CHPli Susam Uyardı: Bayramda Şekerin Tadı Kaçtı

CHP'li Susam Uyardı: "Bayramda Şekerin Tadı Kaçtı"

CHP İzmir Milletvekili ve partisinin Sanayi Ticaret Komisyonu sözcüsü Mehmet Ali Susam, bayram öncesi şekere yapılan zammın şekerin tadını kaçırdığını söyledi.

- CHP İzmir Milletvekili ve partisinin Sanayi Ticaret Komisyonu sözcüsü Mehmet Ali Susam, bayram öncesi şekere yapılan zammın şekerin tadını kaçırdığını söyledi.

Kamunun şeker fabrikalarının kuruluşu olan Türk Şeker’in yılbaşından bu yana şekere olarak yaptığı zamların en fazla şeker üreticisini zor durumda bıraktığını ifade eden Susam, “Türk Şeker’e bağlı fabrikalar uzun yıllardır yatırım yapılmayan, eski teknolojiyle üretim yapan, çok verimli olmayan fabrikalar durumuna düştü. Bu nedenle maliyetleri diğer şeker fabrikalarına göre daha yüksek kalıyor. Bu maliyet farkını zam yaparak gidermeye çalışıyor. Oysa Ramazan ayı gibi şeker tüketiminin arttığı bir dönemde, Ramazan Bayramı öncesinde zam yaparak vatandaşın ağzının tadının kaçırılması son derece yanlıştır. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticilerinin yıllardır lobi yaparak yerleştirmeye çalıştığı ‘Pancar şekerinin pahalıdır’ imajını destekleyen, onların değirmenine su taşıyan niteliktedir. Bu zamdan en çok pancar üreticisi ve vatandaş zarar görmüştür. Şeker Bayramında, misafire ikram edilecek çikolatanın, baklavanın tadının kaçmaması için derhal geri alınmalıdır” dedi.

Türkiye’de şekerin pancardan ve mısırdan üretildiğini ifade eden Susam, “Mısır şurubu olarak da bilinen NBŞ’nin üretimi ve satışı kotaya tabi. Toplam satılan şekerin en fazla yüzde 10’u NBŞ olabiliyor. Mısır şurubunun maliyeti daha düşük olmasına karşın kanser riskini arttırması başta olmak üzere sağlık üzerinde etkileriyle ilgili ciddi tereddütler bulunuyor. Bu alanda gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekse Türk doktorlarının olumsuz görüşleri bulunuyor. Türkiye’de NBŞ üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren iki firma, pancardan üretin şekerin pahalı olduğunu, kamu fabrikalarının zarar ettiği için vatandaşa pahalı şeker yedirildiği, NBŞ’nin yaygınlaşması gerektiği söyleyerek kotanın artması için aralıksız olarak lobi faaliyeti yürütüyor. Ancak kotanın yükselmesi sağlık risklerini arttırabileceği gibi, önemli bir zirai üretim alanı olan şeker pancarı ekimini ve pancar üreticisinin yok olmasına neden olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de pancardan şeker üretiminin hem kamu hem de özel sektöre bağlı fabrikalar tarafından yapıldığını ifade eden CHP’li vekil, sözlerini söyle sürdürdü:

“Pancar alım fiyatı devlet tarafından belirlenmesine karşın, üretim teknolojileri ve diğer nedenlerle her fabrikanın şekerin üretim maliyeti diğerinden farklı olabiliyor. En büyük şeker üreticisi olan kamu şirketi Türk Şeker’e bağlı 25 fabrika bulunuyor. Bu fabrikalar özelleştirme kapsamında olduğu için hiçbir yatırım yapmıyor, düşük teknolojiyle pahalı bir üretim yapılıyor. Vatandaşın da tepsini çeken bu zamla kamunun kötü yönetilen fabrikasının yüksek maliyeti vatandaşın sırtına yüklenmiştir. Bir yandan vatandaş artan fiyatlardan zarar görürken, haksız yere sorumlu tutulan pancar üreticisini zor durumda kalmış, NBŞ lobicilerinin kota artırımını bir kez daha gündeme getirmesine imkan tanımıştır.

Kuruluş amacı Türkiye’de şeker rejimini, şeker üretimindeki usul ve esaslar ile fiyatlandırmayı düzenlemek olan Türk Şeker Kurumu duruma müdahale etmelidir. Bu haksız zam geri alınmalıdır. Aksi takdirde yaklaşan bayramda vatandaşın misafirine ikram edeceği baklavanın, çikolatanın fiyatı da etkilenecek; Şeker bayramında ikramın da vatandaşın ağzının tadı da kaçacaktır.”

CHPLİ SUSAM UYARDI:

CHPLİ SUSAM UYARDI:

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.