DHBT sınav sonuçlarının değerlendirilmesi nasıl yapılır?

DHBT sınav sonuçlarının değerlendirilmesi nasıl yapılır?

DHBT sınavı Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarında din hizmetleri ile ilgili görevlerde çalışmak isteyen bireylerin KPSS sınavında çözmek durumunda olduğu din hizmetleri alan bilgisi testini ifade eder.

Din hizmetleri alan bilgisi testi ne çözebilmek için bireylerin hangi öğrenim düzeyinde olurlarsa olsunlar KPSS genel kültür genel yetenek testi ne muhakkak çözmeleri ve bu testte katılmaları gerekmektedir. Genel kültür genel yetenek testinde gerekli koşulları sağlayarak diyanet işleri başkanlığının ve ÖSYM'nin kılavuzda açıkladığı DHBT sınavına girme koşullarını sağlayan bireyler bu sınava girerek puan elde ederler. Elde edilen puanın ardından bireyler lisans önlisans ya da ortaöğretim düzeyinde diyanet işleri başkanlığının kadrolarında çeşitli görevlerde istihdam edilebilme hakkına sahip olurlar. Bireylerin DHBT sınavına girmeleri için genel kültür genel yetenek sınavını çözmeleri ve aynı zamanda 2 yıl geçerliliği olan bu sınavda mezun ya da 2 yıl sonra mezun olabilecek konumda bulunan aşamayı tamamlamış olmaları gerekmektedir. Yani 2 yıl geçerli olduğu için bu sınava okulunu henüz bitirmemiş olan ve 2 yıl sonra mezun olabilecek olan bireylerde katılabilir. Fakat bireyler mezun olmadan herhangi bir şekilde tercih yapamazlar.

Sınavın değerlendirilmesi

Adaylar testteki soruların cevaplarını optik okuyucuya elverişli bir şekilde işaretler ve ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirmesini yapacaktır. Sınav esnasında doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilmektedir. Bu puanların ve soruların standart sapmaları ve puan ortalamaları hesaplanarak standart puanlar elde edilir. Sınavdan sonra ÖSYM başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılır ve geçerli soruların puan değerlerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama işlemi geri neden yapılır.

Bu sınava katılan adayların öğrenim düzeylerine uygun olan ve ilgili yılın KPSS puanını yanı sıra öğrenim düzeyine uygun kpssp122, kpssp123, kpssp124 gibi puan türleri de hesaplanacaktır. Bu puanlara ilişkin değerlendirmede KPSS kılavuzunda yer alan değerlendirme alt başlığında ifade edildiği şekilde yapılacaktır. İlgili puan türlerine ilişkin hesaplanacak olan puanlar KPSS sonuç bilgileri içinde yer almayacak aynı zamanda DHBT sonuç bilgileri içerisinde yer alacaktır. Adayların 122-123 ve 124 sayılı puanlarının hesaplanabilmesi için DHBT ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS sınavına da girmiş olması şarttır. Daha doğrusu DGS'ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı öğrenim düzeyinde KPSS sınavına girmeyen adayların puanları hesaplanmaz.

DHBT sınavı 100 üzerinden değerlendirilir

DHBT sınavında adayların puanları 100 üzerinden değerlendirilmektedir. İlgili testte en az 1 ham puanı bulunmayan adayların 122-123 ve 124 sayılı puanları hesaplanmaz. DHBT Okulu ülkemizde bu sınava girecek olan bireylere dhbt hazırlık sürecinde yardımcı olan destek olan öncülük eden ve yol gösteren önemli bir platformdur. Platform; hap bilgilerden ders notlarına, ilgili ilan ve duyurulardan kontenjan bilgisi ne kadar birçok aşamadan öğrencilere hizmet sunar.

Kaynak: https://www.dhbtokulu.com/2022-dhbt-hazirlik-surecinde-yaninizdayiz-h576.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.