CHP'nin Önseçimi ve MHP'ye Formül

Aydın’da CHP’ye başvuru yapan ve günlerdir yöneticilerden başlayarak parti üyelerine kendilerini anlatıp, CHP için oy isteyen 18 milletvekili adayı adayı Pazar günü sandığa gitti. 

Hakim gözetiminde gerçekleşen önseçimde ülkeyi yönetmeye talip olan CHP’nin milletvekili adayları sıralandı. Bu görevin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek duymuyorum. Tıpkı genel ya da yerel seçimlerdeki seçmenlerin görevleri kadar mühim ve her partiliye nasip olamayan bir süreci yaşayarak adam yerine konmanın keyfini çıkardı, CHP üyeleri…

Önseçimin yapıldığı Aydın merkez Efeler Yedieylül İlköğretim Okulu adete panayır alanı gibiydi. Destekledikleri aday adaylarının broşürlerini oy kullanmaya gelen üyelere uzatan gençlerin yarışı hoşgörü sınırlarını aşmadı.

Ayağı alçılı, tekerlekli sandalyede olduğu halde yetkinin kendisinde olmasının verdiği sorumluluk duygusuyla görevini en iyi şekilde icra etmek için oy kullanmaya gelen CHP’lileri gördüm, sandık başında..

Sandıklar açıldı, neticede Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız, Mehmet Fatih Atay, Tayfun Talipoğlu, Ferda Çağlar Erkut, ve Ali Ulvi Akoğlu aday listesine girmeyi başardı. Böylece bir hafta önce kaleme aldığım “Önseçim Tahmini” başlıklı köşe yazımda belirttiğim isimler liste de yer almış, tahminimiz yüzde 100 tutmuş oldu. (Bakınız https://www.aydin24haber.com/on-secim-tahmini-881yy.htm )

AK Parti ve MHP’de izlenen aday belirleme yönteminin aksine kimine göre “daha demokratik bir yöntem” olan ve parti üyelerine ne kadar değerli olduklarını hissettiren bir süreç işledi, CHP’de..

Peki “demokratik” denilen önseçimle aday belirleme yöntemi gerçekten demokratik mi? 750 bin seçmeni olan Aydın’da son seçimlerde 285 bin oy alan CHP’nin adayını 15 bin üyenin belirlemesi ne kadar demokratiktir? Bu konular sorgulanmalıdır.

Eğer amaç ülkeyi yönetecek bilinç, donanım ve hassasiyete sahip, partiye emek vermiş, gönül vermiş kişileri tespit etmekse, 7 Haziran’dan sonra CHP önseçimi tartışmaya açmalıdır.

***

MHP’YE 4 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMA FORMÜLÜ

Geçen gün bir-kaç MHP’liyi bir arada gördüm.

Gazeteci, siyasetçi karşılaşınca konu milletvekili aday listesi oluyor şüphesiz...

MHP’nin adayları kimler olur diye sordum.

1-Ali Uzunırmak,

2-Ali Uzunırmak,

3-Ali Uzunırmak yanıtını aldım.

Konu derinleşti..

İçlerinden biri Ali Uzumırmak’ın birinci sırada olduğu seçimlerde MHP 1 milletvekili, ikinci sırada aday olduğu seçimde 3 milletvekili çıkardığını söyleyerek ekledi; “Ali Bey üçüncü sırada olsun! MHP Aydın’dan meclise 4 milletvekili göndersin.”

Eee ne diyelim “Arif’e tarif gerekmez”miş.

***

AK Parti ise, 57 aday adayını “ince eleyip sık dokuyor.” Temayül yaptı, STK’lara sordu, anket yaptı, aday adaylarını mülakattan geçirdi. Sıra aday açıklamasına geldi. AK Parti’de aday adayları birçok merhaleden geçtiği için tahmin zor ancak parti kulislerinde mevcut milletvekillerinin listede yer almayacağı yönünde bir kanaat hakim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.