Dokuzlu Milliyetin Konuğu Oldu

Dokuzlu Milliyet'in Konuğu Oldu

Aydın'ın renkli simalarından geçtiğimiz dönem Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Milliyet gazetesinin konuğu oldu ve Erkan Sevinç'in sorularını yanıtladı.

Dokuzlu Deri 5 mağaza ve 80 e yakın marka ile Aydın’ın önemli markalarından

85 yıllık birikim

Her bayanın evinde bir ayakkabı mağazası vardır”diyen İsmail Hakkı Dokuzlu’ya göre bu yilın modası çok renklilik.

Kendisine “Bugün hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için,yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış”ı düstur edinmiş. İş yaşamına 11 yaşında dedesinin yanında çay söyleyerek ve yerleri süpürerek yani tam bir çırak olarak başlıyor.Ayakkabıcılar Çarşısı’nın sahiplendiği "Bizim Hakkı".Çarşının gençlerini örgütleyen Hakkı. Dededen babaya,babadan oğula geçen işletmeyi her kesimin beğendiği ürünleri bulabileceği bir yapıya dönüştürdü.Geçen dönemin Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu’dan sözediyoruz. 82 yıllık oda tarihinde 4 yılda yapılmayanları yapan Dokuzlu’nun seçimleri kaybetmesine hala şaşıranlar çoğunlukta.

dokuzlu-erkan-sevinc-(1).jpgİsmail Hakkı Dokuzlu ticaret odasında görev almadan önce dükkanlarıyla ilgilenen bir işadamıydı.Bırakın sivil toplum kuruluşlarında çalışmayı sosyal yaşamı olmayan biriydi.Ve çoğu şeye de yabancıydı inovasyon gibi. Başkanlığa yeni seçildiği günler.Bir gazeteci kendisine inovasyonla ilgili sorular soruyor,cevaplarını istiyor.Dokuzlu kimseye de soramıyor,tesadüf o gün 7 Eylül okulundan bir öğretmen geliyor, inovasyondan söz edince hemen atlıyor”Hocam şunu bana bir anlatsana “diye.Öğretmenin yanında gelen 11 yaşındaki öğrenci “ben anlatayım “diyor ve devam ediyor ”Amca valizleri eskiden taşıyorduk.sonra bunlara tekerlekler yapıldı.İşte valizdeki inovasyon budur” İnovasyonun hayatta olan birşeyi geliştirmek, insan yaşamını kolaylaştırmak olduğunu böylece öğreniyor.

Dokuzlu Deri 1928 den bu yana var.İki erkek kardeş aile mesleklerini 5 mağaza ile sürdürüyorlar. Ege 2 AVM Söke,Kipa AVM Kuşadası,Kipa AVM Aydın,Mola City Muğla ve Ayakkabıcılar Çarşısı’ndaki dükkanlarda 25 kişi çalışıyor .14 ulusal marka ile birlikte 80 e yakın marka satıyorlar.Dokuzlu Deri’nin kendi üretimi yok ,büyüme zincir mağazalar şeklinde oluyor. Aydın’da ayakkabıcı sayısı on yıl önce 30 iken bugün 230.Özel sektörde bir patlama var.Bu yıl ayakkabı modasında çok renklilik ön planda.Platformlar yaygın.”Kadını gösteren topuktur.Sökedeki mağazaya kapıdan bir bayan girdi ,ayağında bir karıştan fazla topuklu ayakkabı.Afet gibi bir kadın. Mağazamız 400 m2 , içersi kalabalık.Bayanı kapıdan girişinden sonra kaybettim, Meğerse babet almış.Kapıdan afet girdi ,normal bir kadın olarak çıktı gitti.”diye bir anısını anlatan İsmail Hakkı Dokuzlu ekliyor”Her bayanın evinde bir ayakkabı mağazası vardır.Kadının zor beğenmesi bizi pişiriyor ,sabırlı insanlar yapıyor”

Bugün Dokuzlu Deri’nin revaçta olan bir internet sitesi de var.Tabii onun da Ali Babacan’ı bile kahkahalara boğan trajikomik bir öyküsü. Dokuzlu’nun oğlu iki sene çalışıyor bu sanal satışla.Fakat öyle bir noktaya gelmişler ki satış matış hak getire,moral sıfır.Baba bulmuş hemen çareyi. Değişik günlerde dört çift ayakkabı almış siteden,ayakkabılar Denizli’de İsmail Hakkı Dokuzlu’nun bir asker arkadaşına teslim ediliyor,o da ayakkabıları dükkana gönderiyor,oradan tekrar satılıyor.Bu satışlar oğlanı öyle bir motive etmiş ki.Şu anda siteden ciddi satış var.

İsmail Hakkı Dokuzlu çok seyahat ediyor. Çoğu seyahate eşi de eşlik ediyor.Tatil zamanı aile Kuşadası’ndaki yazlıkta.Erik ağaçlarına bakamadığı için çiftliğini elden çıkarmış.Genelde kıyafetlerini kendisi alıyor.Ticaret Odası Başkanlığını yürütürken hayata geçirdiği projelerden biri olan “Hayde Efem” filminin galasını bekliyor sabırsızlıkla. Aydınlı ünlü oyuncular Hülya Böcekli, Volkan Baş, Coşkun Kemer, Ece Yentür, Emine Yentür, Yiğit Dören, Nihat Kapız, Gülnihal Demir, Yeter Kapız’ın gönüllü olarak rol aldığı bu uzun metrajlı film Aydın’ın simgelerinden incir üzerine kurgulanmış.

