Çokay: “TEOG amacından uzaklaşmıştı, kalkması yerinde bir karar”

Çokay: “TEOG amacından uzaklaşmıştı, kalkması yerinde bir karar”

Aydın Özel Kavaklı Anadolu Lisesi Müdürü ve Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavının (TEOG) amacından uzaklaşmış olduğunu savunarak, “TEOG’un kalkması yerinde bir k...

Aydın Özel Kavaklı Anadolu Lisesi Müdürü ve Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavının (TEOG) amacından uzaklaşmış olduğunu savunarak, “TEOG’un kalkması yerinde bir karar” dedi.

Hükümetin TEOG ile ilgili olarak aldığı kararı destekleyen Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, 1997’de LGS, 2005’de OKS, 2008’de üç sınavlı SBS, 2010’da tek sınavlı SBS ve 2013’te ise TEOG’un eğitim sisteminde kullanıldığını söyledi. TEOG’un kaldırılmasıyla birlikte sınav sürecinin sona ermesi gibi bir durumun ortaya çıktığını belirten Çokay, “1996 yılından itibaren hayatın içine yerleşen ve pek sevilmese de zoraki bir sınav süreci sonlanacak gibi duruyor. Son TEOG’da 1 milyon 185 bin 328 öğrenci sınava girmişti. Öğrenci sayısının fazla olması kafalarda birçok soru işareti getiriyor. Özellikle TEOG sonrası dağıtımın nasıl olacağı ile ilgili olarak TEOG amacından uzaklaşmıştı, kalkması yerinde bir karar oldu. Sınav sonrasında çok sayıda birinci çıkması, yanlışların doğru sayısından düşülmemesi, ders ortalamalarındaki tutarsızlıklar, puanlamanın bilimsel ölçme araçlarının dışında olması liselerde ki öğrenci akademik kalitesini olumsuz yönde etkilemekteydi. Belli derslerin katsayılarının çok yüksek olması geçerliliğe gölge düşürmekteydi” diye konuştu.

TEOG sonrası eğitim sistemde atılması gereken adımlar konusunda da önerilerde bulunan Çokay, “Anadolu Liseleri ne yazık ki işlevinden uzaktı. En köklü okullar bile kan kaybetmekte. Özel okullarında devreye girmesi, burslu öğrencilerini farklı şekillerde seçmeleri zaten TEOG sınavının geçerliliğini kaybettiğini gösteriyor. Ülkemizin özel öğrencilere de ihtiyacı olmakta. Bu öğrenciler filtreden geçirilip belli okullara yönlendirilmelidir. Sosyal Bilimler Liseleri, Fen Liseleri gibi. Bu yüzden belli sayıda seçilmiş öğrenciler bu okullar için sınava girecektir. Öğretmenlik tercihleri en çok tercih edilen bölümlerden. Ancak lisans düzeyinde çok fazla bölüm olması, fen edebiyat mezunların formasyon alarak öğretmen olabilmesi, işsizlik sorununu ortaya koyduğu gibi, öğretmen kalitesini de düşürdü. Bu yüzden belli sayıda öğretmen okulu açıp, özel koşullarla öğrenci alınmalı ve ÖSYS de bu okullardan mezun olanların yazabileceği bölümler açılmalı. Mevcut durumda adrese dayalı sistem aktif hale getirilecek, belli okullar içinde ortalama ve özel koşullar devreye girecektir” şeklinde konuştu.

2 ay sonra sınava girecek çocuklar ne yapacak

TEOG’un kaldırılmasıyla birlikte sınava hazırlanan öğrenciler kadar velilerin de bir belirsizliğin içerisine düştüğünü kaydeden Çokay, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sınava hazırlanan 8. sınıf öğrencileri bir anda bu yaşlarında ruhsal bir çöküntü ile karşılaşıyorlar. Sınava tam olarak konsantrasyon sağlanmışken hem veliler hem de öğrenciler büyük bir travma ve bilinmezlik içindeler. Bu durumda tavsiyem ders çalışmaya devam etmeleri yönünde, öğrenmek için çalışmak gerekir ve asıl olması gerekende zaten budur. Yayınevleri, açılan kurslar, özel okullar tüm sektör bu ani dalgalanmadan etkilenecektir. MEB, okulları nitelik ve nicelik farklılıklarına göre A-B-C standartlarına göre akreditasyonunu yapabilirse yeni sistem başarılı olabilir. Sonuç olarak eğitim de medcezir devam ediyor. Umarım en kısa sürede objektif ve bilimsel veriler ile donanmış bir seçim sistemi yerine gelir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.