Didim Turizm Zirvesi Tamamlandı

Didim Turizm Zirvesi Tamamlandı

Türkiye’de ilk defa 7. kez düzenlenen turizm zirvesi olan Didim Turizm ve Yatırım Zirvesi, Aytaç Nurullah Kocabıyık Konferans Salonu’nda gerçekleşti."Dış Politika ve Turizm" ana başlığında düzenlenen...

Türkiye’de ilk defa 7. kez düzenlenen turizm zirvesi olan Didim Turizm ve Yatırım Zirvesi, Aytaç Nurullah Kocabıyık Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

"Dış Politika ve Turizm" ana başlığında düzenlenen Didim Turizm Yatırım Zirvesi’nde; Didim turizminin sorunları, bölge turizminin tanıtımı, altyapı sorunları ve çözüm yolları konuşuldu.

Didim Ticaret Odası öncülüğünde yapılan zirveye; Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Aydın İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka, AK Parti MKYK Üyesi ve Milletvekili Adayı Mehmet Erdem, CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız, AK Parti Milletvekili Adayı Hilmi Yıldırım, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Diplomat-CHP Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik,(Moderatör) Sunnysider Clup Yönetim Kurulu Üyesi, Germanyfans GmbH Başkanı Hüseyin Baraner, Almanya Seyahat Acentaları Birliği Uluslararası Komisyon Üyesi Hikmet Atilla, yatırımcılar ve oda başkanları katıldı. Zirveye katılamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay kutlama mesajı gönderdi.

Açılış konuşmalarıyla başlayan zirve, Sunum ve Dış Politika ve Turizm konusunda yapılan panel ile devam etti. Ayrıca, Zirve sonunda Didim Ticaret Odası tarafından sonuç raporu yayınlanacağı bildirildi.

"EKSİKLİKLERİMİZ MUTLAKA VAR "

Önemli kararların alınması beklenen Zirveye katılan siyasetçi ve bürokratların konuşmaları ise şu şekilde: Panelden önce konuşma yapan Didim Kaymakamı İskender Yönden, ilçenin turizm potonsiyelinin her geçen yıl daha fazla arttığını söyledi. Turizmin gelişmesi ve antik alanlarda yapılacak düzenlemelerle ilgili kurumlar arası koordinasyon süreçlerini başarıyla sürdürdüklerini aktaran Yönden, "Geçen yıl bu zamanlarda göreve başlamıştım. Kaymakamlık mesleğini ve orkestra şefliğine benzetirim. Ben görevimizn buna uygun olduğunu düşünür ve buna göre davranırım. Geldiğimizde bizim yapacağımzı turizm çalışmalarına milletvekillerinin ve siyasetçilerin nasıl tavır alacağı bizim için önemliydi. Ben bunların bir arada hareket etmesi için büyük destek verdim."

ERDEM, "SORUNLARI AŞARAK GELİYORUZ"

Zirvede Didim’in turizmde çektiği sıkıntılarına değinen AK Parti MKYK Üyesi Mehmet Erdem, ilçenin daha kolay ulaşımının sağlayacak duble yollarının en kısa sürede bitirileceğini açıkladı. Didim’in hızla büyüdüğü için bazı sıkıntılar çektiğini belirten Erdem, Didim’in turizm analizini şu başlıklarla anlattı; "Belediye başkanımızla siyasi görüşmelerimizde Didim üzerine görüşüyoruz, konuşuyoruz. İnşallah 1 Kasım seçimleri sonucunda ortaya çıkacak tabloyla beraber, Didim için sizlerle daha yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Geçmişte bir köy olan bu ilçemiz, çok hızlı bir şekilde büyümeye başlamış ve bugün hızlı büyümenin sıkıntılarını çekmekteyiz. Ama bi emek ve gayret var. Sorunların çözümleriyle ilgili sonuçlar ortaya çıkmaya başladı. Tabi turizm sektörünün Kuşadası ve Didim ile birlikte Türkiye’de önemli merkezlerden biriyiz. Didim’i sadece yazlık ev anlayışıyla burayı kaybetmememiz lazım. Bu kıymetli turizm merkezien ulaşım konsunda bazı adımlar atmamız gerekiyor. Söke’den buraya duble yol yapılması önemli bir hizmetti. Didim-Akbük-Milas duble yolunun ihale edilmesi önemli bir adımdı. Kamulaştırma ile ilgili bir sorun oluşmuştu. Bu sorunları aşarak geliyoruz. "

