Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tuncay; “Üretimin Maliyeti Yüksek”

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tuncay; “Üretimin Maliyeti Yüksek”

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay, bölge üreticisinin zor durumda olduğunu belirtti.Tuncay, Dalaman’da bir üreticiye ait arazide gazetecilere yaptığı açıklamada; Portakal, limon, manda...

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay, bölge üreticisinin zor durumda olduğunu belirtti.

Tuncay, Dalaman’da bir üreticiye ait arazide gazetecilere yaptığı açıklamada; Portakal, limon, mandalina, domates gibi ürünlerin pazarda çok pahalı olduğu yönünde haberler çıktığını söyledi. Çıkan haberlere üzüldüklerini ve çiftçilerin zorlukla, emekle ürünlerini çiçekten hasat zamanına kadar getirdiğini anlatan Tuncay; “İlaç, gübre gibi yüksek maliyetler ile ürünlerini yetiştiriyorlar. Portakal, mandalina 3 lira gibi haberler ile çiftçimize zarar verildiğini düşünüyorum. Çiftçilerimizin yüzde 80’i kredi ile ayakta kalıyor” diye konuştu.

“Üretirsek var oluruz, üretmezsek yok oluruz”

Tarımın, Türk ekonomisinin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çeken Tuncay, “Çiftçimiz üretemezse, Türkiye olarak dışa bağımlı bir ülke haline geliriz. Çiftçimize 4 elle sarılarak, onları el üstünde tutmamız gerekiyor. Tarım güçlü olursa dünyada söz sahibi güçlü bir millet oluruz. Üretirsek var oluruz, üretmezsek yok oluruz” şeklinde konuştu.

Pazarda 3 lira olan portakalı çiftçilerin 50-60 kuruşa sattığını dile getiren Tuncay, “alıcılar burada belli karlarını koyuyorlar, onlarında nakliye ve çeşitli masrafları var. Pazarcı da karını koyunca rakam 3 lirayı buluyor. Çiftçilerimizin maliyetlerini de düşünürsek. Karları çok düşük” ifadelerini kullandı.

“Birinci kalitede üretim yapılan bölgemize sahip çıkmalıyız”

Bölgenin narenciye üretimi anlamında çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Ziraat Odası Başkanı Tuncay’ “Dünya’daki portakal üretiminin yüzde 12’si, limon üretiminin ise yüzde 20’si Dalaman ve çevresindeki ilçelerde gerçekleşiyor. Dalaman ve çevresindeki ilçelerde ortalama 70 bin ton nar üretimi, 65 bin ton civarı limon üretimi, 25 bin tonar da portakal ve mandalina üretimi var. Birinci kalitede üretim yapılan bu bölgede çiftçimize sahip çıkmalıyız” dedi.

- “Maliyetlerimiz yüzde 100 arttı”

Çiftçi Mehmet Orhan ise çocukluk yıllarından buyana çiftçilikle uğraştığını ifade ederek şunları söyledi; “Bugüne kadar iyi kazandık ama şimdi maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çok zorlanıyoruz. Mazotun, gübrenin, ilaçların fiyatlarında 1 yılda neredeyse yüzde 100 yükselme meydana geldi. Mağdur durumdayız. Portakalın fiyatı 50-60 kuruşa sattığımız portakalın 40 kuruş maliyeti var. Ne kadar daha dayanacağız bilemiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.