"Doğal Antiseptik Kekik Suyu"

"Doğal Antiseptik Kekik Suyu"

İSTANBUL (İHA) – Kekiğin geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici bir bitki olarak kullanıldığını belirten Aksuvital Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, bunun yanında kan şekerini ve...

İSTANBUL (İHA) – Kekiğin geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici bir bitki olarak kullanıldığını belirten Aksuvital Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, bunun yanında kan şekerini ve kolesterolü düşürücü, sindirimi kolaylaştırıcı, tansiyonu dengeleyici, safra arttırıcı, ağrı giderici, asıl önemlisi antioksidan etkisi olduğunu söyledi.

Etlerin lezzeti, sebzelerin tadı hastalıkların tedavicisi olarak sofralardan hiç eksik edilmeyen kekiğin ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına ait bir bitki olduğunu söyleyen Aksuvital Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, kekik çeşitleri genel olarak Akdeniz çevresinde yayılış gösterdiğini ve Dünya’da 200 cinsi 3 bin 200 türü; Türkiye’de ise 38 cinsi ve 400 dolaylarında türü bulunduğunu söyledi.

Bitkinin, Antik Mısır’da mikrop öldürücü ve koruyucu özelliklerinden yararlanılarak mumya yapımında kullanıldığını bildiren Gülsoy, "Romalı askerler savaşma güçlerini ve güvenlerini artırmak için kekikli sularla yıkandıkları söylenmektedir ve Ortaçağ’da (5-15 yy.) soylu kızlar kendilerini koruyan kahramanlara kekik motifi işledikleri giysiler verirdi. Bitki cesaretin yanında zenginliğin de simgesidir. Romalı hekim Celsus (3-64) hekimlik üzerine yazdığı kitabında kekiğin mikrop öldürücü özelliğinden söz eder. Bitkinin bileşiminde uçucu yağ, acı madde ve tanenden oluştuğunu, uçucu yağın içerisinde ise timol ve karvakrol bulunur. Kekik geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici, kas kasılmalarını hafifleten, konsantrasyonu arttıran ve sindirimi düzenleyen bir bitki olarak kullanılmaktadır. Tüm bu etkileri yapılan bilimsel araştırmalarla desteklenmese de yaraları temizleme, kabızlığı giderme, ağız içi bakterileri öldürme, adet sancılarını hafifletmek için yaygın olarak tüketilmektedir. Kekiğin bir diğer önemli özelliği ise antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitki olmasıdır. Kekikte demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez mineralleri ve A, C, E, K, B6 vitaminleri bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kekik suyunun, kekiğin su buharına tutulmasıyla kekik esansının altında kalan su olduğunu belirten Gülsoy, "Kekik suyu bitkinin buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilir. Bunun kan şekerini ve kolesterolü düşürücü, mikrop öldürücü, sindirimi kolaylaştırıcı, tansiyonu dengeleyici, safra arttırıcı, ağrı giderici, asıl önemlisi antioksidan etkisi vardır. Kekik suyunu kullanırken bir çay bardağının dörtte biri kadar doldurmanız yeterlidir. Kalan kısmı isteğinize göre tamamen su ile karıştırabilceğiniz gibi daha aromatik tatlar için meyve suyu ile de karışım yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz 1 çay bardağı Aksuvital kekik suyunu günde 3 kez yemeklerden sonra içildiğinde sağlıklı yaşamınıza destek sunacaktır. Kekik suyunun faydaları kekikle benzerlik gösterir. Kekik suyu bazı hastalıklar için daha kısa sürede destekleyici yardım sunar. Kekik; öksürük , mikrop temizleme, antikosidan, sindirim, kaşıntı, sivilce, uykusuzluk gibi rahatsızlıkların yanında, alkol alışkanlığından kurtulmak için de kullanılırken, hamileler ve guatr rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.