DP Genel Başkanı Uysal’dan tarihe tanıklık eden mekana ziyaret

DP Genel Başkanı Uysal’dan tarihe tanıklık eden mekana ziyaret

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, merhum başbakan Adnan Menderes’in çocukluğunun geçtiği ve DP’nin kuruluş çalışmalarına tanıklık eden Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan tarihi mekanı ziyaret etti.

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, merhum başbakan Adnan Menderes’in geçtiği, 7 Ocak 1946'da kurulan ve dört yıl sonra yapılan seçimlerde 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren ve Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan tarafından kuruluşu gerçekleştirilen Demokrat Parti’nin kuruluş çalışmalarına tanıklık eden Efeler Belediyesi tarafından restore edilerek kafe olarak hizmet veren tarihi mekanı ziyaret etti. Uysal’a, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, DP Aydın İl Başkanı Serhat Emanet, Efeler İlçe Başkanı Muzaffer Yılmaz eşlik etti.

DEMOKRAT PARTİ’NİN KURULUŞ ÇALIŞMALARININ YAPILDIĞI TARİHİ MEKAN

Celal Bayar ile Adnan Menderes’in partinin kuruluş çalışmalarını yürüttüğü havuzun önünde açıklama yapan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, “İçinde bulunduğumuz mekan merhum Adnan Menderes’in dayısına ait olan bir yerdir. Daha sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatında Dolma Bahçe Sarayı’ndaki naaşının başında bekleyen bin kılıçlı teğmenden biri olan Hilmi Aydinçer’in babası Mehmet Efendi’nin, Merhum Başbakan Adnan Menderes’in dayısından satın almış. Şu gördüğünüz havuz başında Celal Bayar ile Adnan Menderes’in sohbet ettiği, kahve içtiği bir yer olarak biliniyor. Ülkemizde çok partili döneme geçişin, demokrasinin gelişmesinin kapısının aralandığı Demokrat Parti’nin kuruluş çalışmalarının yapıldığı tarihi bir yer” dedi.

“BAYAR VE MENDERES’İN BURADAKİ VARLIĞI BİZİM İÇİN KIYMETTİR”

Demokrat Parti ile şehit başbakan Adnan Menderes’le ilgili hücrelerine kadar işlemiş bir kentte böyle bir mekanı restore ederek gün yüzüne çıkarttığından dolayı Efeler Belediye Başkanımız Mesut Özakcan’a teşekkür eden Genel Başkan Gültekin Uysal, “Bizin için tarihi değeri olan, yakın siyasi tarihimizde çok önemli yeri olan bir noktada bulunuyoruz. Celal Bayar’la beraber Adnan Menderes’in buradaki varlığı bizim için kıymettir” dedi.

"TARİHE TANIKLIK ETTİ"

Daha sonraki yıllarda da Hasan Efendi Mahallesi sakinlerinden Emekli Topçu Kıdemli Albay Hilmi Aydinçer’in babası tarafından bu ev satın almıştır. Aydinçer emekli olmasının ardından ülke sorunları ile ilgilenmeye başlamış ve Adalet Partisi’nin kuruluş zamanında kendisine partinin Aydın teşkilatını kurma görevi kendisine verilmiştir. Kendisi bu görevi nedeniyle bu bahçede bir süre siyasi çalışmalarını sürdürdü.

SAKLI BAHÇE

Bir süre ’Saray Sineması’ olarak kullanılan Hasan Efendi Mahallesi 1910 sokakta bulunan tarihi mekan Efeler Belediyesi tarafından restore edilerek cafe restoran olarak düzenlenmiş,  işletmeye sessiz, sakin olması ve bahçesindeki bambu ağaçlarından dolayı ’Efeler Saklı Bahçe’ ismi verilmiş, açılışı Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan tarafından gerçekleştirilmişti.

resim-(1)-015.jpgresim-(2)-014.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.