Ebsodan Enerjide Sanayiciye Pozitif Ayrımcılık Talebi

Ebso'dan Enerjide Sanayiciye "Pozitif Ayrımcılık" Talebi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, doğalgaz ve elektriğe kur artışları nedeniyle yapıldığı açıklanan zamları yüksek bulduğunu açıkladı. Sanayiciyi zor günlerin beklediğini kaydeden Yorgancılar, sanayiciye ‘pozitif’ a

- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, doğalgaz ve elektriğe kur artışları nedeniyle yapıldığı açıklanan zamları yüksek bulduğunu açıkladı. Sanayiciyi zor günlerin beklediğini kaydeden Yorgancılar, sanayiciye ‘pozitif’ ayrım önerisinde bulundu. Yorgancılar, “EBSO olarak yeni bir yol öneriyoruz. Önerimiz, hem dış rekabette güç kaybını önlemek hem kayıtdışılıkla mücadele etmek hem de kümelenme stratejisi için potansiyelleri artırmak amacıyla organize sanayi bölgeleri (OSB) bünyesindeki işletmelerin enerji zammından muaf tutulmasıdır. OSB'lerdeki sanayiciye sağlanacak bu avantaj üretim, istihdam ve ihracata yapacağı katkılarla verilenden daha fazlasını geri ödeyecektir” dedi.

Doğalgaz ve elektrik zamlarının ardından bir değerlendirme yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Kur artışları nedeniyle yapıldığı açıklanan zamların oranı oldukça yüksek olmuştur” dedi. Zam oranının yüksekliğinin zamların geciktirilmesiyle de ilgisine değinen Yorgancılar, “Bu gelişme ekonomide yeni bir olumsuz sarmal yaratacaktır. Çünkü enerji maliyetlerindeki artış önce enflasyonu artıracak bu da faizlerde artışı tetikleyebilecektir. Diğer taraftan artan enflasyon ücret taleplerini yukarıya çekerek işgücü maliyetlerini de yükseltecektir. Böylece hem enerji, hem finansman hem de işgücü maliyetleri artacak olan sanayici iç ve dış piyasalarda rekabet etmekte zorlanacaktır. Sanayiciyi zor günler bekliyor " diye konuştu.

Böylesi bir ortamda kur artışlarının sanayi ürünleri ihracatı için avantaj sağlayacağının sık sık vurgulandığına dikkat çeken Yorgancılar, "Böylesi yorumlar yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Her ne kadar son aylarda kurlarda bir artış yaşansa da 2013 yılı Ağustos-Ocak dönemine göre ÜFE bazlı reel kur 2014 yılının aynı döneminde yüzde 7 dolayında gerilemiştir. Yani yılın geçen 8 ayında kurlar ihracatçıya avantaj değil dezavantaj getirmiştir. Ayrıca enerji fiyatlarındaki artış ve yan etkileri sonrasında ihracatçı neredeyse kapanan bir Ortadoğu pazarı ve gerileyen bir Euro ile de yaşamak zorunda kalacaktır. Bu gelişmeler sanayiciyi yerli yerine yeniden daha fazla ithal girdiye yönlendirecek ve böylece ihracat içindeki net ulusal katma değer azalacaktır. Konjonktür yeni yollar bulunmasını gerektiriyor” dedi.

Böylesi zorlu bir ortamda hem üretim ve ihracat yapan hem de milyonlarca insana iş imkanı sunan sanayiciye pozitif ayrımcılık yapılması çağrısında bulunan EBSO Başkanı Yorgancılar, “EBSO olarak kamuoyuna yeni bir yol önermek istiyoruz. Önerimiz, Hem dış rekabette güç kaybını önlemek hem kayıtdışılıkla mücadele etmek hem de kümelenme stratejisi için potansiyelleri artırmak amacıyla OSB bünyesindeki işletmelerin enerji zammından muaf tutulmasıdır. OSB'lerdeki sanayiciye sağlanacak bu avantaj üretim, istihdam ve ihracata yapacağı katkılarla verilenden daha fazlasını geri ödeyecektir. Bu konuda hükümetimizin anlayışlı davranacağını ümit ediyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.