AKTAKKA, PROJELERİ AÇIKLADI

Toplantıda konuşma yapan İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka, ileride yapılabilecek projeleri açıkladı. Körfez ve adaların düzenlenip turizme kazandırılması, Büyük Menderes Nehri’nde tur tekneleriyle turist gezdirilmesi gibi projeleri müjdeleyen Aktakka; "Didim ilimizin önemli turizm mekanlarından biri. Bu şehir limanıyla doğasıyla ve korunan adalarıyla ve her yönden turizm şehri. Didim, Bakanlığımızın kararıyla turizm geliştirme alanı olarak belirlenmiştir. Burada artık rastgele imarla yapılan binalar olmayacak. Didim’de yine bakanlığımız tarafından turizmcilere verilen desteklerimizde Didim’de konaklanacak yatak sayımız 32 bin gibi rakamlara yükselecektir. Burada körfez ve adaların düzenlemesinin ardından günü birlik geziler düzenlenebilecek bir projemiz kabul gördü. Bu proje uygulandığında Menderes nehrindeki doğal yaşam ve yakın çevredeki antik yerler turizme açılacaktır. Menderes nehrine tur teknelerinin girebilmesi için yönetmelikteki değişikliğin hızla değişmesi için çalışıyoruz. Panayır adası projesinin de faaliyete geçmesi için çaba harcıyoruz. Apollon, pirene, milet antik kentlerinin tanınırlılığın artması için Unesco’ya başvurabilinmesi için çevre düzenlenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Didim’in bu özelliklerini geliştirdiğimizde turizmin önü her zaman açık olacaktır" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ATABAY, SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ ELEŞTİRDİ

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, dev projelerle Aydın ve bölge turizmine yön Didim Turizm ve Yatırım Zirvelerine katılmayan bazı sektör temsilcilerine yüklendi. Sektör temsilcilerinin turizmle ilgili düzenlenen konferans veya zirvelere destek vermeleri gerektiğini ifade eden Atabay, "Her zaman söylediğim gibi turizm zirvesi olan bi yerde turizmcimiz olması gerekiyor. Ama şuanda salona bakıyorum çok fazla turizmci yok. Bir meslek dalı temsilcisi kendi sektörüne sahip çıkmazlarsa buraya gelen siyasetçiler derlerki tuirzm zirvesine gittik ama salon boştu. Ben yıllardır gözlemliyorum bir meslekle ilgili bir konferans yapıldığı zaman o sektörün temsilcileri sahip çıkması lazım. Başka türlü ilerleme kaydedemeyiz. Turizmde aksaklıklarını giderdiğimiz bazı noktaları ifade etmek istiyorum.Didim turizme hazırlıksız yakalanmış bir şehirdir. Altınkum Didim’de turizmin göz bebeğidir. Biz göreve geldiğimizde buranın fiziki düzelmelerini yapmaya başladık. Bu sezonun bittiği zaman da ikinci etaba geçerek sağlıklı ve güzelleştirilmiş bir çevre oluşturacağız. İlçemizin en önemli değerlerinden bi tanesi Apollon tapınağı ve çevresidir. Biliyorsunuz 1. derece arkeolojik sit alanında titiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Burayla ilgili bilim adamları ve akademisyenlerle bir çalıştay yaptık. Orada yapmak istediğimiz arkeolojik değerleri korumaktır. Oranın yaşaması lazım daha iyi korunabilmesi için. Koruma ve kollama dengesini çok iyi gözetmeliyiz. 3. derecedeki arkeolojik sit alanında da o yöreye ait bir ev tipolojisi ortaya koyup bir güzelleştirme sağlayacağız. Turizm alanında yaptığımız yatırımlarda İl Kültür Turizm Müdürlüğü bize çok destek oldu. Fevzipaşa mahallesinin de sahil bandında farklı bir turizm alanı oluşturacağız. Onun dışında Turizm Bakanlığımızın yardımıyla 3 adet imar sorunumuzu giderdik. Yol çalışmalarına ağırlık verdik. BŞB ile beraber 800 bin merekare asfalt ve çevre yolları yaptık. Park ve yeşillendirme çaışmaları devam ediyor. Bundan sonra ilçmizde dikeceğimiz her türlü süs çiçeği için kendi seramızı kurduk. İlerleyen süreçlerde halkımız da oradan çiçek alabilecek. Geçen sene orman kampını ilçemize kazandırdık. Yeni yapacağımız yollarda mümkün olduğu kadar bisiklet yolları yapmayı düşünüyoruz. Sıcak asfalt yaptığımız her yerde çevredeki ağaçlara dokunmadan yaya ve bisiklet yolları yapmaya başlayacağız" dedi.

DTO BAŞKANI, DESTEK İSTEDİ

Didim Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, ilçede yaşanan sıkıntıların çözülmesini konusunda hükümet yetkilileri ve kurum temsilcilerinden destek istedi. İlk zirveden bu tarafa kaymakamınızın himayesinde kurumlar olarak koordinasyon toplantıları gerçekleştirdiklerini dile getiren Üstündağ, "İlçemizin en önemli yerlerinden Apollon Tapınağı için Unesco kültürel miras, İlçemizin turizminden hakettiği değeri alabilmesi için daha çok yolumuz var. Biz elimizden geldiği kadar daha hızlı çalışmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalar için hükümet yetkililerinden ve milletvekillerinden destek bekliyoruz. Bilindiği gibi turizm sağlık hizmet için en önemli faktörden biridir. Kışın 50 yataklı devlet hastanesi yazın turizm sezonu geldiğinde nüfusun artması nedeniyle hizmet verememektedir. Bilimin doğduğu topraklarda kendine ait olmayan sadece bir yüksek okulumuz vardır. Halen yer sorunu devam etmektedir. Didim olarak turizm için yeni metodlar geliştirmeliyiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.