Davutoğlu Muhalefet İle Görüşecek

Davutoğlu Muhalefet İle Görüşecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine çağrıda bulunarak, geçici bütçe yerine asıl bütçeye yoğunlaşılması konusunda destek istedi, yaşanacak zaman kaybının Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine çağrıda bulunarak, geçici bütçe yerine asıl bütçeye yoğunlaşılması konusunda destek istedi, yaşanacak zaman kaybının Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi. Davutoğlu, en kısa zamanda muhalefet liderlerinden görüşme talebinde bulunacağını söyledi.

64. Hükümetin Meclisten güvenoyu almasından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında muhalefet partilerin liderlerine teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, önümüzdeki dönemde görüşmeleri başlayacak olan bütçe ile ilgili ricada bulundu.

Geçici bütçe yerine esas bütçenin yapılması önerisinde bulunan Davutoğlu, ”Bir teşekkürü de genel başkanlara ifade etmek istiyorum. Gerçekten güzel bir başlangıç yaptık. Meclis başkanımız Sayın İsmail Kahraman’ın daveti ile geçtiğimiz gün hükümet programı görüşülerken arkada iki kere Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın bahçeli ile görüşme imkanı buldum. Diğer Eş Başkanlar da burada olsaydı onlarla da görüşürdüm Bu Meclis çatısı altında kimseyi dışlamadık, dışlamayacağız. Bu görüşmede kendilerine yapıcı bir şekilde bir teklifte bulunarak, Türkiye’nin kaybedecek vakti yok, hep beraber gelin geçici bütçe yerine esas bütçe üzerine yoğunlaşalım, esas bütçeyi doğrudan çıkartarak ciddi bir zaman kazanalım. Çünkü gerçekten dün AB-Türkiye zirvesinde de açık bir şekilde görüldüğü gibi önümüzde kat edecek çok yol var. Çok ciddi yasama faaliyetine ve reforma ihtiyacımız var. Zaten 7 Haziran’dan bu yana bütün iyi niyetli çabalarımıza rağmen hükümet kuramamış olmamızın sonucunda yılın yarısını neredeyse iki seçimle geçirmek durumunda kaldık. Yine ricam, milletim, adına, hükümet adına değil, AK Parti adına değil, milletim adına ricam bütün muhalefet partilerine, geliniz normal, düzenli bütçemizi bu zaman dilimi içinde çıkartalım ve 4 yılın önünde en sağlam adımı bütün bir Meclis olarak atmanın onurunu taşıyalım, milletimizin huzuruna çıkıp size teşekkürleri de bizzat ben ifade edeceğim. Ama gecikirsek, ama bunu bir pazarlık konusu yaparsak ve vakit kaybedersek hepimiz kaybederiz. En önemlisi Türkiye kaybeder. Bu ay içinde rahatlıkla bu bütçeyi çıkartabiliriz. Sayın genel başkanlar o görüşmemde ilk intiba olarak bu ricamı dinlediler, olumlu bir intiba edindim. Ümit ederim grup başkanvekillerimiz bu konuda anlaşırlar ve önümüzdeki ilk aşama olan bütçeyi birlikte gerçekleştirerek güzel bir adım atmış oluruz” dedi.

“GENEL BAŞKANLAR İLE GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNACAĞIM”

En kısa zamanda muhalefet liderleri ile bir araya gelmeyi planladığını da kaydeden Davutoğlu, “Ayrıca buradan doğrudan da ifade ettim, inşallah ilk fırsatta da davetimi ileteceğim, sayın genel başkanlarla ilk fırsatta önümüzdeki 4 yılın temel konularını da görüşecek şekilde, önü açık, hiçbir zaman limiti olmayan bir görüşme talebinde bulunacağım. Tabi taktir kendilerine ait. Ama bu görüşme gerçekleşirse Türkiye’nin önündeki en temel sorunlarda da dahil olmak üzere hemen atacağım adımlar ve ileride gerçekleştireceğimiz orta ve uzun vadeli reformlarla ilgili bizzat kendilerine doğrudan bilgi aktaracağım ve destek talep edeceğim” diye konuştu.

