Ebelerin Yüzde 70’i Şiddete Uğruyor

Ebelerin Yüzde 70’i Şiddete Uğruyor

Türk Sağlık Sen tarafından bin 295 ebenin katıldığı anket sonuçlarına göre, ebelerin yüzde 70’i son bir yılda fiziksel ve sözlü şiddete uğrarken, yüzde 78’i kurum amirleri veya çalışma arkadaşları tarafından mobbinge maruz kalıyor.

- Türk Sağlık Sen tarafından bin 295 ebenin katıldığı anket sonuçlarına göre, ebelerin yüzde 70’i son bir yılda fiziksel ve sözlü şiddete uğrarken, yüzde 78’i kurum amirleri veya çalışma arkadaşları tarafından mobbinge maruz kalıyor.

Türk Sağlık Sen İzmir-1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Ebeler Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Türk Sağlık-Sen olarak bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini kaydeden Doğruyol, bin 295 ebenin katıldığı anket sonuçlarına göre, ebelerin yüzde 70’inin son bir yılda fiziksel veya sözlü şiddete uğradığını, yüzde 75’inin ücretlerin yetersiz olduğunu düşündüğünü, yüzde 55’inin sabit ek ödeme dışında sadece 0-100 TL arasında performans ücreti aldığını ve yüzde 78’inin kurum amirleri veya çalışma arkadaşları tarafından mobbinge maruz kaldığını aktardı.

ÜCRET YETERSİZLİĞİ

Anket sonuçlarını açıklamaya devam eden Doğruyol, şu bilgileri verdi: “Ebelerin yüzde 38’ine göre çalışma hayatlarındaki en büyük endişe amir baskısı, yüzde 25’ine göre iş güvencesinin ortadan kalkması. Çalışma hayatlarını zorlaştıran en önemli unsur yüzde 32’sine göre personel eksikliği, yüzde 26’sına göre ücretlerin yetersizliği. Yüzde 26’sı 60 saatin üzerinde, yüzde 13’ü 40 saatin üstünde aylık nöbet tutuyor. Yüzde 88’inin çalıştığı kurumda kreş hizmeti bulunmuyor. Yüzde 75’i bakanlığın sorunları ile ilgilenmediğini düşünüyor. Yüzde 67’si ailelerine az vakit ayırabilmekten şikayetçi. Yüzde 16,37’sı hiç vakit ayıramadığını belirtiyor.”

“54 BİN EBE SIKINTILARLA UĞRAŞIYOR”

Anket sonuçlarına göre, Türkiye’de görev yapan 54 bin ebenin sıkıntılarla uğraştığını ifade eden Doğruyol, sözlerini şöyle tamamladı: “Ebe arkadaşlarımız birçok sorunla baş başa bırakılmışlardır. Aldıkları ücret yeterli değildir. Şiddet ve mobbinge maruz kalmaktadırlar. Aileye hizmet verenlerin, annelerin ve bebeklerin yanında olanların, ailelerine vakit ayıramamaları, kreş hizmetinden bile çok büyük oranda mahrum kalmaları kabul edilebilir gibi değildir. Türk Sağlık-Sen olarak 21-28 Nisan Ebeler Haftası’nda sorunların çözümüne yönelik düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Göstermelik kutlamalar yerine ebe arkadaşlarımızın mağduriyetleri çözülmeli, talepleri karşılanmalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak mesleklerine hak ettikleri değerin verilmesi ve çalışma şartlarının düzeltilmesi temennisiyle tüm ebe arkadaşlarımızın Ebeler Haftası’nı kutluyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.