Diş Eti Kanamasını Önemseyin

Diş Eti Kanamasını Önemseyin

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Periodontoloji Uzmanı Dr. Ahmet Mert Nalbantoğlu, diş eti hastalıklarının bakteriyel diş plağı adı verilen dişlerin üzerinde biriken yapışkan ve renksiz tabakadan dolayı oluştuğunu ve bu tabakanın birikmesiyle dişte yık

- Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Periodontoloji Uzmanı Dr. Ahmet Mert Nalbantoğlu, diş eti hastalıklarının bakteriyel diş plağı adı verilen dişlerin üzerinde biriken yapışkan ve renksiz tabakadan dolayı oluştuğunu ve bu tabakanın birikmesiyle dişte yıkıma neden olacağını söyledi.

Diş eti hastalıklarından korunmak için diş üzerinde oluşan plağın günlük olarak temizlenmesi gerektiğini belirten Periodontoloji Uzmanı Dr. Ahmet Mert Nalbantoğlu, “Dişte oluşan plak günlük diş bakımıyla dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen yapıya dönüşür. Plaktan dişe geçen zararlı ürünler diş etinde imitasyona neden olur, diş etini dişe bağlayan lifler yıkıma başlar, dişeti dişten uzaklaşır. Böylece bakterilerin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Bakteriler derine doğru ilerledikçe dişi destekleyen kemiklerde hasar görülmeye başlanır. Tedavi edilmezse dişler sallanır ve çekilmesi gerekebilir” dedi.

Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri, diş fırçalamada kanayan diş etleri, dişlerden kolayca ayrılan diş etleri, dişler arasında aralıkların oluşması, sürekli kötü ağız kokusu gibi durumların diş eti hastalıklarının belirtileri olarak ortaya çıktığını anlatan Dr. Mert Nalbantoğlu, “İltihaplı dokuların sadece diş etinde görülmesi olan Gingivitis kemikte henüz yıkım oluşturmayan kısımdır. Hasta dişlerini günde 2 ya da 3 defa fırçalıyor olsa da plağı yeterince uzaklaştıramıyorsa etkin fırçalamamış olur. İlk bulgusu diş etindeki kanamadır. Elma gibi sert meyveleri ısırarak yerken kanama görülebilir. Ya da sabah yastıkta kan lekesi görülüyorsa hasta mutlaka diş hekimine muayene olmalıdır. Dişi saran sert dokularda yıkım başladığı için dişlerde sallanmalar görülür. Sonunda dişler ileri periodontal tedavilerle (cerrahi işlemler) ağızda tutulmaya çalışılır ya da tedavi edilemeyecek düzeyde kayıplar varsa çekimli tedaviler uygulanır” şeklinde konuştu.

Son olarak diş eti kanamaları konusunda doğru bilinen yanlışlara değinen Dr. Mert Nalbantoğlu, şunları söyledi:

“Diş hekimi tarafından mekanik olarak yapılan diş taşı temizliğinin ve hasta tarafından yapılan diş fırçalama işleminin yerini gargara gibi, kekik suyu gibi şeyler tutmaz. Belirli aralıklara diş hekimi tarafından yapılan diş taşı temizliği diş sağlığı yada diş eti sağlığı için zararlı bir etki oluşturmaz, hiçbir zaman dişlerinizin dökülmesine sebep olmaz. Eğer diş fırçalama sırasında kanama oluyorsa bu sağlıksız diş etleri demektir. Mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır.”

DİŞ ETİ KANAMASINI ÖNEMSEYİN

DİŞ ETİ KANAMASINI ÖNEMSEYİN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.