servis ücreti ile bazı özel okullara ve vakıf üniversitelerine yapılan ödemeleri de kapsıyor.Yanlış yerleştirmeler sonucu çocuklarını okula servisle göndermek zorunda kalan velilere servis ücretleri artmıştır. Bu da 4+4+4 ün eseridir. Ayrıca erken yaşta okula gönderilmek zorunda kalan çocuklar bedensel özelliklerinin yetersizliği sonucu okula uyum sağlamakta zorluk çekmektedirler.Türkiye’de okulların yıllardır fiziki altyapı sorunları yaşadığı bilinmektedir. Her eğitim öğretim yılında yaşanan fiziki altyapı ve donanım sorunları eğitimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini engellemektedir. Geçtiğimiz yıllarda mevcut hali ile son derece yetersiz olan okulların mevcut fiziki yapı ve donanım eksikliklerine rağmen 4+4+4 sistemine geçilmiş olması beraberinde büyük sorunlar getirmiştir. Mevcut okulların fiziki altyapıları 4+4+4 için son derece yetersizdir. Özellikle ilkokullar 8-9 yaşındaki çocukların fiziki durumuna uygun olarak yapılmıştır. Birinci sınıflar 5-6-7 yaş grubu öğrencilerinin bir arada okumasının uygun olmadığı bilinmesine rağmen bunun için gerekli önlemler alınmamıştır. Okullarda 5 ve 6 yaş grubu çocukların boylarına uygun sıra sandalye, tuvalet ve lavabo bulunmamaktadır. Bazı okullarda ders kitapları eksiktir.

VELİLERDEN PARA İSTENİYOR

7 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile 2014-2015 eğitim öğretim yılında özel okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarına devam eden 250 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilecek. Okul öncesi kurumlarına gidecek öğrencilere 2 bin 500, özel ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin TL, özel ortaokul ve liselere gideceklere de yıllık 3 bin 500 TL ödeme yapılacak.

Eğitimin parasız olduğunu söyleyenler halen velilerden okullara yardım hibe vs mali destekler istemektedirler. Diğer yandan karma eğitimden vazgeçilme çalışmaları devam etmektedir. Okulların dönüştürülmesindeki hatalar sonucu evinin yakınında okula gidemeyenlerin  kayıt yaptırmak zorunda oldukları okullarına servislerle gitmek zorunda kalmışlardır.

ROTASYON SÜRGÜN DEMEK

Aday öğretmenler, bir yılsonunda hem yazılı hem sözlü sınava değil, yazılı veya sözlü sınava tabi tutulacak’ şeklindeki düzenleme ile aday öğretmenlerin sözlü sınav ile atanmasının önü açılmıştır. Böylece, tıpkı yönetici atamalarında olduğu gibi öğretmen atamalarında da siyasi referanslar dikkate alınacaktır. Yönetici görevlendirmelerinde tam bir kıyım gerçekleştiren Bakanlık, kendi ideolojik hedefleri ve yandaş sendikanın istekleri doğrultusunda kendi öğretmen sınıfını yaratacaktır. Torba yasada yer alan bir diğer düzenleme ise öğretmenlere "İl içi ve İl dışı zorunlu rotasyon düzenlemesidir. Öğretmenlerin hizmet sürelerine, isteğe bağlı İl içi veya İl dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek" şeklindeki düzenlemede her ne kadar ‘isteğe bağlı’ ifadesi yer alsa da ‘hizmet süreleri ifadesi’ ile belli hizmet süresini dolduran öğretmenlerin rotasyona tabi tutulacağı anlaşılmaktadır. Öğretmenlerimizin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına gelmektedir ve Bakanlığın bu tür bir dayatma içine girmesi için akıl tutulması yaşamış olması gerekir.

AİHM KARARI         

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara'dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011 yılında açtığı davada kararını açıkladı.AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) Eğitim Hakkıyla ilgili maddesinin ihlaline hükmetti.Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda, Türk hükümetinden "zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini" istedi. Kararda, Türkiye'de din ve ahlak kültürü kitaplarının içeriğinde yapılan son değişikliklerin "yetersiz" olduğu belirtilip, devletin dini konularla ilgili düzenlemelerde "yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü" hatırlatıldı.  

ÖĞRETİM BİRLİĞİ

Okullar bilim yuvalarıdır  şimdi okullarda mescid açılma çabaları, laik demokratik bilimsel ve parasız eğitimi sekteye uğratmaktadır. Özgürlük, ancak laik eğitim ortamında anlam ve değer kazanabilir, sürekliliğini koruyabilir. Eğitim düzeni laik bir zemine oturtularak, öğretim birliği çerçevesinde yürütülerek, bilime, yeniliğe ve değişime açık, gelecek vizyonu olan, çağdaş bir toplum ve demokratik devlet yapısı oluşturulur. Bu yapıyı sağlayacak parti Cumhuriyet Halk Partisidir.Bunun kanıtını Mustafa Necati,Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç gibi eğitimcileri bulmasından, Cumhuriyetin kuruluşunda yaptığı devrimler ve okuma yazma oranını artırarak özgür birey, sorumluluk sahibi, bilinçli, sorgulayan, üreten nesiller yetiştirme hedefinden anlıyoruz.

AYDIN HALKI DÜZEYLİ BİR TOPLUMDUR

Aydın halkı eğitime ilgili, eğitime destekli, başarıda katkıları olan, çağdaş yaşamdan yana olan düzeyli bir toplumdur. Bu nedenle yüzünü çağdaş dünyaya dönmüş Türk ulusu, okulların yapısı, müfredatlar, öğretmen, idareci atamaları vb. konularda tedirgin edilmemelidir.Eğitimde bilimsellikten uzaklaşmadan adalet ve eşitlik duygusunun yaygınlaşacağı bilimsel yöntem ve tekniklerin daha fazla kullanılacağı, insanın insanı değerli kılması gereğini benimseten, çağdaş, laik ve bilimsel bir eğitim yılı temenni ediyor, tüm öğretmen ve öğrencilerimize 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde başarılar diliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum