CHPli Türeli Tire’deki Dolu Afetini Sordu

CHP'li Türeli Tire’deki Dolu Afetini Sordu

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Tire ilçesinde yaşanan dolu afetine ilişkin verdiği soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan cevap geldiğini belirterek, “Her zamanki gibi

- CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Tire ilçesinde yaşanan dolu afetine ilişkin verdiği soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan cevap geldiğini belirterek, “Her zamanki gibi sorularımız yanıtsız kaldı” dedi.

Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Tire’nin Peşrefli ve Gökçen mahalleleri civarında 10 Haziran 2014 tarihinde etkili olan dolu yağışının tarım arazilerine büyük zarar verdiğini hatırlattı. Dolu afeti sonucunda, geçiminin büyük bir bölümünü tarım ürünlerinden sağlayan bölge sakinlerinin zeytin ağaçlarında, buğday tarlalarında ve bostanlarda oluşan zarar nedeniyle zor durumda kaldıklarını ifade eden Türeli, şöyle devam etti:

“Bu konuda, 12 Haziran 2014 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’inyanıtlanması istemiyle verdiğimiz soru önergemize gelen cevapta, üreticilerin 45 adet hasar ihbarı yaptığı belirtilmektedir. Bununla birlikte cevapta, kesinleşmiş hasar tazminatlarının en geç 30 gün içerisinde ödeneceği ifade edilmektedir.

Merak içerisindeyiz doğrusu. Bu olayın üzerinden 5 aya yakın bir zaman geçmiştir. Acaba, bu kadar ihbarın ardından gidilip, incelenip kesinleştirilen bir hasar var mıdır? Varsa bu kesin hasar tespitlerine yönelik nasıl bir çalışma yapılmıştır? Bu işin peşini bırakmayacağım. Soru soruyoruz, cevap geliyor, ‘şunu yapacağız’, ‘bunu yapacağız’… Hep aynı şeyler. Önergelerimize doğru düzgün ve tatmin edici yanıtlar verilmesini istiyoruz.”

YENİ ÖNERGE HAZIRLADI

Tire’deki dolu afetine ilişkin önergeye gelen cevabı yeterli bulmadığını yineleyen Türeli, bu nedenle yeni bir önerge hazırladığını ifade etti. Yeni önergede de ilk önergede olduğu gibi anlaşılır sorular yönelttiğini belirten Türeli, “Yeni önergeme net yanıtlar bekliyorum” dedi.

Türeli, yeni önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Dolu afetinin yaşandığı bölgede kaç yerde kesinleşmiş hasar tespiti yapılmıştır?

-Kesinleşmiş hasar tespiti yapılan üreticilere belirtilen süre içerisinde ödeme yapılmış mıdır? Yapılan ödemenin tutarı ne kadardır?

-Afete uğrayan alanda kaç üreticiye kredi borcu ertelemesi yapılmıştır?”

İLK ÖNERGEDE NE VARDI

Türeli’nin konuya ilişkin verdiği ilk önergede şu sorular yer aldı:

‘’-İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hasar tespit çalışmalarına başlanmış mıdır?

-Dolu afetinden ve sel baskınından zarar gören üreticilerimizin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

-Peşrefli Çayının ıslah edilmesi konusunda Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Eğer varsa bu çalışma hangi aşamadadır? Eğer yoksa böyle gerekli bir çalışma neden yoktur?

-Dolu afetini ve sel baskınını yaşayan bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi konusunda Bakanlığınızca herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır?’’

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.