Cihat Erdal'ı hatırladım

Aydın'ın Efeler ilçesinde Adnan Menderes Bulvarını süsleyen koca koca palmiyeleri görünce Cihat Erdal'ı hatırladım.

Gözümün önünde tok, babacan sesi ve özel operasyon tim komutanı gibi ekibiyle sahada, bütün Aydın cadde ve parklarına yaptığı dokunuşlar geldi gözümün önüne.

Cihat Erdal'ı belki tanıyanlar, mutlaka hatırlayanlar olacaktır. Ben de, biraz toprak aşığı, ağaç, bitki, çiçek sevdalı bu isimden söz edeceğim.

Hüseyin Aksu'nun Aydın Belediye Başkanı olduğu yıllarda, Belediye Başkan Yardımcılığı yapan o zamanlardaki mevkidaşım ziraat yüksek mühendisi Cihat Erdal'dan bahsedeceğim.

Cihat Erdal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. 68 kuşağı diye bilinen bir kuşağın dava adamı. İcraat ve eylem adamı. Çok okuyan, araştıran, üreten, donanımlı dolu dolu bir insan... İnandığı yolda mücadele eden devrimci ruhlu bir adam...

Bu güzel insanla, yollarımız Aydın Belediyesi'nde kesişti. Bir tarafta proje ve yatırım adamı bir belediye başkanı Hüseyin Aksu ve eylem adamı bir Cihat Erdal... Sanki tencere kapağını buldu. Ufuk, vizyon, plan, proje ve uygulayıcı kadrolar hepsi et tırnak olmuştu. 1994-2002 yılları, bütün belediye çalışanları, müdürler, belediye meclis üyeleri hepsi Cihat Erdal'ı çok iyi tanırlar ve çok severlerdi... Çünkü onun hizmet heyecanı, atikliği, çalışanlara daima moral motivasyon vermesi, destek olması personelin çalışma şevkini ve verimliliğini artırmıştır. Güzel bir şey ortaya çıkınca da, O da, birlikte başarmanın mutluluğunu yaşardı. Öylesine sevinç ve gurur duyardı ki, bazen yapılan hizmetleri göstermek için beni gezdirir, bazen de Park Bahçeler Müdürlüğü’nün fidanlığına davet ederdi. Fidanlıkta yeni dikilen çiçek fideleri, onların bakımları, sulanması, her şeyi ile adeta küçük bir bebekle ilgilenir gibi severek işini yapardı. Fidanlık içi gezinti sonrası, hele bir de fidanlık personelinin ikram ettiği o yorgunluk alan keyif çayları... Aydın’ın ağaç dikimi ve yeşillendirilmesi çalışmaları üzerine koyulaşan sohbet ile o içilen çayların keyfine diyecek yoktu...

Fidanlıkta bütün çalışanların “Cihat baba, Cihat Başkan” diye pır döndüğü, sevgi halkası eşliğinde fidanlık kamelyasında geçen doyumsuz güzellikler...

Cihat Erdal işini severek yapardı. Ekibine değer verirdi. Belediye çalışanlarıyla el ele, gönül gönüle birlikte olmaktan mutlu olurdu...

Geçmişte Tarım Bakanlığında çalışmıştı. Muğla ve Çanakkale'de Tarım İl Müdürlüğü görevleri vardı. Çanakkale için  "Türk’ün Kâbe’si " derdi o şehitler diyarına.

Yüksel Çakmur'un İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu yıllarda, Çakmur'la yakın arkadaş olmaları ve onun ricası üzerine belediye bürokratlığı hikâyesini de anlatırdı.

Böylesine birikimli, üretken, iyi yetişmiş bir bürokrat olarak Aydın şehrimize kazandırdığı en önemli projesi “Orman Kent” projesidir. Şu an Aydın'da yeşil bir ağaç, kaldırımlarda şehrimizin adeta simgesi olmuş turunç fidanlarını görüyorsak taa 25- 26 yıl öncesi dikilmiş bu ağaçlar onun eseridir.

Çağdaş, temiz ve yeşil bir Aydın için, kalkınmış, refah içinde mutlu bir Aydın için en başta belediye başkanı Hüseyin Aksu, meclis üyeleri, bütün birim amiri müdürler, bürokratlar, bütün belediye çalışanları gece gündüz, mesai bilmeksizin herkes, bu güzel şehre hizmet heyecanı ile doluydu.

Hani "At sahibine göre kişner" derler ya....

Aynen öyle.

Aydın'daki bütün mahalleler, bütün okullar, camiler, kamuya ait alanlar, bahçeler, kaldırımlar, büyük bulvarların orta refüjleri... Adeta bir karış yer, toprak kalmama aşina ağaçla buluşturuldu, toprak yeşile kavuştu... Şehrimiz yeşille, ağaçla kucaklaşıyordu. Bir gün değil, her gün, her hafta, her ay 365 gün ağaç dikiliyordu. “Orman kent” için hedef bir milyon ağaçtı.

Yüzlerce, binlerce ağaç diktik. Her yüz bin dikilen ağaç anısına törenler düzenledik... Okullar, TEMA’cılar, sivil toplum örgütleri, mahalle sakinleri vatandaşlarımız belediye ile el ele bayram coşkusu, sevinci gibi ağaç diktik, hem de yüz binlerce...

Bugün Aydın-Denizli- İzmir- Muğla bulvarlarında, parklarda, caddelerde o kocaman yetişmiş çınarların gölgesi, manzarası varsa, temiz oksijenle karbondioksit kirli hava temizleniyorsa, işte “Yeşil Aydın”, sevdası ile yanıp tutuşan bir avuç hizmet fedaisi sayesinde bu şehir bu güzelliklere kavuşmuştur. 

Ben de, bu hizmet mutfağı içinde bulunma şerefini yaşadım. Hemen hemen her gün, her hafta bütün belediye, bütün meclis, müdürler, bütün çalışanlar tam bir seferberlik halinde bir koşturma içinde. Her hafta, her ay açılışlar, temel atmalar, törenden törene koşturmalar...

Hey gidi günler hey!

Belediyecilik destanı yazılan günler....

Vefa dolu, dostluk dolu, sevgi saygı dolu güzel günler....

“Orman-Kent” projesinin mimarı, dostum güzel insan rahmetli Cihat Erdal'ı hiç unutur muyuz? Seni seven Aydın Belediyesi çalışanları hiç seni unutur mu? Sen; çalışma arkadaşlarının bir ağabeyi olmanın da ötesinde, herkesin sevdiği Cihat Babası idin. Diktiğin ağaçlarla yeşillendirdiğin gibi Rabbimin yemyeşil cennetinde istirahat et. Ruhun şad olsun.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum