Çin Devlet Başkanı İlk Defa Bir İş Forumuna Erdoğan’la Katıldı

Çin Devlet Başkanı İlk Defa Bir İş Forumuna Erdoğan’la Katıldı

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping bir iş forumuna ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katıldı.Çin Devlet Başkanı bir iş forumuna ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katıldı. Türkiye-Çin İş Forumu, Türkiye C...

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping bir iş forumuna ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katıldı.

Çin Devlet Başkanı bir iş forumuna ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katıldı. Türkiye-Çin İş Forumu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Gao Hucheng, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın katılımları ile Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerde son yıllarda karşılıklı güven temelinde önemli mesafelerin katedildiğini belirterek, bu gelişmelerde 2010 yılında kurulan stratejik işbirliğinin büyük katkısının olduğunu söyledi. Çin’in, Türkiye’nin uzak Asya’daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Erdoğan, 2002 yılında 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 2014 yılında 28 milyar dolara ulaştığını söyledi. Ticarette kazan-kazan ilkesinin sağlıklı ve güvenli ekonomik ilişkinin önemli bir paydası olduğunu belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Çin ile ticaretimizde 2000 yılında 1,24 milyar dolar olan dış ticaret açığı bugün yaklaşık 22 milyar dolara çıkmış durumda. Bu rakamın dengeli ve sürdürülebilir bir hale kavuşturulması için beraberce çaba göstermemiz gerekiyor, bunu da aramızda değerlendirdik. İnanıyorum ki bu konuda Çin’in Türkiye’de yapacağı yatırımlar bu açığı kapama açısından büyük önem arz ediyor. Biz bu konuda kolaylaştırıcı her türlü adımı atmaya hazırız.” Türkiye ve Çin’in ekonomik işbirliğini üçüncü ülkelere yönelik ortak projelerle genişletmeye önem vermesi gerektiğini belirten Erdoğan, “İlişkilerimizin geliştirilmesi konusunda önemli olan siyasi kararlılıktır ve her iki tarafta da bu siyasi kararlılığın olduğunu görüyorum. Kurulan siyasi ve hukuki altyapıyı değerlendirecek olan siz değerli iş adamlarısınız. Türk ve Çin devletleri olarak her türlü teşviki, desteği size vereceğimizden emin olmalısınız” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping, uzay, finans ve yatırım olmak üzere üç yeni işbirliği alanının iki ülke arasında aktif bir şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi. Çin halkının 200 yıllık hedefini gerçekleştirmek için çabaladığını ve Türkiye’nin de 2023 hedefleri olduğunu belirten Şi, Türkiye ve Çin’in hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla uluslararası işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.  İki ülke arasında yapılan anlaşmanın Çin-Ortadoğu ülkeleri arasındakilerin en büyüğü olduğunu belirten Şi, anlaşma ile tarafların birbirine verdiği önemi gösterdiğini söyledi. İki ülke arasındaki işbirliği mekanizmasının ekonomi, ticaret, güvenlik ve kültür gibi diğer alanlara da yönlendirileceğini ve işbirliklerinde lokomotif görevi yapacağını vurgulayan Şi, Çin ve Türkiye arasında öncelikli olarak hızlı tren ve yeni enerji alanlarında adımların atılacağını belirtti. Türkiye’nin enerji koridoru oluşturmak istediğini ve Çin’in yeni enerji alanında avantajları olduğunu söyleyen Şi, Çin şirketlerinin enerji alanında güçlü olduğunu ve Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı tren hattının 2. etabını başarılı şekilde yaptıklarını ve Kars-Edirne hızlı tren projesi dahil diğer demiryolu projelerine aktif şekilde  rol almak istediklerini vurguladı. Türkiye ile her alanda işbirliğinin derinleştirilmesini istediğini belirten Şi, dünyanın dış yatırımda en büyük üçüncü ülkesi olan Çin’in Türkiye’deki yatırımlarında teşvikin artırılması için Çinli firmalara destek sağlanacağını söyledi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping’in  Türkiye ziyaretinde söylediği “Türkler ve Çinliler tarihi ortak yazmış bir millet” sözüne atıfta bulunan Vardan, “Gelin, beraberce tekrar tarih yazalım. Ancak tarihi bu sefer, Asya steplerinde değil, Avrupa’da, Afrika’da, Balkanlarda, Kafkasya, Ortadoğu’da yazalım ve bu yeni tarihi Yuan ile TL ile yazalım” dedi.  Çin’in öncülük ettiği “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin küresel ekonominin Çin ile Avrupa’yı ve Türkiye’yi birbirine bağlayacağını belirten Vardan, büyüme motoru ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinlik kazanabileceğini, ikili ticaret hacminin de gerçek potansiyeline ulaşabileceğini söyledi.

Forum sonrasında bir değerlendirme yapan Vardan, Çin Devlet Başkanının normal koşullarda hiç bir iş forumuna katılmadığını ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretine verdiği öneme binaen ve onun ricasını kırmayarak Foruma gelmesinin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından oldukça önemli olduğunu ve bizatihi Sayın Şi’nin bu ilişkilere ne denli önem verdiğinin açık göstergesi olduğunu söyledi. Ayrıca Forum sırasında gerçekleşen ikili iş (B2B) görüşmelerine katılan iş adamlarının da yapılan görüşmelerden oldukça memnun kaldıklarının bilgisini aldıklarını ve bunun da kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini ekledi. Sayın Vardan son olarak “Umuyorum ki, bu yüksek düzeyli görüşmeler, küresel ekonomilerin parlayan iki yıldızı Çin ile Türkiye’nin ileriye dönük birlikte yapabileceklerine yönelik önemli bir adım olacaktır. Toplantılarımız ülkemize hayırlı olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.