“AB ÜLKELERİNE VİZE MUAFİYETİ EN GEÇ EKİM AYINDA”

AB-Türkiye zirvesinde gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında bilgi veren Davutoğlu, “Dün AB liderleri ile bir aradaydık, çok verimli görüşmeler yaptık. Kapalı oturumda yaklaşık 4 saat Türkiye’nin AB sürecini ve bu süreç içindeki önündeki engelleri, siyasi konuları, açılması gereken fasılları, vize muafiyetini, bölgedeki gelişmeleri, jeopolitik riskleri, küresel-ekonomik-politik meydan okumaları çok açık bir süratle kendileri ile paylaştım. Bütün AB liderleri de söz alarak bu konularda Türkiye’nin taşıdığı öneme atıf ile beyanda bulundular ve önümüzdeki dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin ufkunun açılacağı yönünde açık teminatta bulundular. Çok önemli karalar da aldık. 11 yıldır hiç yapılmayan, 11 yıl önce de Avrupa anayasası çerçevesinde yapılan bir toplantıda gerçekleşen Türkiye-AB zirveleri yılda iki defa yapılacak. Yine inşallah 50-60 yıllık bir özlem sona erecek ve bütün Avrupa ülkelerine vize muafiyeti ile gidiş imkanı en geç Ekim ayında gerçekleşmiş olacak. AB ile ekonomik diyalog mekanizması, üst düzey enerji diyalog mekanizması ve üst düzey siyasi diyalog mekanizmalarını harekete geçireceğiz. Bölgedeki jeopolitik riskler konusunda Suriye başta olmak üzere birlikte çalışacağız. Mülteciler konusunda AB külfet paylaşımını kabul etmesi dolayısıyla ve ortak bir program etrafında mülteciler sorunu ile ilgilenmesi dolayısıyla yeni bir dönem önümüzde açılacak. Hiç kimse Türkiye’nin bütün bu tartışmalar üzerinden, bütün mültecileri ülkesinde barındıran bir açık hava hapishanesi haline, mülteciler diyarı haline gelmesini beklemesin, böyle bir şey söz konusu olmayacak. Ama bize sığınan kim olursa olsun bu kapıya gelen geri döndürülmeyecek. Biz Hacı Bektaş-ı Veli’nin dergahından geçmişiz, biz Hazreti Mevlana’nın dergahından geçmişiz. Aşımızı, kapımızı, gönlümüzü bize ümit besleyen, bizden medet uman herkese açık tutacağız. Allah bize öylesine bir güç ve kudret versin ki, değil namerde, merde dahi muhtaç eylemesin. Allah bize öyle bir güç, öyle bir kudret versin ki, elimizin eriştiği her mazlum o kudret çınarının altında huzur bulsun, ferah bulsun” şeklinde konuştu.

“ÇANAKKALE SAVAŞINDA OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZİN ONURUNU HEP BERABER KORUYALIM”

Teröre ve şiddete karşı omuz omuza mücadele etme teklifinde bulunan Davutoğlu, “Her konuda ihtilaf edelim ama Türkiye’nin birliği, ülkemizin dirliği, milletimizin kardeşliği söz konusu olduğunda omuz omuza verelim. Her konuda ihtilaf edelim ama ülkemizin neresinde olursa olsun bir damla kan döküldüğünde hep beraber bu kanın dökülmesine engel olmaya çalışalım ve teröre, şiddete karşı omuz omuza duralım. Her konuda ihtilaf edelim ama ülkemizin onuru, itibarı söz konusu olduğunda omuz omuza verelim Çanakkale Savaşında olduğu gibi ülkemizin onurunu hep beraber koruyalım. Bu meclisten her görüş çıksın ama milletimize yakışmayan hiçbir söz, ülkemizin itibarını rencide edecek hiçbir kelam bu kubbeden gökkubbeye yükselmesin. Bu çatıdan gökkubbeye sadece hoş bir seda, güzel bir kelam, iyi bir dilek ve milletimizin hayır duasını alacak icraatlar nasip olsun. 1 Kasım akşamı Hazreti Mevlana’nın bir sözünü ifade ederek, Hazreti Mevlana’nın huzurunda, Konya’da, 1 Kasım seçimleri ile ilgili ilk yorumumu yapmıştım, şimdi burada o sözü tekrar ederek bunu bir taahhüt olarak milletime söylüyorum, bize en fazla karşı olan kimse özellikle onun gönlüne, onun ruhuna, onun kulağına hitap ederek söylüyorum, biz bu bereketli topraklara sadece sevgi tohumu etmeye geldik. Allah bu hükümeti sevgi tohumu ekenlerin hükümeti eylesin. Vakitler hayrola, hayırlar feth ola, şerler def ola. Allah önümüzdeki 4 yıl vakti hayırlı eylesin, hep beraber hayırları feth etmeyi, şerleri def etmeyi bize nasip eylesin” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.