BİR KENTİN GELİŞMESİNDE KÜLTÜR ÖNCELİKLİ OLMALI

dokuzlu-(1).jpg-Aydın Ticaret Odası (AYTO) yönetiminde bir dönem kalmanıza rağmen çokşey yapmışsınız

-En önemlisi AYTO Kültürevi diye düşünüyorum.Türkiye’de bir oda tarafından yapılmış ve şehre maledilmiş tek müze.Aydın’ın Osmanlı döneminin son yılları ile Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait giyim, kuşam, kıyafet ,eşya kısaca her şey var.550 parça var sergide.Faruk Kenç’in filmlerinin elle yapılan afişi bile var.

-Kültüre para harcamak takdire şayan

-Bir şehrin gelişiminde ticaretin ,ekonominin yerinin çok önemli olduğunu klasik olarak söylerler.Oysa bir kentin gelişmesinde kültür öncelikli olmalı. Dünyanın en gelişmiş şehirleri kadim şehirlerdir. Bizde Kayseri gibi.Ticari anlamda gelişen bu şehirlerin tarihi alt dokusunun güçlü olduğunu görürsünüz.Tarihleri ve kültürleri vardır.Mesela Prag’da hem eski şehir hem yeni şehir var ama turistler ağırlıklı olarak eski şehirdeler. 2001 yılında gittim Prag’a.O yıl Türkiye’nin turizmden aldığı pay 8 milyon turistti Sadece Prag’da o yıl 27 milyon turist vardı.Evet,kültürel anlamda başkanlığımda çok şeyler yaptık. Aydın’ın nesi varsa onları tanıtan,incirimizi, zeytin ve zeytinyağımızı,kestanemizi hatta Aydın’da üretilen çelik kapıyı, jantı ve tarım aletlerini tanıtan TIR, Aydın Belediyesi ile ortak yaptığımız anıt,Gümrük Önü Hanı’nın restorasyonu, İŞKUR ile meslek edindirme kursları,üyelerimize verdiğimiz müzekartlar ,Aydın pasaportları gibi. Daha yapılacak çok iş var.Mesela Farabi sokak tekrar ele alınmalı,camilerin çevreleri tekrar düzenlenmeli.Aydın’ın kadim kent yapısı ortaya çıkartılmalı

dokuzlu-(2).jpg-Adeta Aydın’ın kültürel mirasına sahip çıkmışsınız

-Öyle.10000 adet Aydın İli Antik Kentler Haritası bastırdık.Prehistorik çağlardan bu yana Aydın’da birçok medeniyetin yaşadığı kentlerden bugün 29 u ortaya çıkartılmış durumda.Adeta kentimiz bir açıkhava müzesi.Yine ilimizin kültürüne katkı kitaplar yayınladık .Aydın’ın gelişmesini mahalle mahalle anlatan “Değişim sürecinde Aydın” bu eserlerin başında gelir.

-Yenilen pehlivan güreşe doymazmış.Yine adaylık var mı gelecekte?

-Aydın Ticaret Odası’nda dolu dolu 4 yıl yaşadım.Bu benim için ömrümün sonuna kadar güzel hatırlanacak bir süreçtir. Tüccarken insanlar ne yazık ki kendilerini düşünüyor ,böyle bir görevde bulununca çevrenizi,kentinizi düşünüyorsunuz.Bu çok önemli bir kazanç!

-Deneyimlerinizi gençlere aktarıyor musunuz?

-Her fırsatta.Konferanslar veriyorum üniversitelerde,liselerde.Nasıl iş sahibi olunur ,nasıl iş istenir benzeri.Aydın’ı anlatıyorum.Aydın’ın tarımını, jeotermalini, turizmini öğrendik şimdi anlatıyoruz.Sağolsunlar Aydın’ı sizden dinlemeyi çok seviyoruz diyorlar.

dokuzlu-(4).jpg-Nasıl iş istenir? Bir tüyo verseniz

-Şöyle bir örnek vereyim.Ticaret odasında bir personel alımı vardı.17 kişiyi mülakata aldık.Bir genç arkadaşımız İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni birincilikle bitirmiş,fiziği ve konuşması düzgün bir adaydı.Çocuk kendisini anlattı uzun uzun.Ben Aydın Ticaret Odası ve genelde odalarla ilgili soru sordum.Hiçbir bilgisi yoktu.İşe başvuruya gelmeden önce hele ki internet çağında araştırması gerekmez mi?Ben olsam bunu araştırır,odanın yönetim kuruluna bakar,mülakata“Başkanım merhaba” diyerek diğer adaylardan 1-0 önde girerdim.Çıkarken çocuk bana “Ben burada aydın ticaret odasına giremiyeceğimi anladım ama bundan sonra bir işe nasıl başvuracağımı artık biliyorum ve müracaat edeceğim ilk işe gireceğim” dedi.

KİMDİR?

İsmail Hakkı Dokuzlu, 1961 yılında Aydın’da doğdu. Aydın Lisesi mezunu olup iş hayatına perakende ayakkabı ve deri ticareti sektöründe yer alarak Aydın’da başladı. 2009-2013 yılları arasında Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı. Dokuzlu Deri şirketlerinin sahibi evli ve iki çocuk babası.

NOT: DOKUZLU İLE YAPILAN RÖPORTAJ, 29 HAZİRAN 2013 TARİHLİ MİLLİYET GAZETESİNDE DE YAYINLANMIŞTIR.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum