Dink Davasına Sanık Mehmet Ayhan’ın Çarpraz Sorgusu İle Devam Ediliyor

Dink Davasına Sanık Mehmet Ayhan’ın Çarpraz Sorgusu İle Devam Ediliyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada çapraz sorgusu yapılan sanık Mehmet Ayhan, mahkeme başkanının “Erhan Tuncel yardımcı istihbarat elemanlığından ayrıldıkta...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada çapraz sorgusu yapılan sanık Mehmet Ayhan, mahkeme başkanının “Erhan Tuncel yardımcı istihbarat elemanlığından ayrıldıktan sonra 34 kez telefonda ne konuştunuz” sorusuna, “Hatırlamıyorum” yanıtını verdi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü oturumuna tutuklu sanıklar İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek ve eski emniyet amiri Ali Fuat Yılmazer cezaevinden getirilirken, tutuksuz sanıklar dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında bulunduğu 9 tutuksuz salonda hazır bulundu.

Duruşmanın dünkü oturumunda savunma yapan Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru tutuksuz sanık Mehmet Ayhan’ın çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, sanık Ayhan’a "Erhan Tuncel yardımcı istihbarat elemanlığından ayrıldıktan sonra 34 görüşme yapılmış. Ne konuştunuz. Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılmasından sonra Yasin Hayal ile ilgili olarak dinlemenin dışında fiziki takibin üzerine biraz daha gidilmesi gerekmez miydi? " diye sordu. Sanık Ayhan, ise görüşmenin içeriğini hatırlamadığını söyleyerek, “Erhan Tuncel’in para talebiyle ilgili aradığı da olmuştur. Önemli bir bilgi içerdiğini düşünmüyorum. "Erhan Tuncel’e yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarıldığı söylenmemişti. Uygulama olarak bilmiyordu. Bilgi verecek olsa verirdi" diyerek yanıtladı.

“Arşivden bir evrak imha edilmişse bu çok önemli bir iddiadır”

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Ayhan’a "İddianamade 11 nolu F3 raporunun içinde olması gereken F4 raporunun imha edildiğine dair iddialar var. Engin Dinç’in ifadesinde, ’’F3’ün ekinde F4 olmadığını gördüm. Bunun soruşturma makamlarından gizlendiğini anladım’ diyor. İmha tabiri geçmiyor ama bu şekilde beyan var. Eğer istihbarat daire başkanlığı arşivinden bir evrak imha edilmişse bu çok önemli bir iddiadır. Siz bu konuda idari bir soruşturma geçirdiniz mi?" diye sordu. Ayhan, soruşturma geçirmediğini söyledi.

“Fiziki olarak arşivden C şube müdürleri bir evrakı yok edemezler”

Bunun üzerine Yılmazer, "Engin Dinç bu iddiasında samimi olsa Mehmet Ayhan halen görevine devam edemezdi. Evrakın birinci dereceden sorumlusudur ama halen görevindedir. Samimi olsa görevliler hakkında soruşturma yaptırması sistemden evrakı kimin sildiğini tespit etmesi gerekirdi. Teknik olarak mümkündür. Fiziki olarak arşivden C şube müdürleri bir evrakı yok edemezler. Başkanlık arşiv şube müdürlüğündedir. Ben yetkili değilim yok etmeye. Arşiv sorumluları hakkında soruşturma açılması gerekmektedir. İmkanı ve kabiliyeti olduğu halde soruşturma açmadığı gibi birinci dereceden sorumlu Mehmet Ayhan görevine devam edebilmektedir. Savcının bunu Mehmet Ayhan’a sormamasını anlayamıyorum" ifadelerini kullandı.

Duruşmaya, tutuksuz sanık Onur Karakaya’nın savunmasının alınmasıyla devam ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.