Çocuklarda Kalp Krizine Dikkat

Çocuklarda Kalp Krizine Dikkat

Aydın Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Uzm. Dr. İbrahim Kocaoğlu, son zamanlarda bebeklerde ve çocuklarda sık görünen kalp krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.Uzm. Dr. Kocaoğlu, aileleri kalp k...

Aydın Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Uzm. Dr. İbrahim Kocaoğlu, son zamanlarda bebeklerde ve çocuklarda sık görünen kalp krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Kocaoğlu, aileleri kalp krizi konusunda çocuklar için gerekli kontrolleri yaptırmaları konusunda uyardı. Kalp krizinin çocuklarda gençlerde nadir görüldüğünü ve bu rahatsızlıklarının asıl sebebinin ritim bozukluğu belirten Uzm.Dr. Kocaoğlu , “Çocuk ve gençlerde gözlenen ve kalp krizi olarak yorumlanan ölüm olaylarının büyük kısmında sorun ani gelişen ritim bozukluğu ve kalbin durmasıdır. Bu ritim bozukluklarının doğuştan gelen kalp hastalıkları, kalp büyümeleri ve kapak hastalıklarına bağlı olabileceği gibi genetik geçiş gösteren ve kesin tanısı moleküler analiz sonrası konulabilen ritim bozukluğu hastalıklarının da olabilir. Çocuklarda kalp krizinin diğer bir nedeni ise romatizmal bir hastalık olan Kawasaki hastalığıdır. Bu hastalık sonucu kalp damarlarında pıhtı oluşumu ve damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi oluşabilir. Bunlar dışında basına yansıyan çocuk ölümlerin temel sebebi ritim bozukluğuna bağlı ani kalp durmasıdır” şeklinde konuştu.

“BEBEK VE ÇOCUK GRİBAL ENFEKSİYON SONRASINDA BİLE KALP KRİZİ GEÇİREBİLİR”

Uzm. Dr. Kocaoğlu, kalp krizi belirtilerinin ölümle sonuçlanabildiğini belirterek, “Bazı çocuklarda bayılma, çarpıntı gibi bazı belirtiler görülebilir. Nadiren ilk olay ani ölümle neticelenebilir. Özellikle efor veya spor yaparken ortaya çıkan bayılma, yüzme havuzu veya denizde görülen bayılmalar çok ciddi bir şekilde araştırılmalıdır. Yine egzersizle ortaya çıkan göğüs ağrıları da koroner hastalıklar yönünden bizi uyarmalıdır. Bebeklerin uykuda ani sıçrama yapması dahi kalp krizi belirtisi olabilir. Bebek ve çocukta gribal enfeksiyon sonrasında bile kalp krizi geçirebilir” dedi

“AİLELERE MUTLAKA GENETİK TARAMA YAPILMALIDIR”

Çocuklarda kalp krizi tedavisinde EKO(Ekokardiyografi) yapılabileceğini ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Süt çocukluk döneminde yani 2-3 yaş civarında bir çocuk kardiyoloğu tarafından EKO yapılması gerekiyor. Çocuk doğduktan sonra 3. gün eko yapılması da önemli tetkiklerden bir tanesi olan EKO bebeklere hiçbir zararı olmayan yan etkisi bulunmayan bir tetkik yöntemidir. Çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının büyük kısmında tedaviye gerek olmadan hastalığın doğal seyri izlenir, hiç tedavi gerekmez. Bazı hastalarda kardiyolojik izleme sırasında bebeğin gelişimini engelleyecek veya ona zarar verecek durumlarda girişim veya kalp ameliyat gerekebilir. Büyük delikler, önemli kapak ve damar darlıkları, önemli kapak hastalıkları girişim ve ameliyat gerektirebilir. Morarma ile giden kompleks doğumsal hastalıklarda tek operasyon veya değişen zamanlarda aşamalı operasyonlar gerekebilir. Kalp nakli çok seyrek başvurulan bir tedavi olup kalp kasının tamamen bozulduğu hastalıklarda ve bazı kompleks doğumsal hastalıklarda başvurulan bir tedavidir. Ailede ritim bozukluğu araştırılmalıdır. Ailede erken yaşta ani ölüm sorgulanmalıdır. Genetik tarama yapılmalıdır”

ANNE BABALAR İY GÖZLEM YAPMALI

Uzm Dr. Kocaoğlu, bebeklerin sorunlarını söyleyemedikleri için anne-babaların iyi gözlem yapması gerektiğini vurgulayarak, "Bebeğin uyku düzeninin bozulması, 5-10 dakikada bitirilen bir biberon gıdanın 15-20 dakikada tüketilmesi, terleme, hızlı nefes alıp verme, nefes alırken burun kanatlarının açılıp kapanması gibi bulgular da bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarının habercisidir. Bu durumda mutlaka bir pediatri veya Çocuk kardiyolojisine başvurmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.