Demokratik Sağlık-sen Genel Başkanı Demircan’dan Yök’e Tepki

Demokratik Sağlık-sen Genel Başkanı Demircan’dan Yök’e Tepki

Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, iş sağlığı bölümünün üst öğretim sayılmayacağına ilişkin Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya tepki göstererek, "Yakın zamanda...

Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, iş sağlığı bölümünün üst öğretim sayılmayacağına ilişkin Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya tepki göstererek, "Yakın zamanda iş sağlığı güvenliği bölümleri üst öğrenim sayılmaktan çıkartıldı. Bundan kaynaklı geçmiş zamanda bu bölümün üst öğrenim sayılması için açılan davalar kazanılmıştı. YÖK’ün öncelikle şuna karar vermesi lazım; iş sağlığı güvenliği bölümü üst öğrenim mi değil mi?” dedi.

Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, sağlık çalışanlarının YÖK’ün yakın zamanda yayınladığı iş sağlığı güvenliği bölümünün üst öğrenim sayılmayacağına ilişkin genelgeden dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Demircan, “Sağlık çalışanlarının 6-7 yıl önce iş sağlığı güvenliği bölümüyle ilgili YÖK’ün ‘üst öğrenim sayılacaktır’ şeklinde yazısı var. Dolayısıyla bu bölümü bitiren arkadaşlarımızın intibakları, intibaka bağlı olarak ekonomik hakları otomatik olarak maaşlarına yansıdı. Yakın zamanda iş sağlığı güvenliği bölümleri üst öğrenim sayılmaktan çıkartıldı. Şimdilerde ise maaş mutemetlikleri, idareler ‘İş sağlığı bölümü üst öğrenim değil biz size yaptığımız ödemeleri geri almak zorundayız’ diye arkadaşlarımızdan talepte bulunmuşlar. YÖK’ün öncelikle şuna karar vermesi lazım; iş sağlığı güvenliği bölümü üst öğrenim mi değil mi?” dedi.

YÖK’ün bu tarz uygulamayı geçmişte laboratuvar, veterinerlik bölümleri için de yaptığını ifade eden Demircan, “Bunu geçmişte laboratuvar ve veterinerlik bölümü için de uyguladılar. Davalarını açtık kazandık. Üst öğrenim sayılmayacak diye genelge yayınlandı. Bu tarz uygulamalar hem idarelerin yükünü hem de idari mahkemelerin yükünü artırıyor. Eğer ki dava kazanılırsa ortaya çıkan maddi kayıp yine kamu tarafından ödenecek. Bu kararsızlık kamu zararına da yol açıyor. Üstüne üstlük sağlık çalışanlarının demoralize olmasına sebep oluyor. YÖK’ten daha fazla hassasiyet göstermesini bekliyoruz” dedi.

"Dava açılacak ve kazanılacaktır"

İş sağlığı güvenliği bölümünün sağlık çalışanları tarafından tercih edilen bölümlerden bir tanesi olduğunu dile getiren Demircan, şöyle devam etti:

“Sendika olarak bu mağduriyetin giderilmesi için tekrar dava açacağız. Geçmişte verilmiş olan karar neyse o doğrultuda hareket etmek gerekiyor. Bakanlık bu birimi oluşturmuşken, varlığını kabul etmişken YÖK’ün bu bölüm üst öğrenim sayılmıyor demesi tam bir fiyaskodur. YÖK’ün Sağlık Bakanlığımızın sistemini tam olarak bildiğini zannetmiyorum. Arkadaşlarımızın bu bölümü okumaktan vazgeçmeyeceğini düşünüyorum. Dava açılacak ve kazanılacaktır. Bu haksızlığa karşı çıkacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.